Σουηδία: Πολλαπλασιάζονται οι δισεκατομμυριούχοι

Σουηδία: Πολλαπλασιάζονται οι δισεκατομμυριούχοι

Από 28 δισεκατομμυριούχους το 1996 έφθασαν τους 542 το 2021, ο πλούτος των οποίων ισοδυναμεί με το 70% του ΑΕΠ της χώρας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φημίζεται παγκοσμίως για τους υψηλούς φόρους και την κοινωνική ισότητα, αλλά τελικά έχει καταλήξει να είναι η έδρα ολοένα και περισσότερων βαθύπλουτων. Ο λόγος για τη Σουηδία που σήμερα έχει μεν έναν συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα κυβερνήθηκε από Σοσιαλδημοκράτες με κύριο πρόταγμά τους μια οικονομική ανάπτυξη ισότιμη για όλους και υψηλούς φόρους για τη χρηματοδότηση ενός γενναιόδωρου κοινωνικού κράτους.

Μέσα στα τελευταία 30 χρόνια η Σουηδία έχει γνωρίσει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των εκατομμυριούχων. Το 1996 μόλις 28 άτομα στη Σουηδία είχαν πλούτο άνω του 1 δισ. κορωνών, ποσό αντίστοιχο περίπου των 91 εκατ. δολ., αλλά το 2021 αριθμούσε 542 δισεκατομμυριούχους με αθροιστικό πλούτο αντίστοιχο του 70% του ΑΕΠ της χώρας. Επιπλέον, η άλλοτε σοσιαλιστική Σουηδία με τον πληθυσμό των 10 εκατ. κατοίκων έχει επίσης και ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά «δισεκατομμυριούχων σε δολάρια». Το περιοδικό Forbes κατέγραψε 43 Σουηδούς με πλούτο τουλάχιστον 1 δισ. δολ. στον κατάλογο του 2024. Αυτό σημαίνει ότι είναι βαθύπλουτοι τέσσερις άνθρωποι ανά εκατ., όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου δύο ανά εκατ. Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό βαθύπλουτων, καθώς 813 δισεκατομμυριούχοι ζουν στην υπερδύναμη, αλλά έχουν βέβαια και πληθυσμό άνω των 342 εκατ. κατοίκων.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια αυτής της μεγάλης αύξησης των βαθύπλουτων, ένα από αυτά είναι η μεγάλη επιτυχία της Σουηδίας στον τεχνολογικό τομέα. Η Σουηδία θεωρείται η Silicon Valley της Ευρώπης καθώς έχει παρουσιάσει πάνω από 40 νεοφυείς «μονόκερους», όπως είθισται πλέον να αποκαλούνται τα τελευταία 20 χρόνια όσες εταιρείες έχουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολ. Τα φημισμένα Skype και Spotify ιδρύθηκαν στη Σουηδία, όπως και οι εταιρείες ηλεκτρονικών παιχνιδιών King και Mojang. Πρόσφατα έχει σημειώσει μεγάλη διεθνή επιτυχία η νεοφυής τεχνολογία χρηματοπιστωτικών Tink, την οποία εξαγόρασε η Visa έναντι 2 δισ. δολ. στη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης και η εξίσου επιτυχής εταιρεία υπηρεσιών υγείας Kry και η Voi, εταιρεία e-scooter.

Σύμφωνα με τον Ολα Αχβαρσον, βετεράνο επιχειρηματία, η επιτυχία της Σουηδίας έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1990 και στις φοροαπαλλαγές που παραχώρησε το κράτος στους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές των νοικοκυριών. «Αυτό μας συνέδεσε ψηφιακά πολύ ταχύτερα από τις άλλες χώρες», σχολιάζει ο ίδιος, που σημειωτέον υπήρξε συνιδρυτής πολλών εταιρειών. Πιστεύει, επίσης, ότι αιτία της αύξησης του πλούτου είναι η παράδοση συνεργασίας που έχει η χώρα όταν αυτή εφαρμόστηκε στις νεοφυείς εταιρείες και οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες έγιναν παραδείγματα προς μίμηση για τη νεότερη γενιά εταιρειών τεχνολογίας. Και, τέλος, ότι η Σουηδία προσφέρεται ως αγορά για δοκιμές, γιατί «αν θέλεις να δεις κατά πόσον δουλεύει σε μια μεγάλη αγορά, μπορείς να δοκιμάσεις κάτι εδώ με μικρό κόστος και σχετικά μικρό ρίσκο για την εταιρεία σου και την τιμή της μετοχής της».

Μια σιωπηρή εξέλιξη

Σχολιάζοντας την αύξηση του αριθμού των βαθύπλουτων, ο Αντρέας Τσερβένκα, δημοσιογράφος της εφημερίδας Aftonbladet που δημοσίευσε τα σχετικά στοιχεία, τονίζει πως «η εξέλιξη αυτή έχει γίνει κατά κάποιον τρόπο μυστικά και σιωπηρά, χωρίς κανένας να παρατηρεί τις αλλαγές μέχρις ότου ολοκληρωθούν». Ο ίδιος τονίζει πως ειδικότερα στη Στοκχόλμη βλέπει κανείς τον μεγάλο πλούτο με τα ίδια του τα μάτια και παρατηρεί την αντίθεση ανάμεσα στους βαθύπλουτους ορισμένων περιοχών και τους πραγματικά φτωχούς σε άλλες περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή