ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προχωρεί η επένδυση για την ανάπτυξη του Elounda Hills

Προχωρεί η επένδυση για την ανάπτυξη του Elounda Hills

Το πράσινο φως για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της τουριστικής επένδυσης, ύψους της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ, της Mirum Hellas στην περιοχή της Ελούντας «άναψε» χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Πρόκειται για μια σημαντική και θετική εξέλιξη για την υλοποίηση της επένδυσης, καθώς στόχος των επενδυτών είναι η έναρξη της υλοποίησης του έργου στις αρχές του 2020. Επειτα από την έγκριση και υπογραφή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα ακολουθήσει η σύνταξη και έγκριση του ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων) και στο τέλος η υποβολή και έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, ώστε να καταστεί εφικτή η έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Η Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρώσου επενδυτή ακινήτων Βιτάλι Μπορίσοφ, επιχειρεί την ανάπτυξη του έργου Elounda Hills, για το οποίο έχει μέχρι σήμερα δαπανήσει περί τα 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει δεκάδες οικόπεδα, διαμορφώνοντας μια ενιαία παραθαλάσσια έκταση της τάξεως των 1.000 στρεμμάτων και έξι περιφερειακές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας άλλων 200 στρεμμάτων.

Στο μεγάλο οικόπεδο δρομολογείται η ανάπτυξη πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας, δυναμικότητας 200 κλινών, για την οποία ήδη διεξάγονται συζητήσεις για τη λειτουργία της από τη Four Seasons ή τη Fairmont. Παράλληλα, το συγκρότημα θα πλαισιώνεται από μαρίνα ελλιμενισμού περίπου 200 σκαφών αναψυχής, εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, σπα και άλλες συνοδευτικές λειτουργίες, ενώ στις προθέσεις των επενδυτών είναι η ανάπτυξη ενός μικρού εμπορικού κέντρου, για την εξυπηρέτηση των ενοίκων.

Εκτός από το ξενοδοχείο, στον πυρήνα της ανάπτυξης θα βρίσκονται και τουριστικές κατοικίες, οι οποίες θα πωλούνται σε τιμές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η επένδυση θα χαρακτηρίζεται από τη φιλικότητά της προς το περιβάλλον, δεδομένου ότι η κάλυψη της έκτασης θα περιορίζεται σε μόλις 0,2% του συνόλου του ακινήτου, το οποίο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μεταφράζεται σε μόλις 130.000- 140.000 τ.μ. ανωδομής. Μόλις αναπτυχθεί η έκταση, υπολογίζεται η δημιουργία τουλάχιστον 350 μόνιμων θέσεων εργασίας και πολλαπλάσιων εποχικών.

Ο κ. Μπορίσοφ επιδιώκει την όσο το δυνατόν ταχύτερη έναρξη των εργασιών για το σύνολο της επένδυσης, καθώς εκτιμάται ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές λόγω της συνεχούς ανόδου του τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά κι επειδή μεγάλο μέρος των υποψήφιων αγοραστών είναι ήδη δεδομένο. Η κίνηση ανάπτυξης τουριστικού θερέτρου στην Ελλάδα προέκυψε λόγω της ζήτησης από υφιστάμενους πελάτες του Ρώσου μεγιστάνα από την αγορά της Ρωσίας. Αρχικά εξετάστηκαν άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Κύπρος, προτού προκριθεί η λύση της Ελλάδας, όπου και πάλι διερευνήθηκαν περιοχές όπως η Κέρκυρα, η Λευκάδα και το Πόρτο Χέλι, πριν από την Ελούντα.

Ηδη πάντως σήμερα υλοποιούνται κάποια έργα στην έκταση, καθώς σύμφωνα με ενημέρωση από στελέχη της Mirum Hellas, έχουν κατασκευαστεί 17 υπερπολυτελείς βίλες σε ένα από τα μικρότερα οικόπεδα. Πρόκειται για κατοικίες της τάξεως των 400-550 τ.μ., με κόστος που κυμαίνεται από 2 εκατ. ευρώ έως 11 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από τα εν λόγω ακίνητα έχουν πωληθεί κιόλας έξι, ενώ αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται και η ανέγερση επιπλέον τεσσάρων βιλών σε άλλο τμήμα της έκτασης.