Αισιόδοξη η διοίκηση της Vodafone για την εξαγορά της Forthnet

Αισιόδοξη η διοίκηση της Vodafone για την εξαγορά της Forthnet

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις για την εξαγορά της Forthnet από τις εταιρείες Vodafone και Wind. Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Χάρη Μπρουμίδη, μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, που κλείνει η οικονομική χρήση της Vodafone, θα έχει απορροφηθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων της Cyta από την εταιρεία. Στην πράξη, από 1ης Απριλίου 2019 δεν θα υφίσταται η εξαγορασθείσα επιχείρηση και οι πελάτες της σταδιακά από τον ερχόμενο Απρίλιο θα μεταβιβάζονται στη Vodafone.

Οσον αφορά τη Forthnet φαίνεται ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί ένας πραγματικός οικονομικός και νομικός έλεγχος της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, η εταιρεία του σε συνεργασία με τη Wind τώρα θα αποκτήσει πλήρη εικόνα των οικονομικών δεδομένων της επιχείρησης. Και για τον λόγο αυτό, η προσφορά που κατατέθηκε στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου –παρά το γεγονός ότι είχε χαρακτηριστεί δεσμευτική– τελικά περιέλαβε ενδεικτικό προσφερόμενο τίμημα. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας η Vodafone δεν είχε πλήρη πρόσβαση στα οικονομικά και νομικά δεδομένα της Forthnet έως τώρα. «Με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία. Μένει να διευκρινιστεί η προσφορά και η πρόσβαση στα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, η νομική σύμβουλος της επιχείρησης Μαρία Σκάγκου σημείωσε ότι «όταν χαρακτηρίζεσαι προτιμητέος επενδυτής, αποκτάς πρόσβαση σε πιο αναλυτικές πληροφορίες προκειμένου να γίνει ο επιβεβαιωτικός έλεγχος (confirmatory due diligence). Και αυτό διότι δεν μπορεί κάποιος να έχει πλήρη οικονομικά, εμπορικά και νομικά στοιχεία, εάν δεν καταθέσει προσφορά – ειδικά όταν πρόκειται για ανταγωνιστή. O νομικός και χρηματοοικονομικός έλεγχος που προηγήθηκε, αποτέλεσε και τη βάση της οικονομικής προσφοράς των Vodafone – Wind, η οποία τελεί υπό την αίρεση του επιβεβαιωτικού ελέγχου». Πάντως, η διοίκηση της Vodafone εμφανίσθηκε αισιόδοξη για την έκβαση. «Είμαστε σε καλό δρόμο», είπε ο κ. Μπρουμίδης κάνοντας λόγο για πρόθυμους αγοραστές και πρόθυμους πωλητές που η μόνη διαφορά είναι στο τίμημα. Ο επικεφαλής της Vodafone ακόμη, απέφυγε να αναφερθεί σε «κούρεμα» υποχρεώσεων της Forthnet, αλλά σε αξία επιχείρησης. «Εμείς δεν αναφερόμαστε σε “κούρεμα”», είπε χαρακτηριστικά. «Εμείς ορίζουμε μία αξία, λέμε ότι αυτό αξίζει».

Οσον αφορά τη χρονιά που κλείνει, ο κ. Μπρουμίδης είπε ότι ήταν μια σημαντική χρονιά, δεδομένου ότι η εταιρεία επένδυσε σε δίκτυα νέας γενιάς, δημιούργησε τη νέα πλατφόρμα Vodafone TV και επιπλέον πρόσθεσε τις δραστηριότητες της Cyta. H εταιρεία πλέον έχει 930.000 πελάτες σταθερής, 100.000 πελάτες τηλεόρασης και περίπου 5 εκατ. πελάτες κινητής. Τέλος, η εταιρεία επένδυσε συστηματικά στην αγορά του Ιντερνετ των Πραγμάτων (Ιnternet of Things). Προς την κατεύθυνση αυτή δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της εταιρείας, Vodafone Innovus. H τελευταία αναπτύσσει εφαρμογές όχι μόνον για την ελληνική αλλά και για τη διεθνή αγορά, που φτάνουν εκεί μέσω της μητρικής Vodafone Group.

Για το 2019, ο επικεφαλής της Vodafone στην Ελλάδα εμφανίσθηκε αισιόδοξος. Σημείωσε ότι μοχλός ανάπτυξης θα παραμείνουν για άλλη μια χρονιά οι σταθερές επικοινωνίες και ειδικά τα δίκτυα νέας γενιάς. Μάλιστα, σημείωσε ότι το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών καλύπτει πάνω από 17.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων 1.000 έχουν ενεργοποιήσει συνδέσεις FTTH μέσω του επιχορηγούμενου από την κυβέρνηση κουπονιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή