Εγκρίθηκε η συμφωνία εξυγίανσης της Pasal

Εγκρίθηκε η συμφωνία εξυγίανσης της Pasal

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον «δρόμο» για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ή ακόμα και τον πλήρη μετασχηματισμό της Pasal Development, ανοίγει η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που ενέκρινε τη συμφωνία εξυγίανσης της εισηγμένης με την πλειονότητα των πιστωτών, καίτοι απαιτήθηκαν 15 μήνες έως ότου αυτή εκδοθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενημέρωση που υπήρξε για την οριστική έγκριση της εν λόγω συμφωνίας, ήταν και ο λόγος που εντέλει «έπεσαν οι υπογραφές» για την παράλληλη συμφωνία ανάμεσα στον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο της Hines και την Εθνική Τράπεζα, αναφορικά με την αξιοποίηση του Athens Heart που βαρύνεται με δάνειο άνω των 55 εκατ. ευρώ, το οποίο πλέον θα εξυπηρετηθεί από τους νέους ιδιοκτήτες.

Με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, η μητρική Pasal Development εξασφαλίζει πλέον τον μηδενισμό του τραπεζικού της δανεισμού, καθώς ρυθμίζονται οριστικά δάνεια της εταιρείας συνολικού ύψους 61 εκατ. ευρώ (πέραν εκείνου που αφορούσε το Athens Heart, το οποίο ελέγχεται από τη θυγατρική εταιρεία Doreco), τόσο με τη διαγραφή υφιστάμενων υποχρεώσεων όσο και με τη μεταβίβαση ακινήτων στις πιστώτριες τράπεζες. Συνολικά, οι πιστωτές θα εισπράξουν το 39,2% των απαιτήσεων (σε επίπεδο ομίλου), ύψους 71 εκατ. ευρώ, ενώ αν γινόταν βίαιη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Pasal, εκτιμάται ότι το ποσοστό ανάκτησης δεν θα ήταν υψηλότερο του 15,1% των απαιτήσεων. Το σχέδιο έχει τη σύμφωνη γνώμη του 60,5% των πιστωτών.

Πλέον, η εισηγμένη καλείται να «τρέξει» τις διαδικασίες για την εκ νέου δραστηριοποίησή της στην αγορά ακινήτων, συνάπτοντας συνεργασίες με ενδιαφερόμενους επενδυτές. Παράλληλα, η Pasal Development θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως «όχημα» για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο κάποιας από τις ΑΕΕΑΠ που βρίσκονται σήμερα στον προθάλαμο της κεφαλαιαγοράς και θα ενδιαφερόταν να χρησιμοποιήσει την οδό αυτή, έναντι της δημόσιας εγγραφής των μετοχών της. Εναλλακτικά, η διοίκηση προσδοκά και την προσέλκυση ξένων επενδυτών, που θα μπορούσαν να προσφέρουν την απαιτούμενη ρευστότητα για την αξιοποίηση των ακινήτων, τα οποία θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της Pasal μετά την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης. Αλλωστε το κλίμα στην αγορά έχει βελτιωθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, διευκολύνοντας την προσέλκυση νέων επενδυτών, ιδίως από τη στιγμή που η εταιρεία δεν θα «βαρύνεται» με δανεισμό.

Σημειωτέον ότι κατά τη χρήση του 2018, οι ζημίες της Pasal Development περιορίστηκαν σε 6,52 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 21,47 εκατ. ευρώ το 2017. Η αξία των ακινήτων διαμορφώθηκε σε 77,5 εκατ. ευρώ, έναντι 82,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έσοδα ενισχύθηκαν ελαφρώς και ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ, έναντι 3,17 εκατ. ευρώ το 2017.

Αναφορικά με το Athens Heart, αυτό πρόκειται πλέον να μετατραπεί από τη Hines σε ένα εκπτωτικό κέντρο, που θα προσφέρει όμως και ψυχαγωγικές χρήσεις, μέσω π.χ. αιθουσών κινηματογράφου. Το νέο κέντρο στη συμβολή των οδών Χαμοστέρνας και Πειραιώς θα προσφέρει 22.000 τ.μ., φιλοξενώντας επώνυμες και πολυτελείς φίρμες σε προσιτές τιμές. Η επωνυμία του νέου κτιρίου θα είναι Gazi Outlet και θα έχει ως στόχο να επωφεληθεί από την εξαιρετική τοποθεσία του, καθώς απέχει περί τα 10 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας και δύο χιλιόμετρα από την Ακρόπολη. Οι εργασίες ανακατασκευής του αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή