ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην αγορά των μπαταριών λιθίου εισέρχεται η Sunlight

g_oikep_b11--2

Την είσοδό της στην αγορά προϊόντων μπαταριών λιθίου ανακοίνωσε χθες η Sunlight. Παράλληλα, η διοίκηση της επιχείρησης ανακοίνωσε ότι μέχρι τον ερχόμενο Mάιο θα έχει επανέλθει στο 100% η παραγωγική ικανότητα της μονάδας της στο Ολβιο της Ξάνθης, που καταστράφηκε από πυρκαγιά πέρυσι την Πρωτομαγιά.

Σχετικά με τη νέα σειρά προϊόντων συσσωρευτών ενέργειας που βασίζεται στην τεχνολογία λιθίου, η Sunlight την ονομάζει Li.ON Force και στοχεύει να συμπληρώσει την υφιστάμενη γραμμή παραγωγής, που περιλαμβάνει μπαταρίες οξέος μολύβδου. Οι νέες μπαταρίες προορίζoνται επίσης για βιομηχανική χρήση (σε ηλεκτροκινούμενα οχήματα εκτός δρόμου και συσσωρευτές ενέργειας), αλλά τεχνολογικά είναι πολύ πιο προηγμένες. Αναπόφευκτα κοστίζουν περισσότερο, αλλά, σύμφωνα με τη διοίκηση της Sunlight, το τελικό κόστος του προϊόντος είναι χαμηλότερο.

Συγκεκριμένα, οι νέες μπαταρίες είναι πιο αποτελεσματικές στην αποθήκευση και διαχείριση ενέργειας. Εχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, επαναφορτίζονται πιο εύκολα και έχουν χαμηλότερο κόστος συντήρησης. Καθώς μάλιστα φέρουν ειδικά ηλεκτρονικά κυκλώματα, η χρήση τους μπορεί να παρακολουθηθεί από απόσταση και να γίνει καλύτερα η συντήρησή τους. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν από τους μηχανικούς της Sunlight παρέχουν 17 επίπεδα ασφάλειας κατά τη λειτουργία του προϊόντος, διασφαλίζοντας πλήρως την αξιόπιστη λειτουργία του.

Σημειώνεται ότι η τεχνολογία μπαταριών λιθίου έχει ακόμη πολλές αδυναμίες, μία εκ των οποίων είναι η αυτοανάφλεξή τους. Αυτό έγινε φανερό σε αρκετές συσκευές κινητών τηλεφώνων, που αξιοποιούν μπαταρίες βασισμένες στην τεχνολογία λιθίου. Οι άνθρωποι της Sunlight, ωστόσο, όπως ανέφεραν χθες, απέκλεισαν παντελώς το ενδεχόμενο της αυτοανάφλεξης των δικών τους προϊόντων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Sunlight, Βασίλη Μπίλη, η ανάπτυξη των νέων μπαταριών δεν αποτελεί αλλαγή σελίδας στην ιστορία της εταιρείας, αλλά ένα νέο κεφάλαιό της. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η παραδοσιακή αγορά των μπαταριών μολύβδου οξέος θα συνεχίσει να αυξάνει και, μαζί της, στόχος είναι να αυξάνει και το μερίδιο της Sunlight. Η εταιρεία στη συγκεκριμένη αγορά κατέχει μερίδιο 10% και είναι η Νο 3 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αγορά των μπαταριών λιθίου βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημά της –στην κατηγορία των μπαταριών που παράγει η Sunlight–, αλλά αποτελεί το νέο Ελντοράντο. Από σχεδόν μηδενικό που είναι το μερίδιό τους σήμερα, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 4 δισ. ευρώ έως το 2030, καταλαμβάνοντας μερίδιο άνω του 50% στην παγκόσμια παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών. Η συνολική αγορά αναμένεται να ανέλθει, από 2,6 δισ. ευρώ σήμερα, σε 7,3 δισ. ευρώ το 2030. Σήμερα οι πωλήσεις μπαταριών μολύβδου αντιστοιχούν στο 92% της αξίας της αγοράς (2,4 δισ. ευρώ) και σε περίπου 12 έτη το μερίδιό τους θα μειωθεί στο 45% (3,3 δισ. ευρώ).

Η πρώτη παραγγελία Li.ON Fοrce έγινε από το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» και είναι αξίας 30.000 ευρώ. Η εταιρεία, ωστόσο, βρίσκεται σε επαφή με πιθανούς αγοραστές των νέων της προϊόντων, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, οι νέες μπαταρίες Li.ON Force είναι αποτέλεσμα υπερδεκαετούς προσπάθειας στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, η οποία μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια απορρόφησε επενδύσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ.