Αρθρο Γ. Χριστόπουλου στην «Κ»: Διακοπή εργασιών με βάση τον πραγματικό χρόνο παύσης

Αρθρο Γ. Χριστόπουλου στην «Κ»: Διακοπή εργασιών με βάση τον πραγματικό χρόνο παύσης

Χιλιάδες επιχειρήσεις είχαν εγκλωβιστεί ελλείψει σαφούς νομοθετικού πλαισίου - Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους, με νομοθετική διάταξη στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που ψηφίστηκε στη Βουλή και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ν. 5104/2024 – ΦΕΚ Α 58/19.4.2024), δόθηκε η λύση σε χιλιάδες επιχειρήσεις που είχαν εγκλωβιστεί ελλείψει σαφούς νομοθετικού πλαισίου, για να μπορούν εφόσον ήταν σε αδράνεια να κάνουν εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών με βάση τον πραγματικό χρόνο παύσης και να αποφεύγουν τα απανωτά τυπικά πρόστιμα και το τέλος επιτηδεύματος. Το κρίσιμο αυτό ζήτημα έφερνε αντιμέτωπους και τους λογιστές – φοροτεχνικούς, αλλά και ειδικούς νομικούς, με το τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ και η όλη έωλη διαδικασία προκαλούσε συχνά και προστριβές μεταξύ της επιχείρησης και των υπαλλήλων των ΔΟΥ, όσον αφορά τη διαπίστωση του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών.

Ωστόσο, πολλοί νομίζουν ότι η διακοπή επαγγελματικής δραστηριότητας μιας επιχείρησης στην εφορία οιασδήποτε μορφής (ατομικής, Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ, Α.Ε. κ.λπ.) αποτελεί μια τυπική διαδικασία, αλλά οι λογιστές – φοροτεχνικοί, που έχουν ζήσει την πραγματικότητα, γνωρίζουν καλά ότι στην πράξη αποδεικνύεται αρκετά πολύπλοκη και κρύβει πολλές παγίδες. Γιατί, όπως προαναφέραμε, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και εταιρείες, ενώ στην πράξη έχουν διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητά τους, εμφανίζονται στην εφορία ενεργοί και συνεπώς η ΑΑΔΕ ζητεί να υποβάλουν δηλώσεις.

Παρά τις λύσεις που είχε δώσει η φορολογική διοίκηση (με τη σχετική απόφαση πολ.1163/15.11.2016 και τις εγκυκλίους πολ. 1019/07.02.2027, Ε. 2040/08.06.2023), χιλιάδες επιχειρήσεις είχαν το παραπάνω πρόβλημα.

Και τούτο γιατί στο νομοθετικό πλαίσιο για το ΓΕΜΗ έχει προστεθεί διάταξη (στο άρθρο 11 του ν. 3419/2005, με τον νόμο 4443/2016) που περιόρισε τη δυνατότητα της παραπάνω απόφασης και όρισε να «υπάγονται μόνο οι επιχειρήσεις με πραγματικό χρόνο παύσης εργασιών που προηγείται της 23.11.2016 και όχι μετά την ημερομηνία αυτή, όπου κατά τη διακοπή εργασιών στη ΔΟΥ πρέπει να προσκομίζουν υποχρεωτικά και βεβαίωση διαγραφής από το ΓΕΜΗ».

Το διαχρονικό αυτό ζήτημα είχαμε αναδείξει με εμπεριστατωμένα άρθρα.

Και βέβαια, το ίδιο θέμα φέρεται με επιμονή να περιέχεται μαζί με άλλα γνωστά ζητήματα σε πλείστα όσα έγγραφα και υπομνήματα τόσο της ΠΟΦΕΕ όσο και του ΟΕΕ προς την ΑΑΔΕ και το υπ. Οικονομικών. Ακόμη και η ΕΦΕΕΑ έχει πασχίσει για να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα.

Από το τέλος Ιανουαρίου 2024 το θέμα της εν λόγω εκκρεμότητας απασχόλησε αρκετά την Επιτροπή Φορολογικής Πολιτικής, που τελεί υπό την αρμοδιότητα του υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη και συστάθηκε με υπουργική απόφαση στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 με εκπροσώπους, μεταξύ των οποίων είναι και έμπειροι λογιστές – φοροτεχνικοί, για να μεταφέρει τη φωνή της αγοράς και των φορέων της.

Συμμετέχουν και στελέχη του υπουργείου, καθώς και έγκριτοι νομικοί του ΔΣΑ, αλλά και γνωστός καθηγητής φορολογικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Εν ολίγοις, έτυχε σωστής επεξεργασίας και από τα έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, που εν τέλει και ενόψει της αναδιαμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο υφυπουργός συμπεριέλαβε την πρόταση στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε στη Βουλή και δόθηκε έτσι η λύση.

Η νέα ρύθμιση:

Το άρθρο 10 του ΚΦΔ-ν. 4987/2022 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 11 του νέου ΚΦΔ- ν. 5104/2024 (ΦΕΚ Α 58/19.4.2024) και η εν λόγω ρύθμιση προστέθηκε στην παράγραφο 16. Παραθέτουμε την παρ. 15 και από την παρ. 16 τη νέα ρύθμιση:

«15. Ο φορολογούμενος που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ενημερώνει τη φορολογική διοίκηση για την οριστική παύση των εργασιών του με την υποβολή στο φορολογικό μητρώο δήλωσης διακοπής εργασιών.

16. Η δήλωση της παρ. 15 υποβάλλεται για τα φυσικά πρόσωπα μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την οριστική παύση των εργασιών τους ή από την ανακοίνωση διαγραφής τους από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), κατά περίπτωση, και για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη λύση τους ή από τη λήξη των εργασιών της εκκαθάρισης ή από την ανακοίνωση διαγραφής τους από το ΓΕΜΗ, κατά περίπτωση.

Εάν κατόπιν ελέγχου αποδεικνύεται πραγματικός χρόνος παύσης των εργασιών των φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων προγενέστερος της διαγραφής τους από το ΓΕΜΗ, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος αυτός για τη διακοπή των εργασιών τους».

Στο άρθρο 83 στην παρ. 7 και 8 προβλέπεται η εξουσιοδότηση στον διοικητή για σχετικές αποφάσεις.

* Ο κ. Γιώργος Χριστόπουλος είναι φοροτεχνικός – οικονομολόγος, με συγγραφική και διδακτική εμπειρία, επιστημονικός συνεργάτης του Taxheaven, μέλος της «mental Group Γ. Χριστόπουλος και Συνεργάτες», πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αρωγής Φορολογικής Πολιτικής, τ. καθηγητής ΤΕΙ. ([email protected])

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT