Η KKR έβαλε πωλητήριο στη φαρμακοβιομηχανία Famar

Η KKR έβαλε πωλητήριο στη φαρμακοβιομηχανία Famar

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαδικασία εκποίησης έθεσε την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Famar SA η ιδιοκτήτριά της Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR). Αιτία η αιμορραγία κεφαλαίων που αυτή της έχει προκαλέσει, αναφέρουν πηγές με γνώση των εξελίξεων. Η πώληση αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων της, δηλαδή τόσο τη γαλλική μονάδα της όσο και την ελληνική και την καναδική θυγατρική της.

Για τον σκοπό αυτό η KKR προσέλαβε σύμβουλο έπειτα από συνεννόηση με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς η κυβέρνηση των Παρισίων δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για τις εξελίξεις στη φαρμακοβιομηχανία, μεταξύ άλλων, και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εργαζομένων που απασχολεί εκεί.

Ετσι, προσελήφθη τελικά η Lazard που αφενός θα εισηγηθεί το αν και σε ποιες επιμέρους μονάδες θα κατατμηθεί η Famar για να πουληθεί και αφετέρου θα αναζητήσει επενδυτές προς τούτο. Ενα σενάριο θέλει τις θυγατρικές στον Καναδά και στην Ελλάδα να πωλούνται μαζί, en bloc, προκειμένου να προσφερθεί προς πώληση μια αρκετά σημαντική σε όγκο οντότητα, ενώ το δεύτερο να σπάει σε ακόμα πιο μικρά τμήματα το ενεργητικό. Κάτι που φθάνει μέχρι και τη διάσπαση των ελληνικών δραστηριοτήτων στις αμιγώς παραγωγικές και σε εκείνες της αποθήκευσης και διακίνησης.

Η διαδικασία αποτέλεσε κατά πολλούς μονόδρομο μετά τη διαπίστωση νωρίτερα φέτος, ύστερα και από σχετική έκθεση της McKinsey, πως παρά τις δύο αναδιαρθρώσεις των υποχρεώσεών της και τη χρηματοδότησή της με περί τα 70 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής, απαιτούνται τώρα τουλάχιστον άλλα 100 με 130 εκατ. ευρώ για να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Ο λόγος για την κατάσταση αυτή είναι οι ζημιογόνες σε λειτουργικό επίπεδο μονάδες που βρίσκονται στη Γαλλία, αλλά και οι χειρισμοί της διοίκησης. Οι ελληνικές τράπεζες, που κινήθηκαν άμεσα στα τέλη του 2016 για να αποκτήσουν το 100% της εταιρείας συμμετοχών συμφερόντων της οικογένειας  Μαρινόπουλου, όταν είδαν τις χορηγήσεις τους στην ομώνυμη ελληνική αλυσίδα λιανεμπορίου να υπάγονται στις πρόνοιες του πτωχευτικού δικαίου και το σύνολο του ομίλου να κλυδωνίζεται, διατηρούν σήμερα μόνον πιστωτική έκθεση στην εταιρεία. Η έκθεση αυτή είναι της τάξης των 75 εκατ. καθώς στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων της Famar SA κατά την τελευταία διετία και την υπαγωγή της στη διαχείριση της Pillarstone έλαβαν σημαντικές εξασφαλίσεις (superseniority) έναντι των μετοχών και δανείων που κατείχαν. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι εξασφαλίσεις που έχουν οι ελληνικές τράπεζες και το ενεργητικό του ομίλου είναι ικανά να προστατεύουν πλήρως τις πιστώσεις που έχουν δώσει.

Ετσι, σήμερα το 100% των μετοχών της Famar SA, στην οποία ανήκουν οι ανά τον κόσμο θυγατρικές φαρμακευτικές συμπεριλαμβανομένης της υγιούς ελληνικής ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ, κατέχει η KKR Credit μέσω της Pillarstone, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Η Famar SA και οι θυγατρικές της απασχολούν περίπου 3.000 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων και 1.000 στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2016, όταν τα σούπερ μάρκετ του ομίλου Μαρινόπουλου κατέρρεαν, η ιδιοκτησία Μαρινόπουλων της Famar έφτασε σε κάποια συνεννόηση με τις τράπεζες που μεταξύ πολλών άλλων συμπεριελάμβανε και την παραχώρηση του 100% των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας (12 ανά τον κόσμο εργοστάσια) για να διαγραφούν υποχρεώσεις 275 εκατ. προς τις ελληνικές τράπεζες. Τον Μάρτιο του 2017 η φαρμακοβιομηχανία πέρασε τελικά στον έλεγχο των τραπεζών που έδωσαν τη διαχείριση στην Pillarstone.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή