ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κωμικοτραγικές καταστάσεις στη συνέλευση της Creta Farms

Κωμικοτραγικές καταστάσεις στη συνέλευση της Creta Farms

Με άλλη διοίκηση ξεκίνησε η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στην Creta Farms, με άλλη φαίνεται πως ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη φάση της διαδικασίας, αυτή της κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών. Από χθες στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης (σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο της αλλαντοβιομηχανίας), καθώς κατάφερε τελικώς να κερδίσει την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης μετά μια συνεδρίαση εξόχως επεισοδιακή, που περιλάμβανε λογομαχίες, χειροδικίες, μηνύσεις και… μια καρότσα φορτηγού μεταφοράς χοίρων.

Η πλευρά Μάνου Δομαζάκη, η οποία αμφισβητεί την εγκυρότητα της γενικής συνέλευσης, αναμένεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με πρώτο βήμα την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και την υποβολή στη συνέχεια αγωγής, με την οποία θα ζητείται να κριθεί άκυρη η γενική συνέλευση. Υποστηρίζει δε ότι η γενική συνέλευση διακόπηκε και θα συνεχισθεί στις 3 Οκτωβρίου. Νομικοί κύκλοι, πάντως, υποστήριξαν στην «Κ» ότι η χθεσινή γενική συνέλευση ήταν νόμιμη, αλλά τον τελευταίο λόγο, βεβαίως, θα έχει η Δικαιοσύνη.

Το γεγονός, πάντως, ότι μέχρι και χθες δεν είχε υπογραφεί η σύμβαση ενεχυρίασης των μετοχών από τους δύο βασικούς μετόχους, καθώς ο Μάνος Δομαζάκης ζήτησε τροποποιήσεις τις οποίες εξετάζουν οι τράπεζες, εμποδίζει –για την ώρα τουλάχιστον– τη χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, χρηματοδότηση απαραίτητη για την επαναφορά της Creta Farms σε σχετικά ομαλή λειτουργία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες φέρεται να είχαν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές τουλάχιστον δύο ενδιαφερόμενοι, και δη ο επιχειρηματίας Θ. Δουζόγλου (πρόκειται για πρόταση που υποστηρίζεται από τον Κ. Δομαζάκη) και μια ισπανική εταιρεία.

Το χρονικό της συνέλευσης

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες από το βράδυ της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου, παραμονή της γενικής συνέλευσης, η πλευρά Μ. Δομαζάκη επιδίωκε αναβολή. Είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες του Κ. Δομαζάκη ότι κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, είχε προσμετρηθεί παράνομα υπέρ του Μ. Δομαζάκη εξουσιοδότηση της ταϋλανδικής τράπεζας Bank of Ayudhya, μετόχου της Creta Farms, παρά το γεγονός ότι η εξουσιοδότηση ίσχυε μόνο για τη γενική συνέλευση της 4ης Σεπτεμβρίου 2019. Η πλευρά Κ. Δομαζάκη αρνήθηκε την αναβολή –άλλωστε η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν είχε αναβληθεί, είχε διακοπεί και επομένως δεν μπορούσε να αναβληθεί– και έτσι χθες στις 10 π.μ. ξεκίνησε η γενική συνέλευση των μετόχων στην έδρα της εταιρείας, στο Ρέθυμνο, ενώ έξω από τις εγκαταστάσεις υπήρχε αστυνομική δύναμη. Στις 10.16 π.μ. η Creta Farms, υπό τη διοίκηση τότε του Μ. Δομαζάκη, εξέδωσε ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία η συνεδρίαση διακόπτεται για τις 3 Οκτωβρίου, λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος του προέδρου της γενικής συνέλευσης. Πρόεδρος της γενικής συνέλευσης ήταν σημειωτέον ο κ. Πλάτων Νιάδης, τον οποίο ο Κ. Δομαζάκης είχε καταγγείλει μία ημέρα πριν για παράνομους χειρισμούς όσον αφορά την εξουσιοδότηση της Bank of Ayudhya. Στις 10.27 π.μ. η πλευρά Μ. Δομαζάκη, με διαρροή προς μερίδα ΜΜΕ, διέδωσε ότι διακόπηκε η γενική συνέλευση διότι ασκήθηκε βία από τον αδελφό του Κωνσταντίνο και τον δικηγόρο του προς τον Μ. Δομαζάκη και τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης και ότι με βία εκδιώχθηκε από τη γενική συνέλευση, καθώς και ότι η αστυνομία προσπαθεί να επαναφέρει την τάξη. Στις 3.27 μ.μ. η Creta Farms, ως διοικούμενη από τον Μ. Δομαζάκη, εξέδωσε νέα ανακοίνωση στο Χ.Α., στην οποία αναφέρει ότι η γενική συνέλευση διακόπηκε λόγω επεισοδίων που προκλήθηκαν από παριστάμενους μετόχους και θα συνεχισθεί στις 3 Οκτωβρίου.

Μισή ώρα νωρίτερα, στις 3 μ.μ., ο Κ. Δομαζάκης είχε εκδώσει ανακοίνωση κατηγορώντας τον αδερφό του ότι ψεύδεται. Κατ’ αρχάς υποστηρίζει ότι η γενική συνέλευση ολοκληρώθηκε και εξέλεξε νέο διοικητικό συμβούλιο. Αντικρούει τις κατηγορίες ότι χειροδίκησε, υποστηρίζοντας ότι ο αδελφός του Μάνος ήταν αυτός που επιτέθηκε στον νομικό κ. Ν. Τέλλη και, φοβούμενος τη μήνυση και την ενεργοποίηση του αυτοφώρου, «έσπευσε να εξαφανιστεί σκαρφαλώνοντας στην καρότσα φορτηγού αυτοκινήτου μεταφοράς χοίρων». Αναφέρει, δε, ότι υπάρχει σχετικό αποδεικτικό υλικό.