CVC Capital: Προ των πυλών του χρηματιστηρίου της Ολλανδίας

CVC Capital: Προ των πυλών του χρηματιστηρίου της Ολλανδίας

Η εταιρεία στοχεύει στην άντληση 1,6 δισ. και σε κεφαλαιοποίηση 13-15 δισ. ευρώ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H CVC Capital Partners, από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων του κόσμου, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο Euronext του Αμστερνταμ, παρά τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, σε μία από τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) στην Ευρώπη φέτος. H κίνηση θα αποφέρει στον συνιδρυτή της Ντόναλντ Μακένζι απροσδόκητο κέρδος έως και 150 εκατ. ευρώ, αναφέρουν οι Financial Times.

Ο 67χρονος Σκωτσέζος, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από την εταιρεία που ίδρυσε πριν από 30 και πλέον χρόνια, αναμένεται να πουλήσει από 8,7 έως 10 εκατ. μετοχές στην αρχική δημόσια προσφορά της Παρασκευής, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που δημοσίευσε χθες η CVC. Εάν οι μετοχές πωληθούν στη στοχευμένη αξία μεταξύ 13 και 15 ευρώ ανά μετοχή, ο Μακένζι θα λάβει μεταξύ 113 και 150 εκατ. ευρώ. Ο συνιδρυτής Στιβ Κόλτις θα πουλήσει επίσης περίπου 2 εκατ. μετοχές, αποκομίζοντας κέρδος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Θεσμικοί μέτοχοι όπως η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ, η Επενδυτική Αρχή του Κουβέιτ και η GIC της Σιγκαπούρης σχεδιάζουν επίσης να πουλήσουν τα μερίδιά τους στην επιχείρηση.

Η πώληση μετοχών είναι μέρος μιας ευρύτερης προσφοράς που αναμένεται να αγγίξει το 1,6 δισ. ευρώ, η οποία θα αποφέρει στη CVC κεφαλαιοποίηση ύψους 13-15 δισ. ευρώ. Το έτερο μέλος της πρώην ισχυρής «τριανδρίας» της CVC, o συνιδρυτής Ρόλι βαν Ράπαρντ, ο οποίος πρόκειται να γίνει πρόεδρος της εισηγμένης οντότητας, και ο διευθύνων εταίρος Ρομπ Λούκας, ο οποίος θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος, δεν πωλούν μετοχές. Η απόφαση να ανακοινωθεί η τιμολόγηση είναι το τελευταίο βήμα προς μια πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά (IPO) που καθυστέρησε δύο φορές λόγω των δύσκολων συνθηκών της αγοράς, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Δύο από τους συνιδρυτές του fund, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ, η Επενδυτική Αρχή του Κουβέιτ και η GIC της Σιγκαπούρης σχεδιάζουν να πουλήσουν μερίδιά τους στην επιχείρηση.

Η CVC, η οποία ιδρύθηκε το 1981 από μια ομάδα μεταξύ των οποίων οι Μακένζι, Βαν Ράπαρντ και Kόλτις, ετοιμάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τόσο ο Μακένζι όσο και ο Κόλτις αποχώρησαν από την εταιρεία η οποία ήταν πλέον παγκόσμιος επενδυτικός κολοσσός αξίας 186 δισ. ευρώ. Ο Mακένζι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με μερίδιο 7%, μετά την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Blue Owl, η οποία αγόρασε το 2021 το 8%.

Ο Μακένζι που έχει την έδρα του στη νήσο Τζέρσεϊ της Μάγχης και φιλοξενεί φίλους και συγγενείς στο Grace, ένα πολυτελές σούπερ γιοτ μήκους 52 μέτρων, είναι ένας από τους πιο γνωστούς dealmakers του κλάδου των private equity. Λογιστής στο επάγγελμα, ξεκίνησε την καριέρα του στην 3i, μία από τις παλαιότερες εταιρείες εξαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Citibank το 1988. Μετά την ίδρυση της CVC το 1993, οδήγησε σε μερικές από τις υψηλότερες συμφωνίες της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης μιας επένδυσης στη Formula 1.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Η CVC είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα. Ο άλλος είναι η Fairfax Financial. Διαθέτει ευρύτατο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών στην υγεία με νοσοκομεία όπως το Metropolitan και το «Υγεία» (συν τα «Μητέρα», Metropolitan General, «Λητώ», Creta InterClinic και «Απολλώνειο») αλλά και στον ασφαλιστικό κλάδο, όπου έχει αποκτήσει τον έλεγχο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επιπλέον, ελέγχει πλήρως τη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα, τη Vivartia, και έχει εξαγοράσει και τη Δωδώνη.

Εχει ακόμα μεγάλα μερίδια στον ιστότοπο διαδικτυακών πωλήσεων Skroutz και τον πλήρη έλεγχο της D Marinas Hellas, η οποία διαχειρίζεται σημαντικό αριθμό τουριστικών λιμένων στη χώρα και ακόμα περισσότερων στη Μεσόγειο αλλά και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι επενδύσεις της, ωστόσο, στην Ελλάδα δεν σταματούν εδώ, αφού επεκτείνονται και στην ενέργεια, καθώς ελέγχει ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Υπολογίζεται ότι η αξία του χαρτοφυλακίου της CVC στην Ελλάδα σήμερα αγγίζει τα 2 δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή