Στα χαρτιά το σχέδιο Falcon για τη Folli Follie

Στα χαρτιά το σχέδιο Falcon για τη Folli Follie

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαρτιά κινδυνεύει να μείνει το «Project Falcon», όπως έχει ονομάσει η Deloitte το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, καθώς η επικείμενη επαναληπτική γενική συνέλευση των ομολογιούχων πιστωτών είναι αμφίβολο εάν θα το εγκρίνει.

Επιδείνωση της εμπορικής θέσης της εταιρείας στην αγορά, μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν απαξιώσει πλήρως την επωνυμία της, αποχώρηση μεγάλων ξένων οίκων από το χαρτοφυλάκιο των εμπορικών σημάτων του ομίλου και αυξανόμενα χρέη προς το Δημόσιο έχουν χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου στους ομολογιούχους που ήθελαν να αναλάβουν την εταιρεία για να αντλήσουν το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των κεφαλαίων της τάξης των 450 εκατ. ευρώ με τα οποία την έχουν δανείσει.

Ετσι, ολοένα και περισσότεροι προσανατολίζονται προς την απόρριψη της συμφωνίας εξυγίανσης και τη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Ενεργητικό που σύμφωνα με το «Project Falcon» αποτιμάται από 80 έως 210 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχουν υποθέσεις όπως αυτές που επέφεραν δέσμευση ακινήτων του ομίλου.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν όχι αργότερα από το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και οι πιθανότητες να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες όσων επιχείρησαν να κρατήσουν όρθια την εταιρεία αυξάνονται. Ειδικά καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται αντιληπτό πως η οικογένεια Κουτσολιούτσου εξακολουθεί να ασκεί de facto διοίκηση στη Folli Follie (φέρεται να ανακάλεσε άδειες την περίοδο των εορτών, να υπέδειξε ή και επέβαλε αποφάσεις στη νέα διοίκηση κ.λπ.) παρά την παραίτηση του υιού από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Δεκέμβριο.

Το κλίμα στην εταιρεία γίνεται ολοένα και βαρύτερο. Ειδικά καθώς οι οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ζητήματα ευθυνών και για τα μετά το καλοκαίρι διορισθέντα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. Ακόμα και έτσι πάντως, πολλοί θεωρούν θαύμα το ότι η εταιρεία κατάφερε να μείνει, έστω και στην παρούσα κατάσταση, όρθια. Αποδίδουν όμως την επιτυχία αυτή στην Deloitte και σε κάποιους από τους ειδικούς που μπήκαν στην εταιρεία.

Ποια όμως είναι τα περιουσιακά στοιχεία που γράφει ως αξιοποιήσιμα το «Project Falcon» και ποια η πραγματική τους αποτίμηση; Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Κ» οι μετοχές της Dufry αποτιμώνται μεταξύ 0 και 76 εκατ. ανάλογα με την έκβαση διαιτητικών διαδικασιών και άλλων αιρεσιμοτήτων (αποτελέσματα ΚΑΕ) με τις οποίες είναι συνδεδεμένες. Από 1 έως 3 εκατ. αποτιμάται η θυγατρική κυπριακή εταιρεία Walraby-Nariaco που κατέχει και διαχειρίζεται το ελικόπτερο με τη χρήση του οποίου έχει συνδεθεί η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Εως 500 χιλιάδες ευρώ αποτιμάται η συμμετοχή της FF στην εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής Qivos.

Ως μηδενική καταγράφεται, για λόγους που δεν εξηγούνται, η αξία της συμμετοχής της FF στην παραχωρησιούχο της μαρίνας της Μυτιλήνης.

Εκτός καταλόγου είναι άλλωστε και η εταιρεία Planaco που κατέχει ναυπηγείο και χώρο αποθήκευσης σκαφών στην Αίγινα, λόγω ζητημάτων με τη χρήση του αιγιαλού. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως γίνονται συζητήσεις με δυνητικούς αγοραστές. Κάποια κεφάλαια αναμένει η εταιρεία από την επιστροφή εγγυητικών από τις ελληνικές τράπεζες μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους από την πώληση της συμμετοχής της FF στα Αττικά Πολυκαταστήματα. Μεταξύ 15 και 20 εκατ. αποτιμάται το διαμέρισμα που χρησιμοποιεί η οικογένεια των βασικών μετόχων στο Χονγκ Κονγκ μαζί με κάποιες αποθήκες εκεί. Από 5 έως 10 εκατ. υπολογίζεται η αξία ακινήτων στα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ενωση εν γένει, που όμως φέρουν βάρη της τάξης των 10 εκατ., ενώ στα 80 με 120 εκατ. ευρώ αποτιμάται η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα που βαρύνεται με απαιτήσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ. Η αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων που μπορεί να ανακτηθεί, εφόσον αυτά αποδεσμευθούν από το Δημόσιο και άλλους πιστωτές που τα έχουν «παγώσει», εκτιμάται πως κινείται μεταξύ 80 και 130 εκατ. Πολλά από αυτά δεσμεύτηκαν το τελευταίο δίμηνο, κάτι που στηρίζει την εκτίμηση όσων ισχυρίζονται πως αν η εταιρεία είχε κινηθεί νωρίτερα θα είχε προλάβει τα χειρότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή