ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκάζι» στην τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών δανείων από την ΕΤΕ

«Γκάζι» στην τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών δανείων από την ΕΤΕ

Τον προγραμματισμό για τη μείωση των κόκκινων δανείων επισπεύδει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, φέρνοντας ένα χρόνο πιο κοντά και συγκεκριμένα για το 2020  αντί του 2021 όπως είχε αρχικώς σχεδιαστεί, την τιτλοποίηση πακέτου στεγαστικών δανείων. Αυτό υπογραμμίζει σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς, εξηγώντας ότι μέσα από την κίνηση αυτή, αλλά και την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η τράπεζα θα αφήσει πίσω της την περίοδο της κρίσης και θα κινηθεί ταχύτερα προς την περαιτέρω ψηφιοποίησή της.

«Η Εθνική Τράπεζα αλλάζει, εξελίσσεται σε μία ταχύτερη και πιο παραγωγική τράπεζα», αναφέρει ο CEO της ΕΤΕ. «Προσπαθούμε να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, να περικόψουμε τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίηση», προσθέτοντας ότι «η επιβίωση της τράπεζας εξαρτάται από την επιτυχία του σχεδίου».

Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι κορυφαία προτεραιότητα σχολιάζει το Bloomberg και στην περίπτωση της ΕΤΕ ανέρχονται στο 36,5% του συνόλου. «Εχουμε υποσχεθεί να προχωρήσουμε με την τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων το 2021, αλλά επιδιώκουμε να το επισπεύσουμε για το 2020», τονίζει ο κ. Μυλωνάς, καθώς η τράπεζα θέλει να αξιοποιήσει το σημερινό θετικό περιβάλλον στις αγορές και να εξυγιάνει ταχύτερα τον ισολογισμό της.

Θετικό κλίμα

Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας έχουν απογειωθεί κατά 123% από τις αρχές του έτους, έναντι ανόδου 70% για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, «εν μέσω του ενθουσιασμού των επενδυτών για μία νέα κυβέρνηση, που θεωρείται πιο φιλική στο επιχειρείν». Το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, που περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις στα πρότυπα του ιταλικού μοντέλου, θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, «μία ελκυστική επιλογή για την Εθνική Τράπεζα, στον βαθμό που οι κρατικές εγγυήσεις θα αντισταθμίσουν μόνιμα ένα τεράστιο ρίσκο για την τράπεζα». Η Εθνική έχει δεσμευθεί για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων έως και το 2022 και όπως εξηγεί ο κ. Μυλωνάς, «εάν προχωρήσει η τιτλοποίηση, στη συνέχεια η ΕΤΕ ενδεχομένως να προχωρήσει και σε μία νέα έκδοση ομολόγου Tier II. Η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για νέα. Ηδη, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας είναι στο 17%, 100 μονάδες βάσης από το απαιτούμενο όριο», εξηγεί ο κ. Μυλωνάς.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που θα ξεκινήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα αποτελέσει περαιτέρω κεφαλαιακή τόνωση για την ΕΤΕ. Οπως σημειώνει ο CEO της ΕΤΕ, «προτιμούμε να έχουμε έναν επενδυτή αντί μιας δημόσιας προσφοράς μέσω του Χρηματιστηρίου. Αλλά εάν αυτή η διαδικασία αποτύχει, θα στραφούμε στη λύση του IPO το 2021».

Αν και η χώρα θα χρειαστεί περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό για να αφήσει οριστικά την κρίση πίσω της, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ πιστεύει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση για να επωφεληθεί από τις τρέχουσες συνθήκες.