Εως το 2023 θα κλείσουν όλες οι εν λειτουργία λιγνιτικές μονάδες

Εως το 2023 θα κλείσουν όλες οι εν λειτουργία λιγνιτικές μονάδες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απόσυρση από το σύστημα μέσα στο 2020 των δύο μονάδων του Αμυνταίου ανοίγει ο κύκλος της απολιγνιτοποίησης, για να κλείσει σταδιακά το 2023 με το σβήσιμο όλων των εν λειτουργία μονάδων συνολικής ισχύος 3,34 GV. Μετά το 2024 και μέχρι το 2028 η μοναδική λιγνιτική μονάδα που θα παραμείνει στο σύστημα θα είναι η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας (V) η οποία θα ενταχθεί το 2022, αν και η ΔΕΗ εξακολουθεί να μελετά τη μετατροπή της για να λειτουργήσει με άλλο καύσιμο. Το ακριβές πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ περιλαμβάνεται στο νέο business plan που ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο και αναμένεται να παρουσιάσει την προσεχή Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης. Η παραγωγή του λιγνίτη θα υποκατασταθεί από νέα παραγωγή ΑΠΕ, την οποία η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες. Το business plan της εταιρείας προβλέπει νέα ισχύ ΑΠΕ 1GV έως το 2024. Η έξοδος του λιγνίτη και η παράλληλη επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της νέας στρατηγικής της ΔΕΗ, η υλοποίηση της οποίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η διοίκηση στο διοικητικό συμβούλιο, θα οδηγήσει σε ΕΒΙTDA ύψους 650 – 700 εκατ. ευρώ το 2020 χωρίς τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και σε 850-900 εκατ. ευρώ με ΥΚΩ. Το 2024 που θα είναι η πρώτη χρονιά χωρίς λιγνιτική παραγωγή (με εξαίρεση την Πτολεμαΐδα) τα EBΙΤDA προβλέπεται να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έκανε καμία αναφορά χθες σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου που έχουν προαναγγελθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος άνοιξε και τον δρόμο για την υλοποίησή τους με νομοθετική ρύθμιση. Σε αυτά θα ενταχθούν κατ’ ελάχιστον οι εργαζόμενοι στις λιγνιτικές μονάδες και στα ορυχεία, που ξεπερνούν τις 4,5 χιλιάδες. Η έξοδος των εργαζομένων θα ακολουθήσει το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων. Το 2020 θα σβήσουν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου ((0,55 GW), το 2021 οι μονάδες της Καρδιάς (0,56 GW), το 2022 η Μεγαλόπολη 3 (0,25 GW) και οι μονάδες 1 και 4 του Αγ. Δημητρίου (1,10 GW) και το 2023 η Μεγαλόπολη 4 (0,26 GW), η μονάδα της Μελίτης (0,29 GW) και τελευταία η Μονάδα 5 του Αγ. Δημητρίου (0,34 GW).

Στο ελληνικό πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, ενώ ανακοίνωσε τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα αναλάβει τη μετάβαση από τον λιγνίτη εντός των επόμενων εβδομάδων. «Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή προσπάθειας απολιγνιτοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το αργότερο έως το 2028 θα έχουμε κλείσει όλες τις μονάδες που καταναλώνουν λιγνίτη. Επέμεινα ότι θα χρειαστούμε άμεση πρόσβαση στο ταμείο δίκαιης μετάβασης, το οποίο δημιουργείται για να στηρίξει περιοχές που θα πληγούν ιδιαίτερα σε επίπεδο απασχόλησης», είπε ενώ έκανε αναφορά στις περιφέρειες της δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.

«Να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή να διεκδικήσει σοβαρούς πόρους για να στηρίξουμε την τοπική απασχόληση και να προτείνουμε ένα καινούργιο μοντέλο ανάπτυξης», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή