Τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση των κρατικών ΕΒΖ και ΕΛΒΟ

Τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση των κρατικών ΕΒΖ και ΕΛΒΟ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία της χαρτιά παίζει η κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον των κρατικών επιχειρήσεων Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Για την πρώτη ήδη διενεργούνται επαφές με δυνητικούς επενδυτές, ενώ για τη δεύτερη, την ΕΛΒΟ, αναμένεται να προκηρυχθεί την ερχόμενη εβδομάδα νέος διαγωνισμός για την πώλησή της.

Αναφορικά με την ΕΒΖ, η κυβέρνηση και η Τράπεζα Πειραιώς την περασμένη Τρίτη πραγματοποίησαν επαφές με επενδυτική εταιρεία (fund) από τη Βρετανία. Επίσης, χθες, έγινε και νέα συνάντηση με άλλο ενδιαφερόμενο. Οι πιθανότητες, ωστόσο, για να καρποφορήσει μια συμφωνία είναι πολύ μικρές. Γι’ αυτό η κυβέρνηση προωθεί παράλληλα το σχέδιο Β που δεν περιλαμβάνει τίποτε άλλο παρά τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην κρατικής βιομηχανίας από τον βασικό πιστωτή της, την Τράπεζα Πειραιώς, και τη μετάταξη του προσωπικού τής ΕΒΖ σε άλλες θέσεις του δημόσιου τομέα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προχθές, ο αρμόδιος αν. υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία ζητείται κατεπειγόντως από τα υπουργεία να αποστείλουν τα αιτήματά τους σχετικά με την πλήρωση θέσεων από εργαζομένους της ΕΒΖ. Η εγκύκλιος δημοσιοποιήθηκε, χθες, στη Διαύγεια και οι ενδιαφερόμενοι (για τους προς μετάταξη εργαζομένους της ΕΒΖ) θα πρέπει να αποστείλουν τα αιτήματά τους μέχρι 31 Ιανουαρίου. Με βάση δε τα αιτήματα αυτά θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ με την οποία θα συντελεστούν οι μετατάξεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς θεωρεί ότι η υπόθεση έχει «κακοφορμίσει». Σημειώνεται ότι η διαδικασία εξυγίανσης της EBZ έχει εκκινήσει (εκ νέου επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) το 2016. Εχουμε φτάσει στο 2019 και ακόμη δεν έχει δρομολογηθεί προς επίλυση. Η πιστώτρια τράπεζα πιέζει και τώρα και όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές το ορόσημό της είναι η 31η Ιανουαρίου 2019 (το υποσχέθηκε ο αν. υπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας στους τευτλοπαραγωγούς που κατέλαβαν τα γραφεία της ΕΒΖ). Είτε θα έχει βρεθεί επενδυτής είτε η Τράπεζα Πειραιώς θα υποβάλει την αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106δ του πτωχευτικού κώδικα. Ηδη έχει διαρρεύσει το σχέδιο της αίτησης της Τράπεζας Πειραιώς που θα υποβληθεί στα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια. Μεταξύ άλλων, το βασικό σχέδιο προβλέπει την κεφαλαιοποίηση των οφειλών της εταιρείας προς την Τράπεζα Πειραιώς και το «κούρεμα» των λοιπών οφειλών προς προμηθευτές. Πηγές, πάντως, κοντά στη διαδικασία, παρά την προετοιμασία υπαγωγής της ΕΒΖ στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα διατηρούσαν τις ελπίδες ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα μπορούσε να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αναφορικά με την ΕΛΒΟ, όλα δείχνουν ότι το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει στην προκήρυξη ενός διαγωνισμού πώλησης της εταιρείας. Η προκήρυξη αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα περιλάβει το σύνολο της επιχείρησης. Μεταξύ των ενδιαφερομένων φέρονται όλοι εκείνοι που είχαν ενδιαφερθεί στο παρελθόν για την εταιρεία, ανάμεσά τους η γερμανική Kraus Maffei και η νοτιοαφρικανική Paramount. Πάντως κι εδώ η κυβέρνηση κρατά μικρό καλάθι, καθώς η εταιρεία υπολειτουργεί επί πολλά χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή