Εργοστάσιο κρουασάν στις ΗΠΑ σχεδιάζει να κατασκευάσει η Chipita

Εργοστάσιο κρουασάν στις ΗΠΑ σχεδιάζει να κατασκευάσει η Chipita

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό όνειρο κυνηγά εκ νέου η Chipita, αλλά αυτή τη φορά με δική της μονάδα παραγωγής κρουασάν, την οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει σε ορίζοντα τριετίας. Η νέα προσπάθεια ξεκινάει με ενίσχυση της εμπορικής δομής της Chipita στη Βόρεια Αμερική, με στόχο να ακολουθήσει και η παραγωγή στις ΗΠΑ, και έρχεται επτά χρόνια μετά τη σημαντική μείωση των δραστηριοτήτων του ελληνικού ομίλου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τη στρατηγική επιλογή τότε για ενίσχυση της παρουσίας του στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Το πρώτο βήμα

Χθες η Chipita ανακοίνωσε την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής, η οποία σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες ανέρχεται σε 51%, της εταιρείας EPTA America. Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϊ, είναι ήδη από το 2012, οπότε ιδρύθηκε, αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανομέας των προϊόντων της Chipita στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Ηδη, από την έναρξη της συνεργασίας της με την Chipita, η EPTA America παρουσιάζει σταθερά ανοδική τροχιά, καταγράφοντας συνολική αξία πωλήσεων που αγγίζει πλέον τα 20 εκατ. δολάρια ετησίως.

Η κίνηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα του συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού της Chipita για την αγορά της Βόρειας Αμερικής και έρχεται ως συνέχεια της ευρείας αποδοχής των προϊόντων της από το καταναλωτικό κοινό σε ΗΠΑ και Καναδά. Σε ορίζοντα 2-3 ετών –και υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Chipita θα έχει μια κρίσιμη μάζα πωλήσεων– ο όμιλος σχεδιάζει τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής κρουασάν. Μάλιστα, η κίνηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα γίνει από τον όμιλο αποκλειστικά και όχι μέσω συνεργασίας με τοπική εταιρεία, όχι δηλαδή μέσω κοινοπρακτικού σχήματος (joint venture). Το εργοστάσιο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Το τίμημα της εξαγοράς του 51% της EPTA America δεν ανακοινώθηκε, καλύπτει όμως και την απαίτηση από δάνειο που είχε χορηγήσει η Chipita στην αμερικανική εταιρεία, η αποπληρωμή του οποίου προβλεπόταν. Ειδικότερα, η Chipita είχε χορηγήσει έως τον Νοέμβριο του 2014 άτοκο δάνειο ύψους 1,22 εκατ. ευρώ στην ΕPTA America, το οποίο αυξήθηκε σε 2,02 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2015 και σε 2,7 εκατ. ευρώ το 2016. Με νεότερες τροποποιήσεις στη δανειακή σύμβαση, η αποπληρωμή του δανείου παρατάθηκε αρχικά μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 και έπειτα μέχρι τον Νοέμβριο του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής της EPTA America, η οποία ιδρύθηκε το 2012, έχοντας από την ίδρυσή της στενή σχέση με την Chipita, είναι ο Τζιμ Μπερνς, ο οποίος από το 2005 έως το 2012 ήταν αντιπρόεδρος εξαγορών και επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης νέων προϊόντων της Nonni’s Foods. Η τελευταία είχε εξαγοραστεί από τη Vivartia το 2008 έναντι 320 εκατ. δολαρίων και με την απόσχιση των κλάδων της Vivartia το 2010 πέρυσι πέρασε, μαζί με τη δραστηριότητα των ζαχαρωδών – σνακ, στον έλεγχο της Chipita και του επιχειρηματικού σχήματος Olayan – Θεοδωρόπουλου.

Οκτώ χρόνια πριν, η Chipita είχε προχωρήσει στην πώληση της αμερικανικής Nonni’s Foods, ενώ το 2012 περιόρισε σημαντικά τη δραστηριότητά της στις ΗΠΑ, πουλώντας τότε στην εταιρεία B & G Foods δύο σήματά της (New York Style και Old London) καθώς και ένα εργοστάσιο στη Βόρεια Καρολίνα, έναντι 62,5 εκατ. δολαρίων. Η Chipita America, η θυγατρική της Chipita στις ΗΠΑ, είχε κρατήσει τη δραστηριότητα του κρουασάν, χωρίς, όμως, να έχει παραγωγή του προϊόντος εκεί.

Στην Κεντρική Αμερική η Chipita έχει παραγωγική δραστηριότητα μέσω της κοινοπραξίας CCP Productos στο Μεξικό. Στις 2 Ιανουαρίου 2019, ωστόσο, καταστράφηκε από πυρκαγιά η γραμμή παραγωγής κρουασάν.

Πού δραστηριοποιείται

Συνολικά, έπειτα από 46 χρόνια λειτουργίας, η Chipita διαθέτει επτά ιδιόκτητα εργοστάσια (2 στην Ελλάδα και από ένα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία και Τουρκία), ενώ εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 αναμένεται να λειτουργήσει νέο εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν και bake rolls στη Σλοβακία. Επίσης, διαθέτει μέσω συνεργασιών (joint ventures) 10 εργοστάσια σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Μεξικό, Μαλαισία και Ινδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή