Ισχυρή κερδοφορία για τον ΟΠΑΠ το α΄ τρίμηνο

Ισχυρή κερδοφορία για τον ΟΠΑΠ το α΄ τρίμηνο

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παιγνιομηχανές (VLTs) αποτελούν πλέον τον μοχλό ανάπτυξης των εσόδων και των κερδών του ΟΠΑΠ. Η εταιρεία πέτυχε κέρδη-ρεκόρ στο α΄ τρίμηνο του 2019, ενώ μια σειρά έκτακτων και θετικών χρεώσεων απογείωσαν την κερδοφορία του ομίλου. Πιο αναλυτικά, η ΟΠΑΠ Α.Ε. γνωστοποίησε χθες οριακή αύξηση (0,3%) των συνολικών εισπράξεων από τα τυχερά παίγνια. Η πραγματική όμως αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού ο ΟΠΑΠ δεν παρέχει στοιχεία συνολικών εσόδων για τα VLTs. Tα ακαθάριστα έσοδα (GGR) του ΟΠΑΠ, δηλαδή μετά την αφαίρεση των κερδών των παικτών, σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 5% φτάνοντας στα 396 εκατ. ευρώ.  Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν καθοριστικά τα ακαθάριστα έσοδα των VLTs που αυξήθηκαν κατά 58% φτάνοντας τα 68,9 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή αντιστάθμισε τη μείωση των ακαθάριστων εσόδων του οργανισμού στα παίγνια αθλητικού στοιχηματισμού (-5,3%) και των λαχείων (-10,8%). Οι ρυθμοί δε εξέλιξης των VLTs δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολύ σύντομα να ξεπεράσουν τον αθλητικό  στοιχηματισμό που για το α΄ τρίμηνο του έτους πέτυχε ακαθάριστα έσοδα 101,7 εκατ. ευρώ. Κυρίαρχα ωστόσο παραμένουν τα αριθμολαχεία (ΚΙΝΟ, Τζόκερ κ.λπ.) με ακαθάριστα έσοδα 191,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Η κερδοφορία εκτοξεύθηκε χάρη στην αύξηση των εσόδων, τη μείωση των λοιπών λειτουργικών εξόδων, αλλά και στον (θετικό) αντιλογισμό παλαιότερης πρόβλεψης. Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους των συμβολαίων στην πληροφορική (-5 εκατ. ευρώ), όπως επίσης και στα ενοίκια (-2 εκατ. ευρώ). Ετσι, τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) ανήλθαν σε 111,6 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 28%.

Στην αύξηση αυτή συνέβαλε και ο αντιλογισμός παλαιότερης επίδικης πρόβλεψης. Χωρίς αυτόν τον αντιλογισμό, ύψους 10,7 εκατ. ευρώ, η αύξηση των κερδών EBITDA θα είχε διαμορφωθεί στο 15,7%. Αντίστοιχα ενισχύθηκαν και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους. Η ονομαστική αύξηση ανέρχεται 43,5% φτάνοντας τα 58,2 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς τις έκτακτες προβλέψεις ύψους 7,4 εκατ. ευρώ, η οργανική ανάπτυξη στην καθαρή κερδοφορία θα ήταν περίπου 25%. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ντάμιαν Κόουπ, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από την πορεία αυτή. «Μετά το δυναμικό κλείσιμο του 2018, είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι το νέο οικονομικό έτος ξεκίνησε θετικά, με ενθαρρυντικές επιδόσεις που στηρίζονται στη συνεχώς αυξανόμενη συνεισφορά των VLTs και στη βελτιωμένη απόδοση στους τομείς των αριθμολαχείων και του αθλητικού στοιχηματισμού», σχολίασε ο κ. Κόουπ. Ο ίδιος απέδωσε την πορεία αυτή στις επενδύσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι πολλαπλές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αποδίδουν πλέον ισχυρά αποτελέσματα και αναδεικνύουν την ικανότητα του ΟΠΑΠ να επιτυγχάνει κερδοφόρο ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την πορεία του ομίλου στο σύνολο της χρονιάς. «Μέχρι στιγμής, αντίστοιχες τάσεις παρατηρούνται και στο β΄ τρίμηνο, με επιπλέον πρόοδο να έχει επιτευχθεί χάρη σε αρκετές προϊοντικές βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης του μεγαλύτερου διασυνδεδεμένου τζακ ποτ για VLTs στην Ευρώπη».

Αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας των VLTs, η διοίκηση του οργανισμού σημειώνει ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν εμποδίζει τη λειτουργία των VLTs, αλλά προκειμένου να συνεχιστεί η ανάπτυξη του δικτύου, θα πρέπει να καταρτιστεί Προεδρικό Διάταγμα. «Η εν λόγω απόφαση του δικαστηρίου», αναφέρει η διοίκηση του ΟΠΑΠ, «έκρινε επί τυπικού ζητήματος, καθώς κρίθηκε ότι ο κανονισμός αυτός θα έπρεπε να είχε εκδοθεί με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Το δικαστήριο δεν προχώρησε στην εξέταση των λόγων ουσίας που προβλήθηκαν από τους αιτούντες ή των διατάξεων του κανονισμού για τα παιγνιομηχανήματα τύπου VLTs. Η λειτουργία του δικτύου VLTs του ΟΠΑΠ συνεχίζεται κανονικά και μόνο η εγκατάσταση επιπλέον παιγνιομηχανημάτων τύπου VLTs είναι στην παρούσα φάση σε αναμονή. Η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει το νομοθετικό πλαίσιο και τη σύμβαση παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος εγκατάστασης και λειτουργίας των παιγνιομηχανημάτων τύπου VLTs, σύμφωνα με την οποία ο ΟΠΑΠ λειτουργεί τα VLTs».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή