Συνεχίζεται η μάχη της BBVA για εξαγορά της Sabadell

Συνεχίζεται η μάχη της BBVA για εξαγορά της Sabadell

Ο βασκικός τραπεζικός όμιλος προσέλαβε εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να ξεπεράσει τον σκόπελο των αντιδράσεων, ενώ επιμένει στην αντίθεσή της η Μαδρίτη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O στόχος του βασκικού τραπεζικού ομίλου BBVA να εξαγοράσει τη μικρότερη ανταγωνίστριά του καταλανική Sabadell δεν έχει αλλάξει. Εάν δε η όλη διεκδίκηση είχε και θετική έκβαση, τότε στην Ισπανία θα αναδεικνυόταν ένας κολοσσός στον κλάδο με κοινό ισολογισμό περιουσιακών στοιχείων άνω του 1 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Και δεδομένου ότι μέχρι στιγμής είναι εχθρική η αντίδραση και σε επίπεδο Καταλανών και σε επίπεδο ισπανικής κυβερνήσεως, η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) έδωσε εντολή σε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τον σκόπελο της Μαδρίτης στο πλαίσιο της εχθρικής προσφοράς της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η BBVA είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, ενώ η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που θα τη συνδράμει, λέγεται Kreab. Αποστολή της είναι να μπορέσει να ασκήσει επιρροή στην κοινή γνώμη της χώρας αλλά και στους κυβερνώντες προς όφελος του βασκικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Η εντολή υπογραμμίζει τον ρόλο της κοινής γνώμης σε μια επιχειρηματική διαμάχη η οποία δεσπόζει στη δημόσια συζήτηση στην Ισπανία. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Κάρλος Κουέρπο, δήλωσε ότι μια δυνητική εξαγορά θα βλάψει τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, τοπικοί πολιτικοί παράγοντες της Καταλωνίας, όπου και εδρεύει η Sabadell, έχουν διατυπώσει τις ανησυχίες τους μήπως η σχεδιαζόμενη εξαγορά της πρώτης τελικώς οδηγήσει σε αποδυνάμωση του τραπεζικού κλάδου τής εν λόγω περιφέρειας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι προ ημερών η ενδιαφερόμενη BBVA είχε αποταθεί απευθείας στους μετόχους της καταλανικής τράπεζας, αφότου η αρχική προσέγγισή της είχε απορριφθεί από το διοικητικό της συμβούλιο. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η προσφορά προς τους μετόχους υποβλήθηκε ελάχιστες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών στην Καταλωνία, το ζήτημα έλαβε μεγάλες πολιτικές διαστάσεις. Συν τοις άλλοις, αφενός για τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ μετρούσε πολύ η επίδοση του κόμματός του, ειδικά εντός ενός όχι ισχυρού κυβερνητικού συνασπισμού, αφετέρου, συμμετείχε στην εκλογική αναμέτρηση και ο αυτονομιστής Καταλανός πολιτικός Κάρλες Πουτζντεμόν – στον τελευταίο ο Σάντσεθ είχε απονείμει χάρη μετά την άκαρπη απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας προ επταετίας.

Ο πρόεδρος της BBVA Κάρλος Τόρες πιθανολογούσε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα αναδιπλωνόταν μετά τις εκλογές της 12ης Μαΐου, οι οποίες ανέδειξαν πρώτο κόμμα το Σοσιαλιστικό και δεύτερο εκείνο του Κάρλες Πουτζντεμόν – ωστόσο, δεν συνέβη αυτό, αν και οι μέτοχοι της Sabadell δεν είναι αρνητικοί. Η τράπεζα Sabadell, η οποία πήρε το όνομά της από την ομώνυμη πόλη πλησίον της Βαρκελώνης, έχει έδρα στην Καταλωνία, αν και οικονομικές δραστηριότητές της μεταφέρθηκαν σε άλλη περιφέρεια το 2017. Διατηρεί περισσότερους από 200.000 μεμονωμένους μετόχους και το 99% από αυτούς κατέχει μόνο μικροσκοπικά μερίδια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Sabadell. Οι 24 μεγαλύτεροι επενδυτές της κατέχουν το 47% της Sabadell μεταξύ των ανωτέρω.

Αν και την έγκριση σε επίπεδο ρυθμιστικής αρχής θα τη δώσουν ή όχι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι αντίστοιχοι εθνικοί φορείς, η κυβέρνηση Σάντσεθ, όπως ορίζεται, δύναται να ασκήσει βέτο στη νομική συγχώνευση. Η συνεχιζόμενη αντίθεση της Μαδρίτης στην εξαγορά της Sabadell, παρά την αποδοχή της προσφοράς από την πλειοψηφία των μετόχων της, θα άφηνε την BBVA με ένα μερίδιο ελέγχου στην πρώτη, χωρίς τη δυνατότητα να την ενοποιήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT