Αντιδράσεις βιομηχανίας για εξομοίωση παραδοσιακών τσιγάρων με τα υποκατάστατα

Αντιδράσεις βιομηχανίας για εξομοίωση παραδοσιακών τσιγάρων με τα υποκατάστατα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονες αντιδράσεις προκαλεί η σχεδιαζόμενη σήμερα ψήφιση στη Βουλή διατάξεων που εξομοιώνουν υποκατάστατα του καπνίσματος με τα παραδοσιακά τσιγάρα. Τα υποκατάστατα αυτά είναι κυρίως τα θερμαινόμενα στικ καπνού και τα ηλεκτρονικά (ατμίζοντα) τσιγάρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή και αφορά το θεσμικό πλαίσιο των ιδιωτικών κλινικών, τα υποκατάστατα του καπνίσματος εξομοιώνονται με τα παραδοσιακά τσιγάρα. Μάλιστα, ακόμη και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία δεν περιέχουν νικοτίνη (οι χρήστες ατμίζουν μη νικοτινούχα υγρά), αντιμετωπίζονται ως καπνικά προϊόντα και θα πρέπει να φέρουν ειδική ένδειξη ότι είναι επικίνδυνα.

Oι παραγωγοί υποκατάστατων καπνίσματος αντέδρασαν χθες έντονα επειδή η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, χωρίς καμία προειδοποίηση, επιχείρησαν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις στη Βουλή. Η ψήφισή τους μετατέθηκε για σήμερα, καθώς η κυβέρνηση κατά τη συνηθισμένη τακτική της κατέθεσε στο σχετικό σχέδιο νόμου τουλάχιστον δέκα τροπολογίες. Επειτα από πίεση των βουλευτών της αντιπολίτευσης η ψήφιση του σχεδίου νόμου μετατέθηκε για σήμερα.

Χθες ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με τις επίμαχες ρυθμίσεις των άρθρων 96 και 97. Μόνον οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφισθούν. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο βουλευτής και εισηγητής της Ν.Δ. Ιάσων Φωτήλας, πρόθεση της ηγεσίας του υπ. Υγείας είναι πρώτα να ψηφίσει τις επίμαχες διατάξεις και μετά να ολοκληρωθεί η διαβούλευση. «Τι είδους διαβούλευση θα είναι αυτή;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι είναι ανάλογο του να βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο.

Χθες η «Παπαστράτος» απέστειλε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας. Επίσης ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος (ΣΕΕΠΑ) απέστειλε προχθές σε όλα τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου επιστολή με την οποία ζητεί την τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας και απόσυρση των επίμαχων διατάξεων. Ο ΣΕΕΠΑ σημειώνει ότι οι προς ψήφιση διατάξεις των άρθρων 96 και 97 του σχεδίου νόμου περιλαμβάνουν τεχνικούς κανόνες που ήδη έχουν κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν μπορούν να ψηφιστούν στη Βουλή πριν από την παρέλευση (τουλάχιστον) ενός τριμήνου. Οι διατάξεις αυτές έχουν αναρτηθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2019 στο σύστημα TRIS (Technical Regulation Information System) και με βάση τις κοινοτικές διαδικασίες δεν μπορούν να υιοθετηθούν σε εθνικό επίπεδο πριν δοθεί το πράσινο φως από τις υπηρεσίες της Κομισιόν. Μάλιστα, αν οι διατάξεις ψηφιστούν, συνιστούν στην ουσία μη κοινοποίηση προς τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με βάση την κοινοτική νομολογία στοιχειοθετείται ακυρότητα ενώπιον δικαστηρίων. «Το υπουργείο Υγείας», αναφέρει η επιστολή του ΣΕΕΠΑ, «αντί να συμμορφωθεί με το πνεύμα της διαδικασίας αυτής, αιτήθηκε διαδικασία “επείγοντος” προσπαθώντας να αποφύγει το “βάσανο” της δημόσιας διαβούλευσης».

Από την άλλη πλευρά, η «Παπαστράτος» στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «δογματική στάση» του υπουργείου Υγείας, που φαίνεται «να μην επιθυμεί να ανοίξει καν τον διάλογο και να εξετάσει τα επιστημονικά στοιχεία. Με τα άρθρα 96 και 97», συνεχίζει, «εξομοιώνει όλα τα εναλλακτικά προϊόντα του τσιγάρου με το τσιγάρο, στρέφοντας τελικά τους καπνιστές προς τη βλαπτικότερη επιλογή, τη συνέχιση του καπνίσματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή