Εκδοση ομολογιακού 500 εκατ. από τη Wind

Εκδοση ομολογιακού 500 εκατ. από τη Wind

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Wind Hellas. H εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει με τη νέα έκδοση να αναχρηματοδοτήσει την υφιστάμενη έκδοση ύψους 275 εκατ. ευρώ και επιπλέον να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια ύψους 225 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα η ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών «τρέχει» να εκμεταλλευθεί το παράθυρο ευκαιρίας που παρέχει η ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας μας, η οποία συμπαρασύρει και το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων. Toν δρόμο άνοιξε τον περασμένο μήνα ο ΟΤΕ, ακολούθησαν τα ΕΛΠΕ, τώρα η Wind και σίγουρα όσο το κόστος δανεισμού παραμένει στα σημερινά επίπεδα, θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Wind θέλει επιπροσθέτως με τη νέα έκδοση να μειώσει το σημερινό κόστος δανεισμού που έχει συνάψει από το 2016. To ομολογιακό δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ που εξέδωσε τη χρονιά εκείνη φέρει επιτόκιο 10% και είναι λήξεως του 2021. Το 2017, ενόψει της πώλησης τότε των εταιρειών Cyta και Forthnet, η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε στην περαιτέρω έκδοση ομολογιών ύψους 95 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, καθώς καμία εξαγορά δεν τελεσφόρησε για την ίδια, τον Οκτώβριο του 2018 προχώρησε σε πρόωρη εξόφληση ομολογιών (senior notes) ύψους 70 εκατ. ευρώ. Ετσι, η ομολογιακή έκδοση του 2016 περιορίστηκε στα 275 εκατ. ευρώ. Επιδίωξη τώρα είναι η μείωση του κόστους δανεισμού ακόμη και σε λιγότερο από 1/5 του υφιστάμενου κόστους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία είναι σε θέση να εξασφαλίσει το νέο δάνειο με επιτόκιο 2% ή και χαμηλότερα. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ,  πριν από λίγες εβδομάδες εξέδωσε ομολογίες αξίας ύψους 500 εκατ. ευρώ, με κουπόνι μόλις 0,875%.

Κύριοι ανάδοχοι στη νέα έκδοση της Wind είναι οι Goldman Sachs και JP Morgan, ενώ η HSBC ενεργεί ως συνδιοργανωτής. Οι παρουσιάσεις της εταιρείας γίνονται σε Λονδίνο, Παρίσι και Αμστερνταμ και εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει η τιμολόγηση των ομολογιών, καθώς το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ισχυρό.

Η νέα ομολογιακή έκδοση της Wind θα είναι 5ετούς διάρκειας και ύψους 500 εκατ. ευρώ. Οι νέες ομολογίες ήδη έλαβαν αξιολόγηση «Β» από τον οίκο Fitch. Αντίστοιχη αξιολόγηση αναμένεται να αποδώσουν και οι άλλοι οίκοι, όπως π.χ. ο S&P. Ο τελευταίος, άλλωστε, έχει αποδώσει στο αξιόχρεο της εταιρείας την αξιολόγηση «Β» από τον Οκτώβριο του 2016.

Ο οίκος Fitch σε σημείωμα που εξέδωσε χθες σχετικά με τη νέα έκδοση ομολογιών της Wind, αναφέρει ότι η νέα έκδοση θα αυξήσει τον δανεισμό της επιχείρησης, αλλά θα παραμείνει σε λογικά επίπεδα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Fitch ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας τηλεπικοινωνιών θα ανέλθει σε 3,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA).

Mε τα νέα κεφάλαια, ο οίκος Fitch αναμένει ότι η διοίκηση της Wind θα αυξήσει τις επιστροφές της προς τους μετόχους της επιχείρησης, ενώ επιπλέον θα χρηματοδοτήσει την αγορά φάσματος κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι στα επόμενα λίγα χρόνια η Wind θα πετύχει μονοψήφιους, αλλά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή