Εκρηξη επενδύσεων στους κλάδους τεχνητής νοημοσύνης, ρομποτικής

Εκρηξη επενδύσεων στους κλάδους τεχνητής νοημοσύνης, ρομποτικής

Η σταδιακή εισαγωγή δίποδων ανθρωποειδών ρομπότ στα εργοστάσια ενισχύει το ενδιαφέρον επενδυτών και εταιρειών τεχνολογίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επικρατεί μια επενδυτική φρενίτιδα και ένας τεχνολογικός αναβρασμός». Αυτή την απάντηση δίνουν στην «Κ» επενδυτές, ερωτώμενοι για τη στροφή πολλών venture capitals σε startups του κλάδου της ρομποτικής, κυρίως σε τεχνολογίες που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη και φέρνουν τις επιχειρήσεις πιο κοντά στην αυτοματοποίηση καθημερινών και επαναλαμβανόμενων εργασιών. Την τάση αυτή επιβεβαιώνει και η σταδιακή εισαγωγή δίποδων ανθρωποειδών ρομπότ στα εργοστάσια, όπως είναι το Optimus της Tesla, το οποίο ο Ελον Μασκ προβλέπει να είναι έτοιμο να πουληθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Για αρκετά στελέχη του κλάδου τα κεφάλαια που αντλούν πλέον τέτοιες εταιρείες είναι εντυπωσιακά. Θεωρούν μάλιστα πως όπως το ChatGPT «άνοιξε τα μάτια όλων» σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και τις απεριόριστες δυνατότητες των chatbots, μια παρόμοια εποχή φαίνεται να διανύει τώρα η ρομποτική, κλάδος στον οποίο διεκδικούν μερίδιο αγοράς και ελληνικές startups.

Εταιρείες όπως η αμερικανική Figure AI που φτιάχνει ρομπότ τα οποία μοιάζουν και κινούνται όπως ακριβώς ο άνθρωπος, σήκωσε πρόσφατα 675 εκατ. δολάρια από επενδυτές όπως ο Τζεφ Μπέζος, η Microsoft, Open AI και ο τεχνολογικός κολοσσός Nvidia, με σκοπό αυτά να χρησιμοποιηθούν σε κλάδους όπως η ναυτιλία, η μεταποίηση, τα logistics, το λιανεμπόριο, κοινώς εκεί όπου το ζήτημα της έλλειψης εργαζομένων είναι πιο οξύ. «Παρατηρείται γενικώς ένα χάσμα δεξιοτήτων», λέει στην «Κ» ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος, εταίρος στο επενδυτικό κεφάλαιο Big Pi Ventures. Οπως σημειώνει, υπάρχει σημαντική έλλειψη εργατικών χεριών για την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων αλλά και επικίνδυνων εργασιών. Παράλληλα, παρατηρείται και μια τάση επιστροφής της παραγωγής από την Κίνα όπου το κόστος είναι χαμηλότερο, στην Ευρώπη και στην Αμερική (reshoring).

«Τα ρομπότ είναι πιο φθηνά και έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν ακούραστα. Επίσης, με την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, εταιρείες μπορούν να μάθουν στα ρομπότ δεξιότητες που δεν κατείχαν παλαιότερα», σημειώνει ο κ. Καλλιαγκόπουλος. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και κάποιες ελληνικές νεοφυείς εταιρείες, οι οποίες αναπτύσσουν τεχνολογίες που κάνουν τα ρομπότ ακόμη πιο έξυπνα. Δεν περιορίζονται δηλαδή μόνο στη μεταφορά φορτίων, από ένα μέρος στο άλλο, αλλά μέσω αυτών αποκτούν δεξιότητες που τους επιτρέπουν να κάνουν περίπλοκες δουλειές, ακόμη και αυτή ενός μηχανικού.

Τέτοια είναι η εταιρεία Acumino, που έχει έδρα στο Σιάτλ, παρουσία σε Ελλάδα και Νέα Ζηλανδία και σήκωσε κεφάλαια 6,5 εκατ. δολαρίων από το ελληνικό Big Pi Ventures και από διεθνείς επενδυτές. Τα εξωσκελετικά συστήματα της εταιρείας μεταφέρουν στα ρομπότ δεξιότητες γρήγορα, στοχεύοντας να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος που χρειάζεται ένα εργοστάσιο για να αυτοματοποιηθεί.

Αλλη περίπτωση είναι η ελληνική startup Bota Systems η οποία, μέσα από τους αισθητήρες δύναμης-ροπής, δίνει στα ρομπότ την αίσθηση της αφής. «Για παράδειγμα, με την τεχνολογία μας μπορεί ένα ρομπότ να ασχοληθεί με επίπονες και επαναλαμβανόμενες εργασίες, όπως η αμμοβολή επιφανειών. Ετσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε πιο παραδοσιακούς κλάδους της βιομηχανίας, όπως ξυλουργία, φανοποιία, οικοδομή», έλεγε στην «Κ» ο συνιδρυτής της εταιρείας, Κλάιντ Λίκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT