Εκδήλωση ΣΕΒ – Η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση

Εκδήλωση ΣΕΒ – Η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση

Καμπανάκι από Δ. Παπαλεξόπουλο και Ευ. Μυτιληναίο για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας σε εκδήλωση του ΣΕΒ

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αγωνία τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν δύο κορυφαίοι Ελληνες επιχειρηματίες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλος και ο πρόεδρος της Eurometaux Ευ. Μυτιληναίος, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου ενόψει των ευρωεκλογών.

«Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Η αλήθεια είναι όμως ότι σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, πασχίζει να βρει τον δρόμο της», είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος στην αρχική τοποθέτησή του στη συζήτηση που συντόνισε ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς. Ο κ. Παπαλεξόπουλος περιέγραψε μια Ευρώπη που στη σημερινή πραγματικότητα χάνει σταθερά ανταγωνιστικότητα, αναπτύσσεται πολύ αργά, δεν έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα στον κόσμο και έχει αδυνατίσει γεωπολιτικά.

«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση, με πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη. Είναι απαραίτητη για να έχουμε μια Ευρώπη ισχυρή και ανεξάρτητη, για να μπορέσουμε να επενδύσουμε αυτά που χρειάζονται στο κοινωνικό κράτος, στο περιβάλλον, στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Θεωρούμε σημαντικό, αυτό το μήνυμα να μη χαθεί σε αυτή την εκλογική χρονιά που θα επιλέξουμε την ευρωπαϊκή ηγεσία για το υπόλοιπο της κρίσιμης αυτής δεκαετίας. Αυτή είναι και η έννοια της σημερινής εκδήλωσης του ΣΕΒ, με τίτλο “Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;”».

Ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε την έλλειψη μεγάλων Ευρωπαίων πολιτικών και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έχει πιστωθεί τη σωτηρία του ευρώ με τη στάση του στη διάρκεια της κρίσης χρέους και το περίφημο «whatever it takes». «Θα ήταν εξαιρετική ευκαιρία για την Ευρώπη εάν ο Ντράγκι δεχόταν να αναλάβει την προεδρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, με τον κ. Παπαλεξόπουλο να συμφωνεί.

Η Ευρώπη αναπτύσσεται πολύ αργά, δεν έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα στον κόσμο και έχει αδυνατίσει γεωπολιτικά.

Η συνοχή της Ε.Ε., είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, κλονίζεται από την άνοδο αντισυστημικών κομμάτων και ομάδων. Το γεωπολιτικό σκηνικό είναι απειλητικό όσο δεν υπήρξε ποτέ τις πολλές τελευταίες δεκαετίες. Τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντείνονται λόγω της έλλειψης ανταγωνιστικότητας.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ανέδειξε στη συζήτηση τα σοβαρά προβλήματα γραφειοκρατίας της Ε.Ε. και τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και την τεχνολογική υστέρηση της Ευρώπης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. «Ακόμη και στην τεχνητή νοημοσύνη η Ευρώπη πρωτοστατεί διά του παρεμβατισμού και όχι διά της δημιουργίας», είπε, για να καταλήξει στο ότι «χρειαζόμαστε ένα σοκ για τη μείωση της γραφειοκρατίας». Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή που χρειάζεται μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση που θα δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες περνούν μια υπαρξιακή κρίση και κινδυνεύουμε να προλάβει η αποβιομηχάνιση την προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση, τόνισε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι δομικό. Ο τρόπος που ήταν δομημένη η Ε.Ε. ήταν καλός για τη Λισσαβώνα του 2007. Ομως έχουμε 2024 και τίποτα δεν είναι ίδιο πια. Η Ευρώπη χρειάζεται έναν καινούργιο καταστατικό χάρτη», είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ασκώντας σφοδρή κριτική στην Κομισιόν, την οποία χαρακτήρισε ως «τη χειρότερη Επιτροπή που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη». Εχουμε μια Κομισιόν που δεν έχει καμία λογοδοσία και μια ενιαία αγορά που αποσυντίθεται, γιατί οι χώρες, βλέποντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταποκριθεί, αυτονομούνται, είπε, και ανέφερε την περίπτωση του Βελγίου που αποφάσισε να δώσει επιχορήγηση 500 εκατ. στην Arcelor Mittal.

Οι δύο επιχειρηματίες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και για το αντισυστημικό κύμα που αναπτύσσεται στην Ευρώπη και έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες για την «αντισυστημική ψήφο». «Η Ευρώπη χτίστηκε πάνω σε μια λογική που έλεγε ότι η κάθε γενιά θα ζούσε καλύτερα από την προηγούμενη. Αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο για πολλούς λόγους δεν ισχύει πια. Ο Ευρωπαίος πολίτης δεν βλέπει αντισυστημικό κόμμα. Λέει: Δεν ξέρω τι θέλω αλλά αυτό που κάνετε είμαι σίγουρος ότι δεν το θέλω. Πρέπει να τον πείσουμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση», είπε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

«Οταν μιλάμε γι’ αυτούς που ψηφίζουν αντισυστημικά δεν πρέπει να πηγαίνει ο νους μας σε τίποτα περίεργους. Είναι άνθρωποι που έχουν δει από κοντά τα πράγματα και βλέπουν ότι δεν προχωράνε, και έτσι καταλήγουν να ψηφίσουν αντισυστημικά», σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Μιλώντας για το Ευρωκοινοβούλιο τόνισε ότι είναι λάθος να γίνεται επιλογή με σταυρό και με βάση τη δημοφιλία και ότι θα πρέπει να είναι ένα Ευρωκοινοβούλιο των αρίστων.

Για τις εκλογές των ΗΠΑ ο κ. Παπαλεξόπουλος παρατήρησε ότι «οι διαφορές Μπάιντεν και Τραμπ δεν είναι ουσίας», ενώ ο κ. Μυτιληναίος τις χαρακτήρισε «το πιο σημαντικό γεγονός για την Ευρώπη». Παρά την αιχμηρή κριτική, πάντως, και οι δύο επιχειρηματίες υπερασπίστηκαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Η Ευρώπη για την Ελλάδα είναι το σπίτι της και δεν διανοούμαι τι θα γινόταν αν απειληθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Κάνουμε κριτική για να βελτιωθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστικό», υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος. «Πιστεύω ότι έχουμε την ικανότητα να το βελτιώσουμε», σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT