ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Εθνική Πανγαία

Κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Εθνική Πανγαία

Νέα «ένεση» ρευστότητας εξασφάλισε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ προκειμένου αφενός μεν να αναχρηματοδοτήσει με ευνοϊκότερους όρους προηγούμενο δανεισμό της, αφετέρου δε να συνεχίσει το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμά της, το οποίο πλέον περιλαμβάνει και ένα σημαντικό «μπουκέτο» αναπτύξεων ακινήτων, τόσο σύγχρονων κτιρίων γραφείων όσο και τουριστικών ακινήτων. Συγκεκριμένα, η εισηγμένη προχώρησε στην επιτυχή έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ (με εμπράγματες εξασφαλίσεις), το οποίο θα καλυφθεί από την Εθνική Τράπεζα (κατά 250 εκατ. ευρώ) και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) κατά τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ.

Από τα 300 εκατ. ευρώ, ποσό 237,5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, ενώ τα υπόλοιπα 62,5 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν μέρος του επενδυτικού σχεδίου της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Σε σχετική της ανακοίνωση, μάλιστα, η EBRD επισήμανε ότι από τα 50 εκατ. ευρώ με τα οποία θα χρηματοδοτήσει την Πανγαία, ποσό τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί αποκλειστικά σε «πράσινες» επενδύσεις, δηλαδή τα κεφάλαια θα αφορούν ακίνητα που θα έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα ακολουθούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας. Αυτά τα ακίνητα αναμένεται να επιτύχουν κατ’ ελάχιστον πιστοποιήσεις LEED «Gold» ή BREEAM «Very Good». Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο η Πανγαία προωθεί δύο επενδύσεις ανάπτυξης κτιρίων γραφείων σε Μαρούσι (Παράδεισος) και λεωφόρο Συγγρού (συμβολή με Λαγουμιτζή), συνολικής επένδυσης της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ. Αμφότερα τα κτίρια θα υιοθετούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και θα αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, η Εθνική Πανγαία αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα έρευνας και αξιολόγησης του ιδρύματος Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB), το παγκόσμιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό πρότυπο και πρότυπο διακυβέρνησης σχετικά με την ακίνητη περιουσία, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της αξίας μέσω της αξιολόγησης και της προώθησης των πρακτικών βιωσιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του μήνα λήγει και η περίοδος της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που έχει υποβάλλει η Invel, η οποία ελέγχει σήμερα σχεδόν το 98% της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Η κίνηση αυτή είναι τυπική (λόγω της απαίτησης του νόμου) και δεν προβλέπεται η έξοδος της εταιρείας από το Χρηματιστήριο. Αφού ολοκληρωθεί η υποχρεωτική δημόσια πρόταση, πρόθεση της διοίκησης της εισηγμένης είναι να δρομολογηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να ενισχυθεί η διασπορά των μετοχών της εταιρείας, χωρίς πάντως να περιλαμβάνεται στα σχέδια η προσέλκυση νέου στρατηγικού επενδυτή. Αντιθέτως, η αύξηση θα είναι ανοικτή στο ευρύ επενδυτικό κοινό και πιθανότατα και σε θεσμικούς επενδυτές μειοψηφίας, όπως π.χ. διεθνή επενδυτικά funds.

Κατ’ ελάχιστον, η αύξηση αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της διοίκησης είναι το τελικό ύψος αυτής να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, δεδομένου και του ιδιαίτερα φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος που «τρέχει» αυτή την περίοδο η εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται ήδη μια λίστα με προς απόκτηση ακίνητα εισοδήματος, υψηλού προφίλ, προκειμένου η εξαγορά τους να χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση. Η έμφαση θα δοθεί σε ακίνητα που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι είναι εφικτή η πραγματοποίηση της αύξησης προτού εκπνεύσει το 2019, αν και αρκετά θα εξαρτηθούν τόσο από την περαιτέρω βελτίωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος όσο και από την ταχύτητα έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.