«Βοηθός» των εργαζομένων η τεχνητή νοημοσύνη

«Βοηθός» των εργαζομένων η τεχνητή νοημοσύνη

Το 75% χρησιμοποιεί εργαλεία ΑΙ στη δουλειά, σύμφωνα με έρευνα των Microsoft και LinkedIn

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιστορικό υψηλό βρίσκεται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από εργαζομένους, οι οποίοι τη χρησιμοποιούν σαν μόνιμο «βοηθό». Κι όμως, οι περισσότεροι φοβούνται ότι η νέα αυτή τεχνολογία θα τους αντικαταστήσει στο μέλλον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα εργασιακών τάσεων που διενεργεί η Microsoft σε συνεργασία με τη LinkedIn, σε ποσοστό 75% οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν εργαλεία ΑΙ στη δουλειά τους. Ωστόσο, πάνω από το 50% αυτών δεν θέλουν να παραδεχτούν ανοιχτά ότι τα χρησιμοποιούν για τα πιο σημαντικά τους καθήκοντα. Αυτό συμβαίνει διότι σε ποσοστό 53% αυτοί ανησυχούν ότι έτσι θα φανούν αναλώσιμοι.

Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί επαγγελματίες φοβούνται ότι η ΑΙ θα τους αντικαταστήσει και σκέφτονται να παραιτηθούν. Σημειώνεται πως στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 31.000 άτομα σε 31 χώρες.

Η Colette Stallbaumer, συνιδρύτρια της Microsoft WorkLab, δήλωσε στο CNBC ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να αρχίσουν να εκμεταλλεύονται τα οφέλη της ΑΙ. «Οσο περισσότερο μπορείς σαν εργαζόμενος να μπεις και να μάθεις, τόσο καλύτερα θα είσαι στο μέλλον», υποστήριξε.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι προσλήψεις ταλέντων με τεχνικές δεξιότητες στην ΑΙ εκτοξεύθηκαν κατά 323% την τελευταία οκταετία. Παράλληλα, υψηλή είναι η ζήτηση και για ταλέντα χωρίς τεχνικές δεξιότητες, που ξέρουν όμως να χρησιμοποιούν εργαλεία ΑΙ, όπως το ChatGPT.

Μάλιστα, το 66% των εργοδοτών δήλωσε ότι δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες ΑΙ και το 71% θα προτιμούσε να προσλάβει κάποιον με μικρότερη εμπειρία και δεξιότητες ΑΙ παρά το αντίθετο. Βέβαια, παρότι προσδίδουν μεγάλη αξία στις σχετικές δεξιότητες δεν προσπαθούν ενεργά να τις καλλιεργήσουν στους εργαζομένους τους. Ενδεικτικά, σχεδόν οι μισοί εργοδότες στις ΗΠΑ δεν επενδύουν σε εργαλεία ή προϊόντα ΑΙ για τους εργαζομένους τους και μόλις το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων σκοπεύει να προσφέρει εκπαίδευση για την παραγωγική ΑΙ φέτος.

Αντιθέτως, μόλις το 39% των ανθρώπων διεθνώς που χρησιμοποιούν ΑΙ στη δουλειά έχουν παρακολουθήσει αντίστοιχη εκπαίδευση χάρη στους εργοδότες τους. «Το ενδιαφέρον στα στοιχεία είναι ότι οι εργαζόμενοι φαίνεται να το έχουν “πιάσει” σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της ΑΙ, αλλά φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις δεν το έχουν καταλάβει πλήρως», δήλωσε στο CNBC ο Aneesh Raman, αντιπρόεδρος της LinkedIn.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT