Επενδυτικό πρόγραμμα «μαμούθ» υλοποιεί η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ

Επενδυτικό πρόγραμμα «μαμούθ» υλοποιεί η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ έχει πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, με αποτέλεσμα να φαντάζει λίαν ρεαλιστικός ο στόχος που τέθηκε πριν από λίγους μήνες, για την απόκτηση νέων ακινήτων αξίας 500-700 εκατ. ευρώ την περίοδο 2018-2020, ώστε η εισηγμένη να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Χθες, ανακοινώθηκε και τυπικά η ολοκλήρωση της συμφωνίας που είχε συναφθεί το περασμένο φθινόπωρο για την απόκτηση του πύργου γραφείων City Tower, που ανέπτυξε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Ειδικότερα, η Πανγαία απέκτησε το 100% της εταιρείας I&B Real Estate, ιδιοκτήτριας του πλήρως μισθωμένου κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφάνειας 54.000 τ.μ., η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2018. Το τίμημα για την εν λόγω συναλλαγή ανήλθε σε 78,6 εκατ. ευρώ, καθώς η Πανγαία ανέλαβε και την κάλυψη υποχρεώσεων. Η καθαρή αξία του ακινήτου υπολογίστηκε σε 40,6 εκατ. ευρώ. Το City Tower αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη γειτονική χώρα, όντας μάλιστα και μια από τις ελάχιστες (αν όχι η μοναδική) αυτού του είδους που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στο ιστορικό κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Το κτίριο αναμένεται να πιστοποιηθεί σύντομα κατά BREEAM, επισημοποιώντας έτσι και το υψηλό επίπεδο ενεργειακής απόδοσης που προσφέρει.

Το κτίριο είναι πλήρως μισθωμένο σε εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής, ενώ στο ισόγειό του λειτουργούν εμπορικά καταστήματα. Βασικός μισθωτής σε ποσοστό σχεδόν 50% της επιφάνειας του κτιρίου είναι ο καναδικός τεχνολογικός όμιλος Telus. Το σύνολο των υπό εκμετάλλευση χώρων του ακινήτου ανέρχεται σε 36.000 τ.μ., ενώ περιλαμβάνονται και υπόγειοι χώροι στάθμευσης 17.000 τ.μ., που εκτείνονται σε έξι επιμέρους υπόγεια, συνολικής χωρητικότητας 370 οχημάτων. Το νέο κτίριο αποτέλεσε προϊόν συνένωσης αρκετών επιμέρους οικοπέδων, τα οποία είχαν αγοραστεί σταδιακά από το 2007 και μετά. Η απόφαση για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης ελήφθη στα μέσα του 2015.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η διοίκηση της Εθνικής Πανγαίας ανακοίνωσε και την υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 21 ακινήτων συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ., κυρίως στην Κύπρο. Πρόκειται για συναλλαγή συνολικής αξίας 149 εκατ. ευρώ, με την οποία η εισηγμένη αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το επενδυτικό της προφίλ. Ιδιοκτήτρια των ακινήτων και αντικείμενο της εξαγοράς είναι η εταιρεία CYREIT Variable Investment Company Plc., θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Εθνική Πανγαία θα αποκτήσει το 88,2% των επενδυτικών μετοχών και το 100% των διαχειριστικών μετοχών της CYREIT, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει τον πλήρη έλεγχο των ακινήτων που βρίσκονται σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο. Πέραν των ακινήτων στην Κύπρο, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, καταστήματα, γραφεία, ξενοδοχεία και big boxes, στο πακέτο της συμφωνίας περιλαμβάνονται και δύο εμπορικά ακίνητα στην Αθήνα, εκ των οποίων το πρώτο βρίσκεται στη συμβολή της Λ. Συγγρού με την οδό Λαγουμιτζή και είναι επιφάνειας 6.900 τ.μ. και το δεύτερο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή, επιφάνειας 2.000 τ.μ. Βάσει της σχετικής συμφωνίας, η συναλλαγή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 29 Μαρτίου του 2019.

Κατά το εννεάμηνο του 2018, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ κατέγραψε αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 35,8%, τα οποία ανήλθαν από 58,6 εκατ. ευρώ σε 79,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή