Κονδύλια 4 δισ. για στήριξη λιγνιτικών περιοχών

Κονδύλια 4 δισ. για στήριξη λιγνιτικών περιοχών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα αποσπάσει ένα σημαντικό μέρος από το ευρωπαϊκό κονδύλι ύψους 7,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε μόλις προχθές η επιτροπή για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και με τη συμμετοχή της επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά η διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί για τη διαχείριση του ζητήματος απολιγνιτοποίησης.

Αν και η κ. Φερέιρα απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε συνολικά κονδύλια ύψους 3,7-4,4 δισ. ευρώ. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός με δηλώσεις του μετά το πέρας της διυπουργικής, αυτά θα προέλθουν από πόρους από τις Βρυξέλλες, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, του Just Transition Fund, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μέσω εθνικών, δημόσιων και ιδιωτικών πόρων. Η κατανομή αυτών των πόρων, σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνει βάσει σχεδίου που θα εκπονηθεί από τη διυπουργική επιτροπή μέχρι το τέλος Ιουνίου, το οποίο θα στηριχθεί σε μελέτη που καταρτίζει η Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και σε αντίστοιχες που θα ανατεθούν σε άλλους φορείς. Το master plan για τη στήριξη και την ανάπτυξη των λιγνιτικών περιοχών δεν θα αφορά μόνο ενεργειακά ζητήματα, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, αλλά θα «αφορά συνολικά την αναπτυξιακή πορεία των περιοχών αυτών είτε μιλάμε για βιομηχανία είτε για γεωργία, είτε για αγροτουρισμό, είτε για άλλες δραστηριότητες».

Το Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, όπως θα αποκαλείται το master plan και σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, θα έχει τη διακυβέρνηση και τη δομή κατά κάποιον τρόπο του Ταμείου Συνοχής. Θα έχει επιχειρησιακά προγράμματα και κυρίως θα εστιασθεί στη δίκαιη μετάβαση και στις πράσινες επενδύσεις. Ο κ. Θωμάς τόνισε ότι συζητούνται και φορολογικά κίνητρα για καινούργιες επιχειρήσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι πόροι θα διατεθούν πριν από τη λειτουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης τον Ιανουάριο του 2021. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι στις λιγνιτικές περιοχές θα δοθούν από φέτος 130 εκατ. ευρώ από το τέλος λιγνίτη που εισπράττει η ΔΕΗ και 60 εκατ. από το Πράσινο Ταμείο.

Η επίτροπος κ. Φερέιρα συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τις «έξυπνες και γενναίες αποφάσεις που έλαβε», αναφερόμενη στην απολιγνιτοποίηση. Η ίδια περιέγραψε ότι στο πλαίσιο του Green Deal της Κομισιόν δημιουργείται το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που θα αφορά τις λιγνιτικές περιοχές με συνολικό κονδύλι 7,5 δισ. ευρώ για τις συγκεκριμένες περιφέρειες της Ε.Ε. και το οποίο θα λειτουργήσει από το 2021.

Η επίτροπος απέφυγε να απαντήσει ως προς το τι ποσό δικαιούται η Ελλάδα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των 7,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι έχουν θεσπιστεί κριτήρια και δείκτες ανάλογα με την ένταση της λιγνιτικής εργασίας, τις εκπομπές βιομηχανικών ρύπων καθώς και με κοινωνικά κριτήρια.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή