Ευκαιρίες στην περιφέρεια ψάχνει η Intercontinental International

Ευκαιρίες στην περιφέρεια ψάχνει η Intercontinental International

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στρατηγική της για την απόκτηση νέων ακινήτων, μετά την πρόσφατη έγκριση των μετόχων της για την υπογραφή νέας χρηματοδότησης ύψους 19,1 εκατ. ευρώ, περιγράφει η διοίκηση της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ, της οικογένειας Χαλικιά, σε σχετική παρουσίαση προς τους αναλυτές. Σύμφωνα με τη διοίκηση, στόχος της εταιρείας θα είναι η τοποθέτηση σε ακίνητα που δύνανται να αποκτηθούν σε τιμές χαμηλότερες της εμπορικής αξίας, π.χ. λόγω οικονομικών δυσχερειών των πωλητών, ή σε ακίνητα τα οποία επιτρέπουν την επίτευξη μελλοντικών υπεραξιών, μέσω των κατάλληλων εργασιών αναβάθμισης ή αλλαγής χρήσης.

Παράλληλα, εντοπίζονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των αυτοτελών εμπορικών κτιρίων, όπως π.χ. των σούπερ μάρκετ, των καταστημάτων «Φτιάξ’ το μόνος σου» (Do-It-Yourself, DIY) και των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων. Επίσης, η εταιρεία διατηρεί το ενδιαφέρον της για τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται σε δημοφιλείς εμπορικές «πιάτσες», παρά την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνα που μισθώνονται από αλυσίδες εστίασης, όπως αρτοποιεία κ.λπ. Η ανάλυση της διοίκησης επισημαίνει ότι η νέα γενιά καταναλωτών περνάει αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού, σε σημεία εστίασης και αναψυχής, μια τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, βάσει σχετικών μελετών.

Πέραν των χρήσεων των ακινήτων, η Intercontinental International αναμένεται να αναζητήσει νέες επενδύσεις εκτός Αθηνών σε άλλες πόλεις, λόγω των μειούμενων αποδόσεων εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, οι ξένοι επενδυτές εστιάζουν στην απόκτηση ακινήτων στην Αθήνα, λόγω της έλλειψης γνώσης της αγοράς ακινήτων σε άλλες πόλεις της χώρας, της περιορισμένης δυνατότητας να επισκεφθούν τις εν λόγω περιοχές και άλλους πρακτικούς λόγους. Επίσης, αρκετοί ξένοι επενδυτές επιλέγουν την αγορά της Αθήνας, ώστε να είναι ευκολότερη η μελλοντική μεταπώληση του ακινήτου που αποκτούν. Στον αντίποδα, οι ΑΕΕΑΠ που γνωρίζουν καλά την ελληνική αγορά δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς και μπορούν να επικεντρωθούν καλύτερα στον εντοπισμό επενδυτικών ευκαιριών στην περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το διάστημα από το 2015 μέχρι και το τέλος του 2018, τα έσοδα της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ από την εκμίσθωση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της εκτινάχθηκαν κατά 80%, η επιφάνεια κατά 125%, ενώ κατά 81% αυξήθηκε και η αξία τους, προσεγγίζοντας πλέον τα 103 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία υλοποίησε σημαντικές επενδύσεις κατά τη διάρκεια του 2018, καθώς δαπάνησε περίπου 15 εκατ. ευρώ και συνολικά 30 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία.

Η πιο πρόσφατη κίνηση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε την απόκτηση εμπορικού καταστήματος που μισθώνεται από την αλυσίδα «Πλαίσιο» στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ακίνητο συνολικής επιφάνειας 1.693 τ.μ. επί οικοπέδου 900 τ.μ. Το κόστος κτήσης ανήλθε σε 1,186 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε πλήρως από ίδια κεφάλαια. Παράλληλα, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την περαιτέρω γεωγραφική διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και την επέκταση της παρουσίας της στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ, η ετήσια μισθωτική απόδοση του εν λόγω ακινήτου ανέρχεται σε 8,3%, ενώ το υφιστάμενο συμβόλαιο με την «Πλαίσιο Computers» έχει υπολειπόμενη διάρκεια 12 ετών. Είναι δε χαρακτηριστικό το ότι η τιμή κτήσης είναι χαμηλότερη του κόστους αντικατάστασης.

Στη διάρκεια του 2018, η εισηγμένη κατέγραψε άνοδο των λειτουργικών κερδών κατά 70%, σε 10,1 εκατ. ευρώ (από 5,95 εκατ. ευρώ), ενώ τα καθαρά κέρδη έπειτα από φόρους εκτινάχθηκαν κατά 230%, σε 9 εκατ. ευρώ, έναντι 2,74 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2017. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε η επέκταση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων, στο οποίο προστέθηκαν έξι νέα ακίνητα που ενίσχυσαν τη συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια κατά 20,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή