Υπέρογκες οι χρεώσεις της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, καταγγέλλουν επιχειρήσεις

Υπέρογκες οι χρεώσεις της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, καταγγέλλουν επιχειρήσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kατά των χρεώσεων της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ τάχθηκε χθες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕ ΒΙΠΕ). Ο Σύνδεσμος, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου 1.000 μεταποιητικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε βιομηχανικές περιοχές της χώρας, σε συνέντευξη Τύπου χθες έκανε λόγο για υψηλές χρεώσεις που εφαρμόζει ο μοναδικός διαχειριστής των ΒΙΠΕ, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΕ ΒΙΠΕ, Πέτρο Μαντά, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, μια εταιρεία που στόχο έχει το κέρδος, «ελέγχει το σύνολο των ΒΙΠΕ χωρίς εμείς να έχουμε δυνατότητα να λάβουμε ανταγωνιστικές προσφορές. Μπορεί να χρεώνει ό,τι η ίδια θεωρεί σκόπιμο, με όποια κοστολόγηση κρίνει κατάλληλη, τη στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα να λάβουμε ανταγωνιστικές προσφορές».

Ο κ. Μαντάς παραδέχθηκε ότι υπάρχουν οφειλές από την πλευρά των επιχειρήσεων που φιλοξενούνται στις ΒΙΠΕ και ότι οι οφειλές τα τελευταία χρόνια αυξάνονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι χρεώσεις και τα εφαρμοζόμενα μοντέλα τους είναι δίκαια. Γι’ αυτό πολλά μέλη του ΠΑΣΕ ΒΙΠΕ βρίσκονται σε αντιδικία με τη διαχειρίστρια εταιρεία των ΒΙΠΕ. «Δεν είμαστε συνδικαλιστές παλαιάς κοπής. Είμαστε επιχειρηματίες και ο ρόλος μας είναι να σχεδιάζουμε και να πουλάμε προϊόντα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς. Πρόσθεσε, δε, ότι αναγκάσθηκε να βρεθεί στη θέση αυτή του προέδρου του Συνδέσμου, εξαιτίας των καθολικών και αθροιστικών προβλημάτων που προκαλούν οι εφαρμοζόμενες χρεώσεις.

Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΕ ΒΙΠΕ, οι χρεώσεις έχουν αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια. Ενας από αυτούς ανέφερε ότι πριν από λίγα χρόνια στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής οι 35 φιλοξενούμενες επιχειρήσεις κατέβαλαν συνολικά 450.000 ευρώ σε τέλη και κοινόχρηστα. Σήμερα οι 12 επιχειρήσεις που πλέον απέμειναν καταβάλλουν τέλη και κοινόχρηστα ύψους 600.000 ευρώ.

Επίσης ο πρόεδρος των βυρσοδεψών της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, Σάββας Τουαντζόγλου, έκανε λόγο για τέλη χρήσης του βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων, το ύψος των οποίων από 70.000 ευρώ το 2006 έχουν σταδιακά ανέλθει σε περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ. Οι βυρσοδέψες της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης είναι στα δικαστήρια με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και χθες στο πλευρό τους βρέθηκε ο Σύνδεσμος Εμπόρων και Εξαγωγέων Δερμάτων Ελλάδας.

Για τον ΠΑΣΕ ΒΙΠΕ, η πηγή του κακού βρίσκεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, πίσω στη δεκαετία του 2000. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Μαντά, η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση έγινε όχι με όρους βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας της βιομηχανίας, αλλά για άλλους λόγους που δεν είναι του παρόντος. Για τους λόγους αυτούς, ο ΠΑΣΕ ΒΙΠΕ τον περασμένο Απρίλιο υπέβαλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή