Στις 3 Μαρτίου 2020 η υποβολή προσφορών για τις νέες ταυτότητες

Στις 3 Μαρτίου 2020 η υποβολή προσφορών για τις νέες ταυτότητες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή ο νέος διαγωνισμός επιλογής αναδόχου για το έργο της έκδοσης των αστυνομικών ταυτοτήτων. Η αναθέτουσα αρχή, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απέστειλε σε 26 επιχειρήσεις επιστολές με τις οποίες ζητείται να προσέλθουν να παραλάβουν την προκήρυξη του σχετικού έργου αλλά και να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις μη αποκάλυψης των σχετικών πληροφοριών της προκήρυξης του έργου. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν περιθώριο δύο μηνών προκειμένου να υποβάλουν τις προσφορές. Συγκεκριμένα, η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού ορίσθηκε η Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. Ο διαγωνισμός γίνεται με κλειστή διαδικασία και η αναθέτουσα αρχή καλεί όποιον θεωρεί η ίδια κατάλληλο για την υλοποίηση του έργου, το οποίο στη 15ετία θα ξεπεράσει τα 515 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που κλήθηκαν να λάβουν τα έγγραφα του διαγωνισμού, είναι οι ίδιες που κλήθηκαν και στον προηγούμενο διαγωνισμό, τον οποίο η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακύρωσε.

Αρχικά την ανάπτυξη του έργου θα χρηματοδοτήσει ο ίδιος ο φορέας και στη συνέχεια το έργο θα αποπληρώνεται από τους πολίτες-αιτούντες για τα πιστοποιητικά έγγραφα. Υπενθυμίζεται ότι εκτός των ταυτοτήτων, το νέο σύστημα θα εκδίδει και άλλα πιστοποιητικά έγγραφα, όπως διαβατήρια, άδειες οδήγησης (διπλώματα) κ.ά.

Η νέα ταυτότητα θα έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας, θα διαθέτει ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ), έγχρωμη φωτογραφία του κατόχου και θα ενσωματώνει την ηλεκτρονική υπογραφή του κατόχου της. Η ταυτότητα θα υποστηρίζει το πρότυπο eIDAS που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην πράξη, η νέα ταυτότητα θα αποτελέσει για τους Ελληνες, εκτός από έγγραφο ταυτοποίησης του προσώπου, το κλειδί των συναλλαγών από απόσταση με το ελληνικό Δημόσιο (και όχι μόνο).

Ο διαγωνισμός των νέων ταυτοτήτων αρχικά είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και την υπουργό Ολγα Γεροβασίλη. Η υποβολή των προσφορών είχε ημερομηνία 23 Ιουλίου 2019, αλλά ακυρώθηκε λίγες ημέρες πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού (18 Ιουλίου 2019), καθώς προέβλεπε ασπρόμαυρη φωτογραφία (όχι έγχρωμη) του κατόχου και επιπλέον δεν υποστήριζε τον κανονισμό eIDAS της Κομισιόν.

Στις 26 επιχειρήσεις που καλούνται να παραλάβουν τη νέα προκήρυξη συγκαταλέγονται τα μεγαλύτερα ονόματα στην παγκόσμια βιομηχανία. Μεταξύ αυτών η γαλλική Gemalto (εξαγοράσθηκε από τον όμιλο Thales), η βελγική Semlex Europe, η επίσης γαλλική Idemia, η γερμανική Veridos, η HID Global Ireland, η ελληνικών συμφερόντων Austria Card, η ιαπωνική TG Printing, η βελγική Zetes, η ισπανική (18 Ιουλίου) Fabrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT), η πολωνική Polish Security Printing κ.ά. Οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις αναμένεται να συνεργαστούν με άλλες εγχώριες και ξένες προκειμένου να υλοποιήσουν το σχετικό έργο.

Προτιμητέος επενδυτής θα επιλεγεί εκείνος που θα προσφέρει τη χαμηλότερη προσφορά έκδοσης των εγγράφων, αφού βεβαίως περάσει το στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών και των τεχνικών προδιαγραφών του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή