Κέρδη 113 εκατ. από την Prodea το πρώτο εξάμηνο

Κέρδη 113 εκατ. από την Prodea το πρώτο εξάμηνο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξη εμφανίζεται η διοίκηση της Prodea Investments αναφορικά με την προοπτική μελλοντικών υπεραξιών στην αγορά ακινήτων και συνεπώς και στην κερδοφορία της, όντας ήδη η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου των εταιρειών επένδυσης σε ακίνητη περιουσία, διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων εισοδήματος, με εκτιμώμενη αξία της τάξεως των 2,175 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης, «η ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων και ιδιαίτερα εκείνων με αξιόλογα επενδυτικά χαρακτηριστικά, αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω αυξητικές τάσεις, καθώς επηρεάζεται άμεσα από τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Θετικά για την αγορά ακινήτων αναμένεται να επιδράσει επίσης η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, η Prodea Investments σημείωσε κέρδη ύψους 113 εκατ., αυξημένα κατά 74,3%, έναντι των κερδών ύψους 64,7 εκατ. που είχαν καταγραφεί κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Κύριος λόγος για την αύξηση αυτή, ήταν καταρχάς οι σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όσο και κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, αλλά και η εγγραφή κερδών ύψους 74 εκατ. (από 29,7 εκατ. πέρυσι) από την αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα στην εύλογη αξία. Αντίστοιχα, αυξημένος κατά 31% σε 79,5 εκατ. ήταν και ο κύκλος εργασιών της εταιρείας.

Με δεδομένο ότι η εταιρεία έχει ήδη «τρέξει» ένα ιδιαίτερα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα φέτος, η διοίκηση προβλέπει ότι ο φετινός κύκλος εργασιών θα παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι φέτος αποκτήθηκαν, μεταξύ άλλων, το ξενοδοχείο Hilton Cyprus και το τουριστικό θέρετρο Aphrodite Hills (όπου περιλαμβάνεται και το προς ανάπτυξη ακίνητο Aphrodite Springs), αμφότερα στην Κύπρο, ενώ ολοκληρώθηκε και η απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου αποτελούμενο από 21 ακίνητα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, τα οποία ανήκαν στην Τράπεζα Κύπρου.

Μάλιστα, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και δύο όμορα ακίνητα στη Λ. Συγγρού (πλησίον της οδού Λαγουμιτζή), όπου η Prodea θα κατασκευάσει, σε συνεργασία με την Dimand Real Estate, ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, επιφάνειας 24.000 τ.μ., μια επένδυση της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή ενός νέου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Πρόκειται για κτίριο με επιφάνεια ανωδομής της τάξεως των 5.000 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αγοράς του οικοπέδου.

Εκτός από τα κτίρια γραφείων, η εισηγμένη αναμένεται να ενισχύσει τη συμμετοχή της και σε έργα τουριστικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε προ διμήνου ότι θα προχωρήσει σε επένδυση ύψους άνω των 50 εκατ., σε συνεργασία με την Dimand Real Estate, στην περιοχή των Χανίων. Αντικείμενο αυτής θα είναι η ανάπτυξη ξενοδοχειακού συγκροτήματος και εξοχικών κατοικιών.

Ενδεικτικό της επέκτασης της Prodea και στο σκέλος της ανάπτυξης ακινήτων είναι ότι η αξία των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων υπολογίστηκε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου σε 33,6 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας δρομολογεί πλέον την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, καθώς θεωρεί ότι «οι συνθήκες της αγοράς έχουν μεταβληθεί σημαντικά και μπορούν να επιτρέψουν την άντληση κεφαλαίων από τη διεθνή και εγχώρια αγορά, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της εταιρείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή