ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πράσινο φως για δύο επενδύσεις 331 εκατ. ευρώ από την Enterprise Greece

Πράσινο φως για δύο επενδύσεις 331 εκατ. ευρώ από την Enterprise Greece

Δύο επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 331 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να δημιουργήσουν 822 νέες θέσεις εργασίας, ενέκρινε χθες το νέο διοικητικό συμβούλιο της Enterprise Greece, η οποία πλέον εποπτεύεται από το υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου έγινε παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη. Βεβαίως, το τελικό πράσινο φως για να χαρακτηρισθούν οι δύο επενδύσεις ως στρατηγικές και να ενταχθούν στο λεγόμενο καθεστώς fast track θα δώσει η διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων (ΔΕΣΕ).

Το πρώτο έργο, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, αφορά την ανάπλαση του παλαιού και εν μέρει διατηρητέου βιομηχανικού κέντρου της Βιοχάλκο επί της οδού Πειραιώς, στον Ελαιώνα Αττικής (όμορο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού), το οποίο θα αναδημιουργηθεί σε σύνθετο πολιτιστικό, τουριστικό, συνεδριακό, ιατρικό και εμπορικό πόλο. Η έκταση είναι 72 στρεμμάτων, αλλά θα αξιοποιηθούν περίπου 56-57 στρέμματα. Το 55%-60% σχεδιάζεται να είναι πάρκο, ενώ οι δομημένες επιφάνειες θα είναι 55.000 τ.μ. Από αυτά, 17.000 τ.μ. θα καταλαμβάνουν το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Ερευνας και μουσείο, ενώ στα υπόλοιπα 38.000 τ.μ. θα λειτουργούν ξενοδοχεία, γραφεία, ένα κέντρο αποκατάστασης και κάποια εμπορικά καταστήματα.

Το δεύτερο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία συστάδας 13 φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κεντρική Ελλάδα συνολικής ισχύος 284 MW, με φορέα επένδυσης την εταιρεία Consortium Solar Power Systems Α.Ε., με τη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων, το οποίο επαναξιολογήθηκε και εγκρίθηκε με βάση τα νέα δεδομένα. Η αρχική αίτηση προέβλεπε τη δημιουργία συστάδας λιγότερων φωτοβολταϊκών πάρκων μεγαλύτερης ισχύος.

Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο της Enterprise Greece παρείχε τη σύμφωνη γνώμη του προς τη ΔΕΣΕ για τις αιτούμενες τροποποιήσεις πολεοδομικής υφής και διαδικασίας χωρικής ωρίμανσης σε δύο έργα που έχουν ήδη ενταχθεί στο καθεστώς fast track. Πρόκειται για έργο της εταιρείας Panita LTD του ομίλου Κωνσταντίνου, το οποίο αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου στη Μεταμόρφωση Αττικής, και το επενδυτικό σχέδιο Cape Tholos Luxury Resort του ξενοδοχειακού ομίλου Μεταξά, το οποίο θα υλοποιηθεί στον Νομό Λασιθίου και αφορά την ανάπτυξη σύνθετης τουριστικής επένδυσης ξενοδοχειακών υποδομών και παραθεριστικών κατοικιών σε συνολική έκταση 1.400 στρεμμάτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο αυτών έργων είναι 250 εκατ. ευρώ και από την υλοποίησή τους αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 830 νέες θέσεις εργασίας.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Enterprise Greece, καταγράφεται σημαντικά αυξημένο ενδιαφέρον για στρατηγικές επενδύσεις στους κλάδους του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της βιομηχανίας και του αγροδιατροφικού τομέα.