O CEO που κέρδισε 161,8 εκατ. δολ.

O CEO που κέρδισε 161,8 εκατ. δολ.

Ο μέσος όρος των αποδοχών των αμερικανών CEO διαμορφώθηκε στα 23,7 εκατ. δολάρια, αυξημένος κατά 11,4% έναντι του 2022

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για άλλη μια χρονιά αυξήθηκαν οι αποδοχές των Αμερικανών CEO, φτάνοντας το 2023 στο μέσο επίπεδο-ρεκόρ των 23,7 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της συμβουλευτικής Equilar, πρόκειται για αύξηση της τάξης του 11,4%, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από την επιτάχυνση του 3,4% που κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, αλλά και την αύξηση του 4,3% που είδε ο μέσος εργαζόμενος στη χώρα.

«Θα συνεχιστεί και στο μέλλον η τάση των υπέρμετρων αυξήσεων μισθών για τους CEO; Δεν μπορεί να συμβαίνει για πάντα», δήλωσε ο Jonas Johnson, αντιπρόεδρος ερευνών στην εταιρεία συμβουλευτικής για θέματα μισθών Economic Research Institute. «Είκοσι, τριάντα χρόνια αυξήσεων της τάξης του 8%, οι αμοιβές διπλασιάζονται κάθε επτά χρόνια και δεν γίνεται να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Σε κάποιο σημείο τα νούμερα θα είναι μη βιώσιμα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Προφανώς, το σημείο αυτό δεν έχει φτάσει ακόμα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην κορυφαία θέση για το 2023 βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της τεχνολογικής εταιρείας Broadcom, Hock Tan, με συνολικές αποδοχές στο δυσθεώρητο ποσό των 161,8 εκατ. δολαρίων πέρυσι. Από το σύνολο, τα 160,5 εκατ. δολάρια προέρχονται από μερίσματα.

Επρόκειτο βέβαια για τον CEO με το μεγαλύτερο όφελος από μετοχές το 2023. Η μέση αμοιβή από μετοχές για όσους συμπεριελήφθησαν στη λίστα (ήτοι με έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων και όσοι κοινοποίησαν τις καταστάσεις στους στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς) ήταν στα 15,3 εκατ. δολάρια ή το 64,6% των συνολικών αποδοχών τους.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν o επικεφαλής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Palo Alto Networks, Nikesh Arora, με αποδοχές 151,4 εκατ. δολαρίων, η CEO της εταιρείας καλλυντικών Coty, Sue Y. Nabi, με αποδοχές 149,4 εκατ. δολαρίων, ο επικεφαλής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Charter Communications, Christopher L. Winfrey, με αποδοχές 89,1 εκατ. δολαρίων και ο CEO της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Fair Isaac, William J. Lansing, με έσοδα 66,3 εκατ. δολαρίων.

Από την κορυφαία δεκάδα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Tim Cook της Apple (63,2 εκατ.) και ο Satya Nadella της Microsoft (48,5 εκατ.). Βέβαια, οι αμοιβές των επικεφαλής των δύο εκ των «Magnificent 7» έχουν ιδιαιτερότητες: Ο Cook πήρε το υψηλότερο ποσό σε χρήματα από κάθε άλλο διευθύνοντα σύμβουλο στη λίστα, ύψους 16,2 εκατ., ενώ οι συνολικές του αποδοχές μειώθηκαν κατά 36% το 2023 παρότι η μετοχή ενισχύθηκε κατά 24,5%. Επίσης, η αμοιβή του Nadella μειώθηκε κατά 12% πέρυσι, ενώ η μετοχή σκαρφάλωσε κατά 33,6%.

Οπως δήλωσε ο Amit Batish της Equilar, βασική πηγή εισοδήματος είναι πλέον τα μερίσματα, που έχουν αυξηθεί κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι. «Φέτος είχαμε τρία εννιαψήφια μετοχικά πακέτα, πέρυσι είχαμε μόνο ένα», τόνισε.

Πάντως, ακόμα πιο ευνοημένοι φαίνεται πως ήταν οι μέτοχοι, οι οποίοι αποκόμισαν 13,8% υψηλότερα μερίσματα το 2023 από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα, έναντι 11,4% που ήταν η αύξηση στους CEO. Την τελευταία εξαετία μάλιστα, οι απολαβές τους αυξάνονταν με ρυθμό 8,77% έναντι αύξησης 12,02% στους μετόχους.

Ακόμα και με αυτά τα νούμερα πάντως, είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι οι αποδοχές των επικεφαλής είναι σε πρωτοφανή επίπεδα. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το μισθολογικό χάσμα, το οποίο συνεχώς μεγαλώνει: ο μέσος μισθός των CEO στο εξεταζόμενο γκρουπ είναι πλέον 300 φορές υψηλότερος από τις αποδοχές του μέσου εργαζομένου, έναντι 255 φορών το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT