«Ανοιχτή» η Ε.Ε. στη Huawei για τα δίκτυα 5ης γενιάς

«Ανοιχτή» η Ε.Ε. στη Huawei για τα δίκτυα 5ης γενιάς

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποιημένη ήταν η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. H Κομισιόν δεν απαγόρεψε ρητώς τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G), παρόλο που συνέστησε στα κράτη-μέλη να είναι προσεκτικά στο θέμα της ασφάλειας των δικτύων 5G.

Μαζί με τη Huawei, ανακουφισμένη από την απόφαση της Κομισιόν είναι και η ελληνική κυβέρνηση. Η υιοθέτηση της «εργαλειοθήκης (toolbox)» αναφορικά με την ασφάλεια των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) εφιστά την προσοχή των κρατών-μελών στο θέμα της ασφάλειας των δικτύων 5G, αλλά δεν απαγορεύει ρητώς την αξιοποίηση δικτύων που βασίζονται σε τεχνολογία συγκεκριμένου προμηθευτή.  H απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με σειρά άλλων αποφάσεων, βγάζει την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τη μέγγενη των αμερικανικών πιέσεων σχετικά με τις προμήθειες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας 5η γενιάς.

Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει το γεγονός ότι η Cosmote, o μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, έχει ήδη επιλέξει τη σουηδική Ericsson για την ανάπτυξη των μελλοντικών δικτύων της στην κινητή τηλεφωνία. Επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλλει και το γεγονός ότι κανένας από τους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας δεν βασίζει το «κεντρικό» δίκτυό του (core network) σε τεχνολογία Huawei ή άλλου προμηθευτή κινεζικής προέλευσης. Μένει βεβαίως το «ακραίο» δίκτυο (radio network) των δύο μικρότερων παρόχων σε τεχνολογία Huawei, αλλά αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Πρόκειται για τις αποφάσεις των διοικήσεων Vodafone Ηellas και Wind Hellas, που θα ληφθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Κομισιόν θέλει τις κινεζικές αρχές και επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ικανοποιημένες. Και αυτό επειδή η χθεσινή απόφαση δεν ήταν η χειρότερη, με την έννοια μιας ονομαστικής απαγόρευσης προμηθευτών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στα δίκτυα των κρατών-μελών της Ε.Ε. «Δεν επιλέγουμε κανέναν και δεν εξοστρακίζουμε επιχειρήσεις», ήταν το σχόλιο του επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, αμέσως μετά τις αποφάσεις της Κομισιόν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αμερικανικές αρχές φέρονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένες. Αυτό φάνηκε και από την προχθεσινή απόφαση των Αρχών της Βρετανίας να μην απαγορέψουν οριστικά την κινεζική Huawei από προμήθειες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στη Μ. Βρετανία. Οι βρετανικές αρχές, επιλέγοντας μια στάση «Πόντιου Πιλάτου», σημείωσαν ότι η απαγόρευση εξοπλισμού Huawei θα αφορά μόνον τις «ευαίσθητες» περιοχές για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Οι παραπάνω αποφάσεις συνιστούν μεγάλη ανάσα για την ελληνική κυβέρνηση, που ορθώς «οχυρώνεται» πίσω από από τις ενωσιακές αποφάσεις. Ετσι η Ελλάδα αποφεύγει ατραπούς απαγορεύσεων που σχετίζονται με προμηθευτές που προέρχονται από χώρες με στενές οικονομικές σχέσεις όπως η Κίνα.

Οι αποφάσεις της Ε.Ε. συστήνουν στα κράτη-μέλη αφενός μεν να είναι προσεκτικά σε θέματα ασφαλείας στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, αφετέρου να μην προσδένονται σε έναν και μόνο προμηθευτή. «Μέσω της εργαλειοθήκης, τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να κάνουν μαζί τα επόμενα βήματα, βάσει αντικειμενικής αξιολόγησης των προσδιορισθέντων κινδύνων και αναλογικών μέτρων μετριασμού», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν. Eπίσης η Κομισιόν ζητεί να εφαρμοστούν κάποια βασικά μέτρα έως τις 30 Απριλίου 2020, ενώ δύο μήνες αργότερα τα κράτη-μέλη να παρουσιάσουν την εθνική στρατηγική τους σε θέματα ασφάλειας δικτύων 5G.

«Μαζί με τον οργανισμό της Ε.Ε. για την κυβερνοασφάλεια, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρέχει την πλήρη στήριξή της, μεταξύ άλλων δρομολογώντας σχετικές δράσεις στους τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της. Η ομάδα συνεργασίας NIS (Network & Informnation Security) θα εξακολουθήσει να εργάζεται για να υποστηρίξει την εφαρμογή της εργαλειοθήκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή