Εφιάλτης η ανεργία στην Ινδία, στις μικρές πόλεις ψάχνουν δουλειά οι Κινέζοι

Εφιάλτης η ανεργία στην Ινδία, στις μικρές πόλεις ψάχνουν δουλειά οι Κινέζοι

Μαζική έξοδος νέων από το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Σαγκάης και τον τεχνολογικό κόμβο της Σεντζέν

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δυσκολίες μιας σταδιοδρομίας στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και στη Σεντζέν, η ανεργία και το υψηλό κόστος διαβίωσης σε αυτές τις μεγαλουπόλεις διώχνουν τους νεαρούς Κινέζους από τις μητροπόλεις της χώρας και από τις εταιρείες Ιντερνετ ή από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δίνουν χαμηλούς μισθούς και κάνουν μαζικές απολύσεις. Τους στρέφουν στις μικρότερες πόλεις από τις οποίες κατάγονται και στις οποίες βρίσκουν ευκολότερα εργασία με καλύτερες συνθήκες, χωρίς τα εξοντωτικά ωράρια των 12 ωρών επί έξι ημέρες την εβδομάδα που ισχύουν στο Πεκίνο, καλύτερους μισθούς αλλά και το πατρικό τους σπίτι και τους γονείς τους. Εχουν, έτσι, περισσότερο εισόδημα που δεν διστάζουν να το διαθέσουν σε βραδινές εξόδους, καφετέριες, ρεστοράν, ακόμη και στην αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Tesla.

Στοιχεία της συμβουλευτικής MetroDataTech εμφανίζουν μια μαζική έξοδο νέων από το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Σαγκάης και τον τεχνολογικό κόμβο της Σεντζέν. Η επιστροφή των νέων στις μικρότερες πόλεις φέρνει μαζί της και την τόνωση των οικονομιών τους, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να ανοίγουν όλο και περισσότερα καταστήματα σε αυτές. Η Yum China Holdings, για παράδειγμα, η κινεζική εταιρεία που διαχειρίζεται τις μεγάλες φίρμες της Δύσης KFC και Pizza Hut, έχει ήδη αρχίσει να αυξάνει τα καταστήματά της σε μικρές πόλεις της Κίνας και σχεδιάζει να ανοίξει συνολικά άλλα 5.000 μέχρι το 2026. Επίσης, το 80% των 180 ρεστοράν που άνοιξε η Domino’s Pizza China πέρυσι δεν ήταν ούτε στο Πεκίνο ούτε στη Σαγκάη. Την ίδια στιγμή, πολλοί από τους νέους που παραμένουν στη Σαγκάη, είτε ως άνεργοι είτε ως χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι, στρέφονται στα ειδικά εστιατόρια για ηλικιωμένους που προσφέρουν γενναίες μερίδες έναντι ευτελών ποσών. Κάπου 1,40 δολ. κοστίζει μια καλή μερίδα χοιρινού κρέατος μαγειρεμένου με τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές.

Παράλληλα, στην ανερχόμενη Ινδία η ανεργία αποτελεί εφιάλτη για τους νέους και το ισχυρότερο επιχείρημα του Ραούλ Γκάντι, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κατά του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, τον οποίο κατηγορεί ότι μετέτρεψε την Ινδία σε «κέντρο ανέργων». Η ηλικιακή κατηγορία από 15 έως και 29 ετών αντιπροσωπεύει το 83% του συνόλου των ανέργων στη χώρα, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Προ ημερών δημοσιεύθηκε έρευνα του Κέντρου για τη Μελέτη των Αναπτυσσόμενων Κοινωνιών που έχει έδρα στο Νέο Δελχί, η οποία κατέδειξε ότι η ανεργία αποτελεί την πρώτη αιτία ανησυχίας ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ινδίας.

Το 32% των ερωτηθέντων δήλωσε πως η ανεργία θα είναι η πρώτη και κυριότερη αιτία που δεν θα ψηφίσουν ξανά το κυβερνών κόμμα του Ναρέντρα Μόντι. Και το 62% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε πως τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει σαφώς πιο δύσκολη η εύρεση εργασίας. Οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου Τζαβαχαρλάλ Νεχρού επισημαίνουν πως η απόσυρση των μεγάλων χαρτονομισμάτων που αποφάσισε η κυβέρνηση Ναρέντρα Μόντι από το 2016, προκάλεσε προβλήματα στην ινδική οικονομία και δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί. Παράλληλα όμως θεωρούν ότι έχει περιορίσει τη δυνατότητα της χώρας να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας η στροφή της ινδικής οικονομίας από τις βιομηχανίες εντάσεως εργασίας όπως η κλωστοϋφαντουργία και η επεξεργασία δερμάτων στις βιομηχανίες εντάσεως κεφαλαίου όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή