Διαγωνισμό παραχώρησης του Ξενία της Χίου προκήρυξε η ΕΤΑΔ

Διαγωνισμό παραχώρησης του Ξενία της Χίου προκήρυξε η ΕΤΑΔ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχείου Ξενία Χίου προκήρυξε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της συνολικά 31 ξενοδοχεία της ομώνυμης αλυσίδας που αναπτύχθηκαν κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 από κορυφαίους αρχιτέκτονες της περιόδου, όπως οι Χαράλαμπος Σφαέλλος και Αρης Κωνσταντινίδης. Το Ξενία «Bella Vista» Χίου έχει ανεγερθεί εντός της πόλης της Χίου, στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο, ενώ από το 1989 έως το 2011 ως λέσχη αξιωματικών. Τα Ξενία της ΕΤΑΔ –κάποια από τα οποία τελούν ήδη υπό παραχώρηση– οικοδομήθηκαν στο πλαίσιο ενός κρατικού προγράμματος το οποίο στόχευε στην ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό την εποπτεία του ΕΟΤ. Το πρόγραμμα «έτρεξε» από το 1953 έως το 1967.

Τώρα, η ΕΤΑΔ προκηρύσσει τη διενέργεια ηλεκτρονικού ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού (e-auction), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr, για την αξιοποίηση του Ξενία Χίου μέσω μακροχρόνιας εκμίσθωσης. Σκοπός της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι η προσέλκυση επενδυτών για την αποκατάσταση και την αναβάθμιση του Ξενία και τη μακροχρόνια εκμίσθωσή του, με στόχο τη λειτουργία του ως ξενοδοχείου. Ο ανάδοχος θα αναλάβει όλα τα κόστη για την πλήρη ανακατασκευή και λειτουργία του. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα 50 έτη από την υπογραφή της σύμβασης. Ο μισθωτής θα καταβάλλει στην ΕΤΑΔ ετήσιο μίσθωμα, όπως αυτό θα διαμορφωθεί κατά τη διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

Το Ξενία βρίσκεται στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της πόλης της Χίου και έχει κάλυψη περίπου 1.600 τ.μ., τα οποία αναπτύσσονται σε ισόγειο και δύο ορόφους, και έκταση οικοπέδου περίπου 1.650 τ.μ. Το ακίνητο με προηγούμενη χρήση ξενοδοχείου, δυναμικότητας 28 δωματίων (22 δίκλινα και 6 μονόκλινα), βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι και το κέντρο της πόλης. Προθεσμία και τόπος υποβολής του φακέλου δικαιολογητικών ορίστηκαν η Παρασκευή 12 Ιουλίου και τα γραφεία της ΕΤΑΔ. Η ημερομηνία υποβολής των οικονομικών προσφορών θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες προσεχώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή