Κλιμακώνεται η κόντρα στον ΟΤΕ μεταξύ διοίκησης – συνδικαλιστών

Κλιμακώνεται η κόντρα στον ΟΤΕ μεταξύ διοίκησης – συνδικαλιστών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαρακώματα παραμένουν διοίκηση και συνδικαλιστές στον ΟΤΕ με αφορμή την κατάργηση οκτώ θέσεων εργασίας, αλλά και την αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο θέμα της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Χθες, η διοίκηση του Οργανισμού αρνήθηκε να προσέλθει σε δημόσια διαπραγμάτευση (ΟΜΕΔ), μετά το σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων-ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ), χαρακτηρίζοντας τη πρόσκληση των συνδικαλιστών προσχηματική. «Η πρόσκλησή σας σε δημόσιο διάλογο είναι εμφανώς προσχηματική και στοχεύει να προσδώσει επίφαση νομιμότητας στην παράνομη και καταχρηστική απεργίας σας, διάρκειας τριών ολόκληρων εβδομάδων, και μάλιστα κατά τη διάρκεια των ορίων που επιβάλλουν η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη, ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος απεργίας», ανέφερε η εξώδικη απάντηση του ΟΤΕ στην εξώδικη πρόσκληση που της απηύθυνε την περασμένη Δευτέρα η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Η τελευταία στην ίδια εξώδικη πρόσκληση έθετε δύο όρους για την ανάκληση της απόφασης του συμβουλίου της σχετικά με την απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλε για τις εργάσιμες ημέρες μεταξύ 21.12.2019 και 12.01.2020. Πρώτον, την ανάληψη δέσμευσης εκ μέρους του ΟΤΕ περί μη πραγματοποίησης οιασδήποτε απόλυσης εργαζομένων και, δεύτερον, τη κατάρτιση νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθώς η υφιστάμενη λήγει στις 31.12.2019.

Βασικός στόχος της σύγκρουσης συνδικαλιστών με τη διοίκηση του ΟΤΕ είναι η αποτροπή ενός πιθανού σχεδίου «τεμαχισμού» της μητρικής εταιρείας του ομίλου ΟΤΕ, με τη μεταφορά εργαζομένων διαφόρων κατηγοριών (π.χ. τεχνικούς, πωλητές καταστημάτων, τηλεφωνητές κ.λπ.) σε θυγατρικές εταιρείες του ομίλου. Το σχέδιο αυτό, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, εντούτοις έχει διαρρεύσει. Επίσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, έχει πολλές φορές αναφερθεί στην «απειλή» που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακοί Οργανισμοί όπως ο ΟΤΕ από τους ψηφιακούς παρόχους. Ο ίδιος έκανε λόγο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και κυρίως μείωση του λειτουργικού κόστους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εισβολή παρόχων, τύπου Netflix, Google κ.λπ., που απειλούν τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα ροκανίζοντας πολύ γρήγορα μερίδια και πελάτες. Από την άλλη πλευρά, οι απολύσεις στις οποίες αναφέρεται η OME-OTE είναι στην ουσία η κατάργηση των τελευταίων οκτώ θέσεων εργασίας φύλαξης στον ΟΤΕ. Τον περασμένο Μάρτιο η διοίκηση του Οργανισμού ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλους του έτους θα καταργηθούν όλες οι θέσεις εργασίας φύλαξης στην επιχείρηση, καθώς το έργο θα παραχωρηθεί σε τρίτους (outsourcing).

Aπό τους 74 μισθοδοτούμενους φύλακες του ΟΤΕ, οι 66 αποδέχθηκαν την πρόταση-αποχώρησης, καθώς αυτή συνοδευόταν με ιδιαίτερα ικανοποιητική αποζημίωση – μισθούς 4 έως 8 ετών (περίπου 85.000 έως 210.000 ευρώ), ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας που είχε ο εργαζόμενος στον ΟΤΕ. Ταυτόχρονα, όσοι αποδέχονταν την πρόταση, εξασφάλιζαν τη θέση εργασίας τους στον νέο εργοδότη για τουλάχιστον τρία έτη.

Η απαίτηση της OME-OTE για την ανάκληση της κατάργησης των οκτώ θέσεων φύλαξης στον Οργανισμό εκλήφθηκε από τον ΟΤΕ ως προσπάθεια συνδιοίκησης της επιχείρησης. «Δεν προσέρχεστε στον διάλογο με στόχο τη κατάρτιση ΣΣΕ γιατί ουσιαστικά επιδιώκετε να απεμπολήσει η διοίκηση το συνταγματικά και νομολογιακά κατοχυρωμένο δικαίωμά της να διοικεί και να διευθύνει την επιχείρηση, αλλά να αποφασίζετε εσείς για τα θέματα της οργάνωσης και λειτουργίας της», ανέφερε στην απάντησή του ο ΟΤΕ.

Πάντως, πολλοί επέκριναν την αστραπιαία και σκληρή αντίδραση των συνδικαλιστών του ΟΤΕ, καθώς για πρώτη φορά η ασυμφωνία των δύο πλευρών οδήγησε από την πρώτη στιγμή σε μια κινητοποίηση διάρκειας τριών εβδομάδων. Πρώην συνδικαλιστές του ΟΤΕ σημείωναν ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε ούτε την εποχή της παντοδυναμίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, όταν ο Οργανισμός είχε 30.000 εργαζομένους. Οι ίδιοι πρόσθεταν ότι αρχικά ξεκινούσαν προειδοποιητικές 24ωρες και 48ωρες απεργίες, και στη συνέχεια ακολουθούσαν μεγαλύτερης διάρκειας κινητοποιήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή