Οι παιδικοί φίλοι που έφτασαν στην κορυφή της AI

Οι παιδικοί φίλοι που έφτασαν στην κορυφή της AI

Η κοινή πορεία και η σύγκρουση του Σουλεϊμάν της Microsoft AI και του Χασάμπη της Google

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μουσταφά Σουλεϊμάν μεγάλωσε στις εργατικές κατοικίες μιας σκληρής γειτονιάς του Λονδίνου. Ο πατέρας του, ένας μετανάστης από τη Συρία, ήταν οδηγός ταξί και η μητέρα του νοσοκόμα στο εθνικό σύστημα υγείας. Αλλά όταν το περίβλεπτο Queen Elizabeth’s School τον δέχθηκε, σε ηλικία 11 ετών, η οικογένεια μετακόμισε σε μια πιο ασφαλή γειτονιά. Εκεί γνώρισε τον 20χρονο Ντέμη Χασάμπη, αφότου έγινε φίλος με τον μικρότερο αδελφό του. Γιος ενός Ελληνοκυπρίου και μιας Σιγκαπουριανής που είχαν ένα μαγαζί με παιχνίδια, ήταν ένα παιδί-θαύμα του σκακιού και σχεδιαστής video games.

Σήμερα, όπως γράφουν οι New York Times, Σουλεϊμάν και Χασάμπης είναι δύο από τις ισχυρότερες προσωπικότητες στην κούρσα της τεχνολογικής βιομηχανίας για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο 47χρονος Χασάμπης είναι ο CEO της DeepMind, του κεντρικού εργαστηρίου της Google για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο 39χρονος Σουλεϊμάν ορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής της Microsoft AI και έχει την επίβλεψη της προσπάθειας της εταιρείας να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη σε καταναλωτικά προϊόντα.

Σε έναν κλάδο γεμάτο με έντονες προσωπικότητες και μεγάλες αντιπαλότητες, η πορεία των δύο αυτών στελεχών από το κοινό παρελθόν στο Λονδίνο έως τις υψηλότερες θέσεις του Big Tech είναι από τις πιο ασυνήθιστες, σημειώνουν οι NY Times.

Το 2010, Σουλεϊμάν και Χασάμπης ήταν οι δύο από τους τρεις ιδρυτές της DeepMind, ενός εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης που υποτίθεται ότι θα απέτρεπε ακριβώς αυτό με το οποίο ασχολούνται σήμερα τα δύο μεγάλα κεφάλια της τεχνολογίας: μια κλιμακούμενη κούρσα τεχνητής νοημοσύνης ανάμεσα σε εταιρείες που έχουν στόχο το κέρδος. Οι δρόμοι των δύο παλιών φίλων χωρίστηκαν έπειτα από μια σύγκρουση που είχαν στην DeepMind, την οποία η Google εξαγόρασε για 650 εκατ. δολάρια το 2014. Οταν στα τέλη του 2022 η τεχνητή νοημοσύνη άρχισε να εμφανίζει αλματώδη ανάπτυξη με την έλευση του ChatGPT της OpenAI, η Google έθεσε τον Χασάμπη επικεφαλής της σχετικής έρευνάς της.

Αντίθετα, η διαδρομή του Σουλεϊμάν είχε περισσότερα σκαμπανεβάσματα. Εκείνος ίδρυσε μια startup τεχνητής νοημοσύνης, την Inflection AI, η οποία δυσκολεύτηκε να απογειωθεί, πριν η Microsoft τον προσλάβει αιφνιδιαστικά, όπως και τους περισσότερους από τους υπαλλήλους του.

«Πάντα βλέπαμε τον κόσμο διαφορετικά, αλλά ευθυγραμμιζόμαστε στην άποψη ότι αυτό θα είναι η επόμενη μεγάλη μετάβαση στην τεχνολογία», λέει ο Σουλεϊμάν για τον παλιό φίλο του. «Είναι πάντα μια φιλική αντιπαλότητα, με σεβασμό». Οι δύο βασικοί αντίπαλοι της τεχνητής νοημοσύνης ανταλλάσσουν μηνύματα πού και πού, και μπορεί να φάνε μαζί εάν βρεθούν στην ίδια πόλη.

Ομως ο Χασάμπης δηλώνει ότι δεν τον προβληματίζει και πολύ τι κάνει ο Σουλεϊμάν ή οι άλλοι ανταγωνιστές του. «Πραγματικά δεν κοιτάζω στους άλλους για το τι θα έπρεπε να κάνουμε εμείς», είπε στους New York Times.

Η επέκταση της Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη, μαζί με τον συνεργάτη της, την OpenAI, έχει θορυβήσει την Google. Οι δύο εταιρείες παλεύουν να ελέγξουν την επόμενη κυρίαρχη πλατφόρμα του computing, που σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι τόσο σημαντική όσο ήταν ο web browser ή το smartphone.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή