Μεγάλο «κούρεμα» σε κόκκινα στεγαστικά από την Εθνική Τράπεζα

Μεγάλο «κούρεμα» σε κόκκινα στεγαστικά από την Εθνική Τράπεζα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κούρεμα» του δανείου που μπορεί να οδηγήσει το υπόλοιπο της οφειλής ακόμη και κάτω από την εμπορική αξία του ακινήτου, προβλέπει το νέο πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας για τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων. Το νέο πρόγραμμα που ονομάζεται Split & Settle, είναι σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά, επιθετικότερο και αποσκοπεί στην πιο αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων στεγαστικών δανείων της τράπεζας, που φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περί τους 150.000 οφειλέτες στεγαστικών δανείων σε σύνολο 200.000 μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να επωφεληθούν της ευνοϊκής ρύθμισης που μπορεί να επεκταθεί μέσα και από την κρατική επιδότηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Μέσω του Split & Settle η μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου μειώνεται κατά 1/3 σε σχέση με τη συμβατική που πλήρωνε μέχρι τώρα ο δανειολήπτης, ενώ πρόσθετο όφελος θα υπάρξει για όσους δικαιούνται επιδότηση με βάση το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Μυλωνάς, το τυχόν «κούρεμα» δεν θα γίνεται αδιακρίτως, αλλά με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του δανειολήπτη, αλλά εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε πιο γενναίες ρυθμίσεις και διαγραφές σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα (split & freeze), που είχε ταβάνι την εμπορική αξία του ακινήτου και έδινε στον δανειολήπτη σταδιακά κάθε χρόνο «κούρεμα» 4% εφόσον εξυπηρετούσε τη δόση του δανείου του. Ετσι, ένα δάνειο 140.000 ευρώ που έχει υποθήκη ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ, μπορεί να «κουρευτεί» στα 88.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από την εμπορική αξία του ακινήτου και η δόση να μειωθεί από 637 ευρώ στα 400 ευρώ τον μήνα.

Παρουσιάζοντας χθες σε συνέντευξη Τύπου το σχέδιο μετασχηματισμού, η διοίκηση της ΕΤΕ έδωσε έμφαση στο υψηλό επίπεδο προβλέψεων που διαθέτει η τράπεζα, το οποίο τη διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό και της επιτρέπει να προχωρήσει σε επιθετικότερες κινήσεις στο μέτωπο των αναδιαρθρώσεων προς όφελος των πελατών της. Οι προβλέψεις διαμορφώνονται στο 59% στο σύνολο του χαρτοφυλακίου και στο 42% στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μυλωνάς, η τράπεζα προκρίνει τη λύση να δώσει στον πελάτη της ένα επιθυμητό «κούρεμα», παρά να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο σε funds, επωμιζόμενη μεγαλύτερη ζημία.

Οι ρυθμίσεις θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για τη μείωση των κόκκινων στεγαστικών δανείων τη διετία 2019-2020, αντί των πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων, που αν και προβλέπονται στην ατζέντα του πλάνου μετασχηματισμού, θα επιστρατευθούν κυρίως το 2021 και αφού πρώτα υπάρξουν σαφή αποτελέσματα από την προσπάθεια αναδιάρθρωσης αυτών των οφειλών.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει γενναία μείωση των κόκκινων στεγαστικών δανείων κατά 6 δισ. ευρώ έως και το 2022. Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια προβλέπεται να μειωθούν από τα 7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018 στο 1 δισ. ευρώ και το πλάνο της τράπεζας προβλέπει ότι 3,2 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων θα αναδιαρθρωθούν και άλλα 900 εκατ. ευρώ θα ρευστοποιηθούν, ενώ οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων θα φτάσουν τα 2,6 δισ. ευρώ.

Συνολικά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προβλέπεται να μειωθούν δραστικά από τα 16,3 δισ. ευρώ το 2018 στο 1,7 δισ. ευρώ το 2022, με τα αντίστοιχα ποσοστά να συρρικνώνονται από το 41% στο 5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή