Shell και TotalEnergies εξετάζουν να «μεταναστεύσουν» στη Wall

Shell και TotalEnergies εξετάζουν να «μεταναστεύσουν» στη Wall

Σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Παρισιού

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήγμα στο γόητρο αλλά προπαντός στην κεφαλαιοποίηση δύο μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών θα καταφέρουν δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές της Ευρώπης, η Shell και η TotalEnergies, αν υλοποιήσουν τα σχέδια που εξετάζουν να εγκαταλείψουν τις εθνικές τους αγορές, το Λονδίνο και το Παρίσι αντιστοίχως, και να εγγραφούν στη Wall Street.

Οι δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί αντιπροσωπεύουν σημαντικό τμήμα της κεφαλαιοποίησης των δύο χρηματιστηρίων, η μεν Shell το 8,4% του δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου η δε TotalEnergies το 6% του CAC 40 του Παρισιού. Τα σχέδιά τους υποκινούνται από την εντεινόμενη πίεση για αναβάθμιση της αξίας των μετοχών τους, που παραμένουν χαμηλές σε σύγκριση με εκείνες των πετρελαϊκών της Wall Street όπως οι κολοσσοί Exxon Mobil και Chevron. Κι αυτό γιατί όσες εταιρείες έχουν εγγραφεί στην αμερικανική αγορά έχουν πρόσβαση σε πολύ ευρύτερη δεξαμενή κεφαλαίων και μεγαλύτερη απήχηση στους επενδυτές.

Οπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, στο παρελθόν θα ήταν αδιανόητο η TotalEnergies, μία από τις πλέον εξέχουσες εταιρείες της Γαλλίας, να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο του Παρισιού, αλλά ο διευθύνων σύμβουλός της Πατρίκ Πουγιανέ παρουσίασε εκτενώς σε αναλυτές το σκεπτικό αυτής της ενδεχόμενης αλλαγής. Επισήμανε πως έχει μεν αυξηθεί ο αριθμός των μετόχων της γαλλικής εταιρείας που προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική, αλλά γενικότερα οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές δυσκολεύονται να τοποθετήσουν κεφάλαιά τους στις μετοχές της εξαιτίας της διαφοράς ώρας αλλά και των διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Προσέθεσε μάλιστα ότι το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ. της εταιρείας, όπου «όλοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά». Παράλληλα, η Shell, η μεγαλύτερη ενεργειακή της Ευρώπης, εξετάζει ακριβώς το ίδιο χωρίς, όμως, να σχεδιάζει την άμεση υλοποίησή του, δεδομένου και του ότι η εταιρεία μετέφερε σχετικά προσφάτως τα κεντρικά γραφεία της από τη Χάγη στο Λονδίνο. Σημειωτέον ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία της αγοράς του Λονδίνου.

Το πλήγμα για τις δύο ευρωπαϊκές αγορές θα είναι μεγάλο εάν υλοποιηθούν τα σχέδια των ενεργειακών κολοσσών.

Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα αποτελεί απτή απόδειξη της ακαταμάχητης έλξης που ασκούν οι ΗΠΑ ως κέντρο παραγωγής ενέργειας και καινοτομίας, αλλά και κέντρο επενδύσεων. Η υπερδύναμη είναι πλέον πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή πετρελαίου και σε εξαγωγές φυσικού αερίου. Στην Ευρώπη, αντιθέτως, μειώνεται η παραγωγή πετρελαίου και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβληματίζονται έντονα σχετικά με τη βιομηχανία υδρογονανθράκων, που παραμένει κρίσιμη σε ό,τι αφορά την προσφορά ενέργειας παρά την ανησυχία για την κλιματική αλλαγή. Και παράλληλα το πακέτο Μπάιντεν, που προβλέπει 360 δισ. δολ. φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για όσες πράσινες επενδύσεις γίνουν εντός των ΗΠΑ, όπως οι επενδύσεις σε υδρογόνο και ηλεκτροκίνητα οχήματα, θέτει την υπερδύναμη σε περαιτέρω πλεονεκτική θέση.

Το ζήτημα για τις ευρωπαϊκές πετρελαϊκές είναι πως όταν οι τιμές των μετοχών τους είναι χαμηλές έχουν διαπραγματευτικό μειονέκτημα στην προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν τις μετοχές τους για να συμμετάσχουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο. Η παράμετρος αυτή είναι σημαντική, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη ένα κύμα συγκέντρωσης του κλάδου των πετρελαϊκών. Η Exxon Mobil, για παράδειγμα, εξαγόρασε σχετικά προσφάτως την εταιρεία σχιστολιθικών Pioneer Natural Resources έναντι 60 δισ. δολ. ενώ η Chevron συμφώνησε να καταβάλει 53 δισ. δολ. για την εξαγορά της Hess, με τις ευρωπαϊκές πετρελαϊκές να έχουν μείνει εντελώς έξω από αυτήν τη διαδικασία. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων από τις δύο πετρελαϊκές αναμένεται, πάντως, να προκαλέσει αντιδράσεις.

Ηδη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ έχει εκφράσει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στη μεταφορά της TotalEnergies και έχει δεσμευθεί να πολεμήσει με κάθε μέσο προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί. Ο γαλλικός κολοσσός είναι καθοριστικός στην προσφορά ενέργειας στη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ υλοποιεί μεγάλες επενδύσεις εκτός συνόρων και έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μετάβαση της Γαλλίας στην εποχή της πιο καθαρής ενέργειας μέσω επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά και στην ηλιακή ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τη Shell, δεν φαίνεται εξίσου παράξενη η προοπτική μεταφοράς της στην αμερικανική αγορά, καθώς είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στις ΗΠΑ και με περισσότερα κεφάλαια στην υπερδύναμη από όσα έχει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT