ΗΠΑ: Η αύξηση μεταναστευτικών ροών τονώνει την αμερικανική οικονομία

ΗΠΑ: Η αύξηση μεταναστευτικών ροών τονώνει την αμερικανική οικονομία

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, στην κατανάλωση και στο real estate

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει αρκετούς οικονομολόγους να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους για την αμερικανική οικονομία. Παράλληλα, μελετούν τις επιπτώσεις που έχουν οι μετανάστες στα μακροοικονομικά δεδομένα.

Εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εισέρχονται στη χώρα κάθε χρόνο και ως εκ τούτου είναι λογικό να αυξάνεται η ζήτηση για κατοικίες και για ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, σημειώνει το Bloomberg. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θεωρεί ότι η μετανάστευση είναι ένας επιπλέον παράγοντας ώθησης της οικονομίας από την πλευρά της προσφοράς, ικανός να δημιουργήσει ταχύτερη ανάπτυξη χωρίς αύξηση του πληθωρισμού.

Η πιο λογική αφετηρία για να μελετήσει κανείς τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην οικονομία είναι η αγορά εργασίας. Η αύξηση της απασχόλησης ξεπερνάει σταθερά τις προβλέψεις τα τελευταία δύο χρόνια και ο αριθμός των απασχολούμενων εργαζομένων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό αυξήθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ τον Μάρτιο. Οι μετανάστες θεωρείται πιθανότερο να απασχοληθούν σε κλάδους όπως οι κατασκευές, η οικιακή βοήθεια, καθώς και η αναψυχή και η φιλοξενία, στους οποίους καταγράφεται και μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται κάτω από το 4% για περισσότερα από δύο χρόνια και αναμένεται να παραμείνει σταθερό στο 3,8%, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εισέρχονται στη χώρα «γεννούν» μεγαλύτερη ζήτηση για είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, ρούχα και στέγη. Τον Μάρτιο οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις και οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά φέτος.

Με τη μετανάστευση η τόνωση της ζήτησης είναι άμεση, ενώ χρειάζεται περισσότερος χρόνος για ορισμένους μετανάστες να βρουν δουλειά. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η εισροή ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές βραχυπρόθεσμα, ακόμη κι αν είναι πιο ουδέτερη ή ακόμη και ευεργετική για την πορεία του πληθωρισμού μακροπρόθεσμα. Αλλοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η αυξημένη μετανάστευση έχει συμβάλει στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων κατά τον τελευταίο χρόνο ή και τα δύο τελευταία χρόνια.

Κύριες συνέπειες εντοπίζονται στην αύξηση των ενοικίων, καθώς οι περισσότεροι μετανάστες δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτι μόλις φτάνουν στις ΗΠΑ. Στον αντίποδα, καθώς υπάρχουν περισσότεροι εργάτες στις κατασκευές, πιθανότατα χτίζονται περισσότερα σπίτια και τα οικοδομικά έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη αναμένεται να ολοκληρωθούν ταχύτερα. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές των κατοικιών, δεδομένης και της χρόνιας έλλειψης κατοικιών που καταγράφεται στις ΗΠΑ μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ο μεγαλύτερος μοχλός του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Αν και η αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου απογοήτευσε την περασμένη εβδομάδα, ένας δείκτης της υποκείμενης ζήτησης συνέχισε να αυξάνεται με ισχυρό ρυθμό.

Ο πλήρης αντίκτυπος των μεταναστευτικών ροών θα φανεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι μετανάστες θα αφομοιώνονται, θα αποκτούν πιστωτικές κάρτες, θα γίνονται νόμιμοι, θα κάνουν οικογένεια και θα προκαλούν περαιτέρω αύξηση του πληθυσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT