Επενδύσεις 140 δισ. δολ. από τη Σαουδική Αραβία στην τεχνητή νοημοσύνη

Επενδύσεις 140 δισ. δολ. από τη Σαουδική Αραβία στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για το ενδεχόμενο να διαθέσει το Ριάντ υψηλή τεχνολογία σε κινεζικές εταιρείες

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας συγκεντρώσει δυσθεώρητα πλούτη στα κρατικά επενδυτικά ταμεία της, η Σαουδική Αραβία επενδύει ιλιγγιώδη ποσά στην τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο των προσπαθειών της για απεξάρτηση της οικονομίας της από το πετρέλαιο. Ενδέχεται, έτσι, να αναδειχθεί σε κέντρο σύγχρονων τεχνολογιών, αλλά παράλληλα μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ανατροπής των γεωπολιτικών ισορροπιών αν προσφέρει ευκαιρίες στην Κίνα και υπονομεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Φέτος το Ριάντ ίδρυσε ταμείο με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολ. για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ σκοπεύει να διαθέσει άλλα 40 δισ. δολ. για επενδύσεις σε εταιρείες του κλάδου. Μπροστά στα κεφάλαια που διαθέτει η Σαουδική Αραβία για την τεχνητή νοημοσύνη ωχριούν οι αντίστοιχες επενδύσεις άλλων χωρών, όπως, για παράδειγμα, της Βρετανίας που θα δεσμεύσει μόνο 100 εκατ. δολ. στον κλάδο.

Οπως σχολιάζουν οι New York Times, οι αποφασιστικές αυτές επενδύσεις του Ριάντ θα θέσουν το βασίλειο στο κέντρο του κλιμακούμενου ανταγωνισμού ανάμεσα σε Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία και κάποιες άλλες χώρες που διαγκωνίζονται για την κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη. Αποτελούν μέρος του φιλόδοξου πακέτου του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του Vision 2030, που στοχεύει στην απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον επανα-προσανατολισμό της στην υψηλή τεχνολογία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στα σπορ. Γι’ αυτό και επενδύει 200 εκατ. δολ. ετησίως στον σταρ του ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο και σχεδιάζει την ανέγερση ουρανοξύστη ιλιγγιώδους ύψους μέσα στην έρημο. Το 70% των στόχων του Vision 2030 περιλαμβάνει τεχνητή νοημοσύνη.

Το εν λόγω σχέδιο που παρουσίασε ο πρίγκιπας πριν από 8 χρόνια μοιάζει να έχει βγει από σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Προβλέπει φουτουριστικές πόλεις χτισμένες στην έρημο κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, που θα εξυπηρετούνται με ψηφιακές υπηρεσίες και υψηλές τεχνολογίες. Γι’ αυτό και προσείλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον της Silicon Valley και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας βρέθηκε σύντομα να συνομιλεί με τον συνιδρυτή της Google, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple και τον Μπιλ Γκέιτς. Ο ενθουσιασμός, όμως, εξανεμίστηκε σύντομα το φθινόπωρο του 2018 με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Τώρα το ενδιαφέρον έχει ανακάμψει και τον περασμένο μήνα στελέχη των Amazon, Google, TikTok, IBM, Huawei και πολλών άλλων εταιρειών – κολοσσών συμμετείχαν σε σχετικό συνέδριο στο Ριάντ.

Αν, πάντως, επιτύχει το σχέδιο, τότε σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες προσπάθειες των γειτονικών Αραβικών Εμιράτων μπορεί να δημιουργήσει ένα καινούργιο και πανίσχυρο κέντρο παγκόσμιας τεχνολογίας. Σε ομιλία του το 2020 ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρουσίασε τα σχέδιά του για την τεχνητή νοημοσύνη και προσκάλεσε «όλους τους οραματιστές, καινοτόμους, επενδυτές και στοχαστές να έρθουν μαζί μας στο βασίλειο για να επιτύχουμε μαζί τις φιλοδοξίες μας».

Ομως αυτές οι φιλοδοξίες είναι γεωπολιτικώς ευαίσθητες, καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ προσπαθούν να διασφαλίσουν σφαίρες επιρροής γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη για να διαμορφώσουν το μέλλον των καινοτόμων τεχνολογιών. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις παρενέργειες, όπως, για παράδειγμα, το ενδεχόμενο να διαθέσει το Ριάντ υπολογιστική ενέργεια στις κινεζικές εταιρείες. Προ ημερών ο Λευκός Οίκος έκλεισε συμφωνία με τη Microsoft που θα επενδύσει στην εταιρεία G42 στα Εμιράτα με σκοπό να περιορίσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Από την πλευρά της η Κίνα βλέπει τον Περσικό Κόλπο ως μια μεγάλη αγορά που θα της προσφέρει πρόσβαση σε επενδυτές με μεγάλα πορτοφόλια και την ευκαιρία να ασκήσει επιρροή σε χώρες – παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ. Και σημειωτέον ότι χρησιμοποιούνται ήδη στην περιοχή από τις αστυνομικές δυνάμεις οι κινεζικοί μηχανισμοί παρακολούθησης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή