Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη Γ.Σ. της Creta Farms την Τετάρτη

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη Γ.Σ. της Creta Farms την Τετάρτη

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφαλαιοποίηση του χρέους των 11,6 εκατ. ευρώ ή, σε αντίθετη περίπτωση, έκδοση διαταγών πληρωμής εις βάρος του αδελφού του Μάνου και της εταιρείας είναι η στρατηγική που εξετάζει να ακολουθήσει ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, ένας εκ των δύο βασικών μετόχων της Creta Farms, προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της αλλαντοβιομηχανίας.

Καθοριστικό ρόλο, βεβαίως, στις εξελίξεις θα διαδραματίσει το εάν θα παρουσιαστεί ή όχι στην εξ αναβολής έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία έχει προγραμματισθεί για την προσεχή Τετάρτη, το πόρισμα του ελέγχου που θα πιστοποιεί το χρέος της Creta Farms προς τον Κ. Δομαζάκη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος, ο οποίος υπενθυμίζεται έχει «εκπαραθυρωθεί» από τη διοίκηση της εταιρείας αλλά κατέχει περίπου το 44% αυτής, αναμένεται να διεκδικήσει μέχρι… τελικής πτώσεως τον έλεγχο της Creta Farms. Ο ίδιος κατέχει το δικό του πόρισμα ελέγχου, που πιστοποιεί τη διαδρομή των χρημάτων. Το πόρισμα αυτό, το δεύτερο μετά αυτό που είχε συνταχθεί στις 23 Μαΐου 2019 και είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή» στο φύλλο της 24ης Μαΐου 2019, έχει συνταχθεί στις 17/6/2019 και πλέον φέρει την υπογραφή της ελεγκτικής εταιρείας Nexia Eurostatus Certified Editors. Απεστάλη δε στην PwC την Πέμπτη 20 Ιουνίου, η οποία διενεργεί αντίστοιχο έλεγχο στην Creta Farms, αλλά με εντολή της διοίκησης της τελευταίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα της Nexia απεστάλη στην PwC μαζί με νέο εξώδικο του Κ. Δομαζάκη προς την τελευταία στις 20 Ιουνίου, εξώδικο με το οποίο για μία ακόμη φορά ο μεγαλομέτοχος της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην PwC.

Η πλευρά του έτερου αδελφού και επίσης μεγαλομετόχου της Creta Farms Μάνου Δομαζάκη κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για το τι πρόκειται να πράξει στη γενική συνέλευση. Κάποιες πληροφορίες θέλουν την εν λόγω πλευρά να προσπαθεί να συγκεντρώσει υπό τον έλεγχό της περισσότερους μετόχους. Ας σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για «μετόχους – φαντάσματα», που τους προηγούμενους μήνες αγόρασαν σε άλλες περιπτώσεις ενδοσυνεδριακά (αυτό τώρα δεν μπορεί να συμβεί, καθώς με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της Creta Farms στο Χ.Α.) και σε άλλες εξωχρηματιστηριακά πακέτα μετοχών. Πρόκειται για «επενδυτές» για τους οποίους φέρεται να υπάρχουν υπόνοιες ότι ενεργούν για λογαριασμό άλλων.

Τα κλειδιά της επόμενης ημέρας στην εταιρεία κρατούν ίσως περισσότερο και από τους δύο βασικούς μετόχους οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες «ελέγχουν» το 19% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Οι μετοχές αυτές είναι ενεχυριασμένες στις τράπεζες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δανείων συνολικού ύψους 94,82 εκατ. ευρώ, που υπεγράφη με την Creta Farms τον Μάρτιο του 2018. Η πλευρά Κ. Δομαζάκη θεωρεί ότι οι τράπεζες, βλέποντας πως υπό τη σημερινή διοίκηση η Creta Farms παρουσιάζει πλέον ανωμαλίες στη λειτουργία της (μείωση παραγωγής, έλλειψη κωδικών, περιορισμένη ρευστότητα για την προμήθεια πρώτων υλών και δη κρέατος, καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων), θα ταχθούν υπέρ της ανάκλησης του σημερινού διοικητικού συμβουλίου και της τοποθέτησης νέου. Πρόκειται για ένα από τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης της γενικής συνέλευσης το οποίο έχει θέσει ο Κ. Δομαζάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εξώδικό του προς την PwC, ο Κ. Δομαζάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι τράπεζες ήδη γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους για διενέργεια ενδελεχούς διαχειριστικού ελέγχου για την τελευταία 15ετία λειτουργίας της Creta Farms».

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, εάν ο Κ. Δομαζάκης αποκτήσει τον έλεγχο, δεν αποκλείει την είσοδο στην εταιρεία και άλλων επενδυτών, που φέρονται διατεθειμένοι να ενισχύσουν κεφαλαιακά την Creta Farms. Εάν, πάντως, από τη γενική συνέλευση της 26ης Ιουνίου δεν προκύψουν αλλαγές στη διοίκηση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Κ. Δομαζάκης να διεκδικήσει τον έλεγχο της εταιρείας διά της δικαστικής οδού.

Οι ελεγκτικές

Στο μέσο της διαμάχης μεταξύ των δύο αδελφών έχουν βρεθεί αρκετές ελεγκτικές εταιρείες, χωρίς, βεβαίως, να αποκλείεται ότι έχουν –τουλάχιστον εκ του ρόλου τους– ευθύνες για τα όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες στην Creta Farms. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το καλοκαίρι, ύστερα από σειρά ετών όπου τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της αλλαντοβιομηχανίας είχε η Grant Thornton, ανέλαβε η KPMG. Τον έλεγχο από πλευράς Creta Farms για τη διαδρομή των 11,6 εκατ. ευρώ έχει αναλάβει η PwC – έλεγχος ο οποίος ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Η PwC σε εξώδικη δήλωση – απάντηση σε εξώδικο του Κ. Δομαζάκη, το οποίο έστειλε στις 19 Ιουνίου 2019, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με βάση την αρχική έκθεσή μας δεν προέκυψε κάτι συγκεκριμένο το οποίο να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τα αναφερόμενα στην επιστολή σας για τον λόγο ότι τα στοιχεία που τέθηκαν μέχρι τότε στη διάθεσή μας από την εταιρεία ήταν ανεπαρκή. Για τον λόγο αυτό και παρά τις όποιες διαρροές και ανακοινώσεις, η εταιρεία αποφάσισε τη συνέχιση της διερεύνησης».

Εύλογα ερωτήματα, εξάλλου, προκαλεί τα όσα αναφέρει στο τελευταίο εξώδικό του (αυτό που έστειλε στις 20 Ιουνίου) προς την PwC ο κ. Κ. Δομαζάκης. Σε αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι η PwC είχε δηλώσει εγγράφως στις 25 Απριλίου 2019 ότι είχε αποστείλει στην Creta Farms σχέδιο του πορίσματος ενημερώνοντας ότι έχει προβεί σε «αλλαγές ώστε να φαίνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν επιβεβαιώνεται ότι οι οκτώ επιταγές που αναφέρονται στην επιστολή του Κ. Δομαζάκη κατέληξαν σε λογαριασμούς της εταιρείας».

Στην υπόθεση έχει εμπλακεί και το όνομα της Deloitte, καθώς είχε ξεκινήσει έλεγχο στην Creta Farms το 2018, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε (σ.σ. σχετική ενημέρωση έχει ζητήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), αλλά και της Baker Tilly, καθώς εφέρετο να έχει προσληφθεί από τον Κ. Δομαζάκη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Μ. Δομαζάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή