Κέρδη 53 εκατ. σημείωσε η Alpha Bank το 2018

Κέρδη 53 εκατ. σημείωσε η Alpha Bank το 2018

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτάχυνση του πλάνου μείωσης των κόκκινων δανείων ανακοίνωσε η διοίκηση της Alpha Bank, στοχεύοντας στον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 5,5 δισ. ευρώ τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Συνεχίζοντας τη δυναμική του 2018, κατά το οποίο η τράπεζα ολοκλήρωσε τρεις συναλλαγές χαρτοφυλακίων ύψους 3 δισ. ευρώ (7 δισ. ευρώ συνολικών απαιτήσεων), η έμφαση τους προσεχείς μήνες θα δοθεί στις πωλήσεις.

Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, «το 2018 η τράπεζα πέτυχε την έβδομη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι νέοι στόχοι μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω, εφόσον προχωρήσουν οι αναμενόμενες συστημικές λύσεις που εξετάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».

Επιπλέον, σημείωσε «διαμορφώνουμε τη στρατηγική μας κατά τρόπο που θα μας οδηγήσει σε καινούργιους οικονομικούς στόχους, καθώς επαναπροσδιορίζουμε το σχέδιο ανάπτυξης του ομίλου. Στόχος, να παραμείνει η τράπεζα πρώτης επιλογής των πελατών μας και να βελτιώσουμε περαιτέρω την αποδοτικότητά μας με σκοπό την παροχή ακόμη πιο ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών».

Αναλυτικά, η διοίκηση της Alpha Bank ανακοίνωσε ότι οι συναλλαγές που αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους δώδεκα μήνες περιλαμβάνουν την πώληση τριών χαρτοφυλακίων συνολικής λογιστικής αξίας 4,6 δισ. ευρώ.

Οι πωλήσεις αφορούν χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετουμένων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και χαρτοφυλάκιο στεγαστικών κυρίως δανείων, και τα δύο με εξασφαλίσεις σε ακίνητη περιουσία, καθώς και χαρτοφυλάκιο δανείων χωρίς εξασφαλίσεις. Η ολοκλήρωση των πρώτων δύο συναλλαγών αναμένεται έως το τέλος του 2019, ενώ η ολοκλήρωση της τρίτης συναλλαγής τοποθετείται εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.

Συνολικά στο πλάνο της διοίκησης, όπως αυτό υποβλήθηκε στον SSM, το χαρτοφυλάκιο των NPEs θα μειωθεί στα 16,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 – από 21,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018.

Κέρδη 53 εκατ. σημείωσε η Alpha Bank το 2018-1

Στο τέλος της τριετίας, δηλαδή το 2021, η διοίκηση της Alpha Bank δεσμεύθηκε ότι θα περιορίσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 14,2 δισ. ευρώ, μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο των NPEs στα 7,4 δισ. ευρώ από 8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό πλάνο το οποίο υποβλήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, μείωση που αντιστοιχεί σε δείκτη NPEs κάτω από 20%.

Για την υλοποίηση της στρατηγικής της εμπροσθοβαρούς μείωσης των NPEs, η διοίκηση της τράπεζας αύξησε κατά 60,6% τις προβλέψεις για 2018, στο 1,6 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ το 2017. Το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων για τον όμιλο ανήλθε σε 12,3 δισ. ευρώ, ενώ για την Ελλάδα ανήλθε σε 10,2 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα των υψηλών προβλέψεων είναι η διαμόρφωση του δείκτη κάλυψης των καθυστερήσεων στο 70%, ενώ ο συνολικός δείκτης κάλυψης καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 122%.

Οι αυξημένες προβλέψεις επηρέασαν αρνητικά το αποτέλεσμα προ φόρων, που διαμορφώθηκε σε ζημίες ύψους 289,4 εκατ. ευρώ, ενώ μετά τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, που ήταν πιστωτικός κατά 342,3 εκατ. ευρώ, το τελικό αποτέλεσμα ήταν θετικό. Ετσι τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 53 εκατ. ευρώ από 21,1 εκατ. ευρώ το 2017. Αρνητική στο τελικό αποτέλεσμα ήταν η επίδραση των εσόδων από τόκους, που μειώθηκαν κατά 9,6%, στο 1,7 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 3,6%, στα 335,2 εκατ. ευρώ. Ισχυρή ώθηση υπήρξε από τα κέρδη που προέκυψαν από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων, που ενίσχυσαν τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις στα 462,7 εκατ. ευρώ από 144,7 εκατ. ευρώ το 2017.

Οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα τέλη του 2018 στα 38,7 δισ. ευρώ και η τράπεζα πέτυχε τον περασμένο Φεβρουάριο την απεξάρτησή της από τον ELA. Οι συνολικές χορηγήσεις ανήλθαν σε 52,5 εκατ. ευρώ και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω για τον όμιλο στο 104% στο τέλος του 2018 από 124% τον Δεκέμβριο 2017. Η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας διατηρήθηκε ισχυρή και ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών (CET1) διαμορφώθηκε στο 17,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή