ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Ιβάν Σαββίδης διεκδικεί το Πόρτο Καρράς

Ο Ιβάν Σαββίδης διεκδικεί το Πόρτο Καρράς

Εταιρικό σχήμα συμφερόντων του ομίλου Ιβάν Σαββίδη είναι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο επενδυτής με τον οποίο εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς η Τεχνική Ολυμπιακή.

Την εξέλιξη, αλλά όχι και την ταυτότητα του επενδυτή, ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο η Τεχνική Ολυμπιακή προχθές Τρίτη. Τόσο η Τεχνική Ολυμπιακή όσο και κύκλοι του ομίλου Σαββίδη, στους οποίους απευθύνθηκε η «K», αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την είδηση, με την πρώτη να σημειώνει πως κάθε πληροφορία που χρήζει γνωστοποίησης θα ανακοινωθεί διά του Χρηματιστηρίου και τους δεύτερους να αρνούνται να σχολιάσουν.

Εάν οι διαπραγματεύσεις καρποφορήσουν και το συγκρότημα περάσει στον έλεγχο του ομίλου Σαββίδη, τότε αυτός θα υπολογίζει στο τουριστικό του χαρτοφυλάκιο το ξενοδοχείο «Μακεδονία» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το υπό ανάπτυξη Ξενία στο Παλιούρι της Χαλκιδικής και το εμβληματικό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς.

Σημειώνεται πως ήδη η Τεχνική Ολυμπιακή έχει εισφέρει τις μετοχές της Πόρτο Καρράς A.E. στην εταιρεία με την επωνυμία T.O. International Holding Ltd για να διευκολύνει την πώληση και να διαχωρίσει μη σχετικές με το συγκρότημα δραστηριότητες, όπως οι κατασκευές κ.λπ.

Η διαδικασία των συζητήσεων με όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για το εμβληματικό συγκρότημα –οι οποίες έγιναν από τους συμβούλους της Τεχνικής Ολυμπιακής, Cushman & Wakefield και Profin– ολοκληρώθηκε και, πλέον, επιλέχθηκε, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, ο όμιλος Σαββίδη προς συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Το τίμημα της αρχικής ενδεικτικής μη δεσμευτικής προσφοράς που υπεβλήθη παραμένει άγνωστο, αλλά πηγές της αγοράς μιλούν για ποσό περί των 200 εκατ. ευρώ. Με βάση την αποτίμηση που έχει γίνει για την ετήσια οικονομική έκθεση της εισηγμένης που αφορά τη χρήση του 2018, η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς εκτιμήθηκε σε αξία 394,5 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 72,5 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης στο τέλος του 2017.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, για το συγκρότημα των τεσσάρων ξενοδοχείων ενδιαφέρον φέρονται να είχαν εκδηλώσει, μεταξύ άλλων, η ΤΕΜΕΣ και η Hines, αλλά και επενδυτικά κεφάλαια της Goldman Sachs, καθώς και η Marriott και επενδυτές από τον Περσικό.

Οπως διευκρινίστηκε κατά την τελευταία γενική συνέλευση, ο δυνητικός επενδυτής μπορεί να επιλέξει αν θα αγοράσει ξενοδοχεία ή και την ευρύτερη έκταση, όπου έχει και τη δυνατότητα ανέγερσης 526 κατοικιών, και μάλιστα αδειοδοτικά ωριμασμένη σε μεγάλο βαθμό. Υπενθυμίζεται ότι το συγκρότημα είναι ανεπτυγμένο σε έκταση 17,5 χιλιάδων στρεμμάτων και περιλαμβάνει τέσσερα ξενοδοχεία.

Εξόφληση δανείων

Η διοίκηση του ομίλου Στέγγου στην Πόρτο Καρράς Α.Ε. προχώρησε πρόσφατα στην εξόφληση των δανείων της Alpha Bank ύψους 22,5 εκατ. ευρώ και της Εθνικής ύψους περίπου 800.000 ευρώ, ενώ παράλληλα έκλεισε ή ρύθμισε υποχρεώσεις προς Ταμεία, Δημόσιο και προμηθευτές. Τις κινήσεις αυτές χρηματοδότησε με τα 45 εκατ. ευρώ δάνειο που έχει λάβει από τη Fortress πριν από λίγους μήνες με εγγύηση το ενεργητικό της Πόρτο Καρράς.