ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πάνω από 500 εκατ. προσδοκά η ΕΤΕ από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

pano-apo-500-ekat-prosdoka-i-ete-apo-tin-polisi-tis-ethnikis-asfalistikis-2336059

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ είναι τα προσδοκώμενα έσοδα από τη μεταβίβαση ποσοστού έως και 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η διαδικασία για την πώληση της οποίας αναμένεται να ανοίξει έως τα τέλη του μηνός. Αν και ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, την πρόθεσή του να συμμετάσχει στη διαδικασία πώλησης έχει αφήσει ανοιχτό ο επικεφαλής του ομίλου Fairfax Πρεμ Γουάτσα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την επανεμφάνισή του στη διαδικασία εξετάζει και ο κινεζικός όμιλος Fosun.

Σύμβουλοι στη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι η Goldman Sachs και η Morgan Stanley και σύμφωνα με πηγές κοντά στη διοίκηση, τα data rooms για την άντληση στοιχείων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές θα ανοίξουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στόχος, η πώληση να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2020, δηλαδή λίγο αργότερα από την αρχική προθεσμία που προβλέφθηκε στο σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου, αλλά εντός της προθεσμίας που έχει θέσει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία έχει δώσει παράταση για την ολοκλήρωση της πώλησης έως και τις 30 Ιουνίου 2020. Η δεύτερη επιλογή για την πώληση της εταιρείας είναι μέσω δημόσιας προσφοράς (IPO), με τη διάθεση τουλάχιστον του 51% των μετοχών έως τις 29 Φεβρουαρίου 2020 και τις υπόλοιπες μετοχές έως το τέλος του 2020.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που εκκρεμεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, αναμένεται να αποφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος θα διατηρήσει στη μεγαλύτερη θυγατρική του ποσοστό της τάξης του 20%. Βάσει των προσδοκιών της διοίκησης, η πώληση θα αυξήσει περαιτέρω τα κεφάλαια του ομίλου κατά περίπου 150 μονάδες βάσης, θωρακίζοντας την κεφαλαιακή του επάρκεια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2019, ο κεφαλαιακός δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 16% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 17%, συμπεριλαμβάνοντας την έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης Tier II.

Το προσδοκώμενο τίμημα είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που είχε προταθεί από την Exin Financial Services που, σε συνεργασία με το Calamos Family Partners, είχε ανακηρυχθεί πλειοδότης στο πλαίσιο του αρχικού διαγωνισμού το 2017. Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός κατέληξε σε αποτυχία, καθώς ο προτιμητέος επενδυτής δεν είχε συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα. Σε αποτυχία είχε καταλήξει και η επαναληπτική διαδικασία που ακολουθήθηκε στη συνέχεια με τη συμμετοχή των δύο κινεζικών ομίλων Fosun και Gongbao, καθώς ο πρώτος δεν προσήλθε τελικώς στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών, ενώ ο δεύτερος δεν προκρίθηκε ως προτιμητέος επενδυτής.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η Fosun φέρεται αυτή τη φορά να επανεξετάζει τη συμμετοχή της για τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, στο πλαίσιο του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει πλέον για επενδύσεις στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι ο κινεζικός όμιλος είναι partner της Lamda στην επένδυση του Ελληνικού και μέτοχος στην Thomas Cook, η οποία έχει θέσει την Ελλάδα στις top αγορές της για την προσέλκυση τουριστών.