Εκκίνηση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Εκκίνηση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης παίρνει μετά τη ΔΕΠΑ Υποδομών και η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δημοσιοποιήσει μέχρι την Παρασκευή την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 65% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία. Σε ό,τι αφορά το 35% που κατέχουν τα ΕΛΠΕ, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπογραφεί MOU με το ΤΑΙΠΕΔ που προβλέπει την αγορά από τον πλειοδότη που θα προκύψει από τον διαγωνισμό και του μεριδίου των ΕΛΠΕ με κάποιο ποσοστό έκπτωσης επί του τιμήματος που θα προσφέρει για το 65% του Δημοσίου.

Ο όρος αυτός θα αποτυπωθεί στην προκήρυξη για να τον γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Τα ΕΛΠΕ, όπως δημοσίως έχουν δηλώσει στελέχη της διοίκησης, θα επιδιώξουν μέσω της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας και σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, θα αποεπενδύσουν και θα ακολουθήσουν αυτόνομη ανάπτυξη στο φυσικό αέριο.

Το πιθανότερο είναι τα ΕΛΠΕ να προσέλθουν στον διαγωνισμό για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας από κοινού με την ιταλική Εdison που αποτελεί τον εταίρο τους στην Elpedison. Oι δύο εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις για να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους σχετικά με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθούν πριν από την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Πέραν των ΕΛΠΕ και της Edison για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας προετοιμάζονται ο όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος φέρεται να προσέρχεται σε κοινό σχήμα με τον Τσέχο επενδυτή Κάρελ Κομάρεκ, η Μotor Oil, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία φέρεται να αναζητεί εταίρο, και η Μytilineos η οποία λόγω των υψηλών μεριδίων που κατέχει στην αγορά φυσικού αερίου στην περίπτωση που θα πλειοδοτήσει θα υποχρεωθεί να αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Καταλύτης στην εξέλιξη του διαγωνισμού αναμένεται να είναι η έκβαση της δικαστικής υπόθεσης με την ELFE. Oπως είναι ήδη γνωστό, η δικαστική διαμάχη των δύο εταιρειών για τα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας πήρε απρόσμενη τροπή όταν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του περιόρισε τις οφειλές της ELFE έναντι της ΔΕΠΑ κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ, με το σκεπτικό ότι ο τρόπος υπολογισμού των τιμών του φυσικού αερίου είναι καταχρηστικός, διότι η τιμή συνδέεται με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

H διοίκηση της ΔΕΠΑ κατέθεσε χθες έφεση κατά της απόφασης, ζητώντας μάλιστα από το δικαστήριο άμεσο προσδιορισμό της δίκης, προκειμένου η υπόθεση να κλείσει πριν από την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Πιθανή δικαίωση της ΕLFE και στο εφετείο ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχες διεκδικήσεις από όλους τους μεγάλους πελάτες της ΔΕΠΑ, αλλάζοντας δραματικά το οικονομικό προφίλ της επιχείρησης. Καλά νέα για τους επενδυτές και την εταιρεία έφερε λίγο πριν από την ιδιωτικοποίηση το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση που δικαίωνε την τουρκική εταιρεία για τον τρόπο τιμολόγησης του αζερικού αερίου που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ μέσω της Botas. H απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει τη ΔΕΠΑ και μάλιστα αναδρομικά από το 2011, εξέλιξη που αναμένεται να βάλει στα ταμεία της εταιρείας περί τα 200 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων θα επιστρέψει στους πελάτες της βάσει των μεταξύ τους συμβάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή