Βολές κατά ΕΥΑΘ από τη γαλλική Suez για τις 150 προσλήψεις

Βολές κατά ΕΥΑΘ από τη γαλλική Suez για τις 150 προσλήψεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 70% του προσωπικού σημειώθηκε στην ΕΥΑΘ τα τελευταία δύο χρόνια, αυξάνοντας κατά περίπου 4,5 εκατ. ευρώ τη μισθοδοσία και μειώνοντας περίπου ισόποσα τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης. Το σημαντικότερο είναι ότι η εταιρεία, αντί να απεξαρτηθεί από τους εργολάβους της, όπως είχε υποσχεθεί, η εξάρτηση παρέμεινε, αν δεν αυξήθηκε.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο μέτοχος μειοψηφίας Suez, κάτοχος του 5,46% της ΕΥΑΘ. Η γαλλική εταιρεία κολοσσός, με κεφαλαιοποίηση 7,5 δισ. ευρώ και ετήσια έσοδα της τάξης των 18 δισ. ευρώ, με επιστολή της προς το Δ.Σ. της EΥΑΘ, κοινοποιούμενη στον βασικό μέτοχό της, την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) –το γνωστό υπερταμείο– και τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, επισημαίνει ότι οι στόχοι για αύξηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας μετά την πρόσληψη των 150 εργαζομένων όχι μόνο δεν επιτεύχθηκαν, αλλά επιπλέον ο κύκλος εργασιών μεταξύ 2017 και 2018 υποχώρησε οριακά. Το σημαντικότερο είναι ότι, παρά την αύξηση της μισθοδοσίας που συντελέστηκε, η εταιρεία συνεχίζει να εξαρτάται από τους εργολάβους της. «Καθόσον ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 0,51% μεταξύ του 2017 και του 2018, αναμέναμε ότι η αύξηση του κόστους μισθοδοσίας θα ισοδυναμούσε με μείωση στις δαπάνες εξωτερικής ανάθεσης εργασιών (υπεργολαβίες) διαμέσου της εσωτερικής ανάληψης των σχετικών καθηκόντων από τους νεοπροσληφθέντες».

Πέρυσι σημειώθηκε σημαντική μείωση των καθαρών κερδών προ φόρων κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ (από 25 εκατ. ευρώ το 2017 μειώθηκε σε 21 εκατ. ευρώ πέρυσι), που αντιστοιχεί στην αύξηση της μισθοδοσίας που σημειώθηκε τα δύο τελευταία έτη. Ειδικότερα, στο τέλος του 2016 η εταιρεία απασχολούσε 224 εργαζομένους και μέσα στο 2017 προσέλαβε 126 εργαζομένους και 24 μέσα στο 2018. Εξ αυτών οι 80 ήταν προσωπικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) και οι υπόλοιποι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ). Η μισθοδοσία από 8,5 εκατ. ευρώ το 2016 εκτοξεύθηκε στα 12,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018.

Εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΕΣΥΠ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις. Το μόνο που ανέφεραν ήταν ότι οι μέτοχοι εκφράζονται στις γενικές συνελεύσεις με την ψήφο τους. Ωστόσο, είναι περισσότερο από προφανές ότι οι μέτοχοι ήταν ενήμεροι των κινήσεων των διοικήσεων της επιχείρησης και ότι ήταν έτοιμοι να δώσουν το πράσινο φως για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για το 2018. Η ΕΕΣΥΠ ασκεί απόλυτο έλεγχο στην εταιρεία (50% συν μία μετοχή) ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 24,02% των μετοχών της εταιρείας.

Η Suez έφερε το θέμα πριν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 6 Ιουνίου 2019. «Επειδή η επικείμενη Γ.Σ. θα πρέπει να λάβει απόφαση της ετήσιας έκθεσης και λαμβάνοντας υπόψη ότι στην προηγούμενη ετήσια οικονομική έκθεση δεν περιλαμβάνεται καμία περιγραφή των καθηκόντων των παραπάνω νέων υπαλλήλων ή των συγκεκριμένων αναγκών της εταιρείας τις οποίες καλύπτουν οι εν λόγω υπάλληλοι, ζητούμε με την παρούσα από το Δ.Σ. να δώσει στη Γ.Σ. λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με α) τα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στους νέους υπαλλήλους… β) Το σχέδιο περιορισμού της συνολικής αύξησης των λειτουργικών δαπανών, η οποία προκύπτει λόγω των 150 νέων υπαλλήλων», αναφέρεται στην επιστολή της Suez. H ίδια η εταιρεία ζητεί, επιπλέον, από το Δ.Σ. να ενημερωθεί για την πρόθεση που είχε εκφράσει η ΕΥΑΘ να λειτουργήσει δωρεάν μια μονάδα βιομηχανικών αποβλήτων στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕΘ. Η Suez ζητεί να ενημερωθεί αν τελικά η μονάδα έχει ανακατασκευαστεί, αν λειτουργεί και υπό ποιους όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή