Κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος Cenergy το πρώτο εξάμηνο

Κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος Cenergy το πρώτο εξάμηνο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών παρουσίασε στο α΄ εξάμηνο του 2019 ο όμιλος Cenergy. Oι δύο κύριες δραστηριότητες του ομίλου κατάφεραν μέσα στους πρώτους έξι μήνες του έτους έσοδα ύψους 496,7 εκατ. ευρώ. Σημείωσαν έτσι αύξηση 10,1% σε σχέση με τα έσοδα της αντίστοιχης περιόδου του 2018.

Από την άλλη πλευρά, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σημείωσαν αύξηση κατά 50,4% φτάνοντας στα 39,0 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχη ήταν και η αύξηση (+48,6%) των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών του ομίλου. Ακόμα, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στην εξεταζόμενη περίοδο σε κέρδη ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 1,1 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2018.

Η βελτίωση των μεγεθών αποδίδεται στα θετικά αποτελέσματα που είχε ο κλάδος παραγωγής καλωδίων. Ο συγκεκριμένος κλάδος παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 30% φτάνοντας στα 300,0 εκατ. ευρώ και αντιστοιχώντας πλέον στα 3/5 των εσόδων του ομίλου. Παράλληλα σημειώθηκε υπερδιπλασιασμός των λειτουργικών κερδών από 11,7 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2018, σε 25,7 εκατ. ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Επίσης, ο κλάδος των καλωδίων παρουσίασε σχεδόν το 90% της κερδοφορίας που είχε ο όμιλος στην εξεταζόμενη περίοδο.

Αντίθετα με τον κλάδο των καλωδίων, ο κλάδος των σωλήνων, έπειτα από μια θεαματική χρονιά το 2018, φέτος εμφανίζει υποχώρηση. Τα έσοδα στο εξάμηνο μειώθηκαν κατά 12% και διαμορφώθηκαν σε 196,7 εκατ. ευρώ, και τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν υποχώρηση κατά 7,4% φτάνοντας τα 13,8 εκατ. ευρώ. Τέλος παρουσίασε καθαρά κέρδη 0,9 εκατ. ευρώ, αντί 4,2 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2018.

Στελέχη της επιχείρησης απέδωσαν την πορεία του κλάδου σωλήνων αφενός μεν στο γεγονός ότι πέρυσι η εταιρεία ολοκλήρωσε μεγάλες παραδόσεις στις ΗΠΑ, αφετέρου δε στην επιβολή δασμών. Εκτιμάται ωστόσο ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου θα επανέλθουν με νέες παραγγελίες το 2020. Πάντως, ο όμιλος Cenergy διαθέτει υψηλές παραγγελίες στην Ευρώπη ύψους 300 εκατ. ευρώ για την 30ή Ιουνίου 2019.

Επίσης για την ίδια ημερομηνία, ο όμιλος διαθέτει παραγγελίες ύψους 320 εκατ. ευρώ σε καλωδιακά συστήματα. Ετσι το ανεκτέλεστο στο τέλος του περασμένου Ιουνίου ανερχόταν σε 620 εκατ. ευρώ, ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το ανεκτέλεστο στο τέλος Δεκεμβρίου, όπου ανερχόταν σε 640 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την πορεία της στο β΄ εξάμηνο του έτους, η διοίκηση της Cenergy εκφράζει ισχυρή αισιοδοξία. «Παρά τη μεταβλητότητα της αγοράς, η Cenergy Holdings αναμένει να διατηρήσει τη θετική δυναμική που κατέγραψε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ειδικά για τον κλάδο της σωληνουργίας, η εταιρεία σημειώνει ότι παρά τις όποιες δυσχέρειες, «η Σωληνουργεία Κορίνθου διατηρεί τις θετικές προοπτικές της για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 καθώς αναμένονται οι αναθέσεις σημαντικών έργων στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα και στις ΗΠΑ». Για τον κλάδο των καλωδίων η διοίκηση του ομίλου σημειώνει ότι η παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων θα παραμείνει υψηλή καθόλη τη διάρκεια του 2019 και θα ενισχύσει την κερδοφορία του ομίλου έως το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή