Προσπάθεια Δ. Κουτσολιούτσου να πάρει τον έλεγχο της Folli Follie

Προσπάθεια Δ. Κουτσολιούτσου να πάρει τον έλεγχο της Folli Follie

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα διοίκηση επιδιώκει να τοποθετήσει στη Folli Follie άμεσα ο βασικός της μέτοχος και κατηγορούμενος για σειρά αδικημάτων που σχετίζονται με το σκάνδαλο παραποίησης των οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης, Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Και καθώς η μεθόδευση αυτή δείχνει να έχει σοβαρότατες πιθανότητες επιτυχίας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αξιολογεί πλέον σενάρια αντικατάστασης του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου εντός της ερχομένης εβδομάδας, προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο των εξελίξεων.

Λιγότερο από δύο μήνες μετά την απομάκρυνση του υιού του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το διοικητικό συμβούλιο με νομοθετική πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ζητεί τώρα την απομάκρυνση του προέδρου και άλλων τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου και την αντικατάστασή τους από δύο μόνον νέα μέλη που προέρχονται από τις διευθύνσεις της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, ζητεί να αντικατασταθούν οι κ. Γούναρης, Κυριακός, Κεφαλογιάννης και Κανελλόπουλος (οι δύο τελευταίοι φέρονται να πρόσκεινται στην πλευρά του μεγαλομετόχου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς) με τον γενικό εμπορικό διευθυντή και την επικεφαλής προμηθειών του ομίλου. Επιφυλάσσει δε για τα δύο αυτά πρόσωπα εκτελεστικό ρόλο, που για την ώρα έχει μόνον ο διευθύνων σύμβουλος.

Την πρότασή του αυτή ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο, που έγινε χθες Τετάρτη, να την περιλάβει στα θέματα συζήτησης στην προσεχή έκτακτη γενική συνέλευση της Folli Follie και, όπως φαίνεται, την έχει γνωστοποιήσει και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη οδήγησε χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, στην οποία μεταξύ άλλων τέθηκε και το θέμα έγκρισης των αμοιβών των συμβούλων των ομολογιούχων, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται οι προτείνοντες, να κλείσει η συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους με τους ομολογιούχους. Κατά τη συζήτηση της πρότασης Κουτσολιούτσου, ο ένας εκ των προτεινομένων προς απομάκρυνση από τον μέτοχο, και συγκεκριμένα ο πρώην, μεταβατικός, πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Κανελλόπουλος, επικαλέστηκε την απουσία ηθικής και ρεαλιστικής νομιμοποίησης του υφιστάμενου Δ.Σ. να λάβει αποφάσεις και να δεσμεύει την εταιρεία πριν από τη γενική συνέλευση. Από τη συνεδρίαση απουσίασε ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος απέστειλε εξουσιοδότηση σε άλλο μέλος.

Σκοπός της πλευράς Κουτσολιούτσου, σύμφωνα με ισχυρισμούς κύκλων που δηλώνουν συνομιλητές του, «είναι η ανάταξη της εμπορικής δραστηριότητας της επιχείρησης», καθώς φέρεται να προσάπτει στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο –πλην των δύο μελών που όρισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Δεκέμβριο– ότι εστιάζεται στην επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές, με αποτέλεσμα να τίθεται σε δεύτερη προτεραιότητα η πραγματική εμπορική δραστηριότητα. Βέβαια, η πρωτοβουλία Κουτσολιούτσου έρχεται αφενός την ώρα που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένει την τελική έκθεση ελέγχου της PwC, προκειμένου να προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας και αφετέρου ενόψει της απελευθέρωσης σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού της Folli Follie. Εάν όμως στη γενική συνέλευση της 20ής Φεβρουαρίου αλλάξουν αυτά τα μέλη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν θα έχει εύκολη δουλειά στην προσπάθειά της να πείσει το αρμόδιο δικαστήριο να αλλάξει εκ νέου τη διοίκηση, εάν έτσι αποφασίσει, αφού τα στοιχεία του ελέγχου της PwC αφορούν αυτή τη διοίκηση και τα μέλη.

Ελέγχοντας το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της υπό αναστολή διαπραγμάτευσης εισηγμένης, ο Δ. Κουτσολιούτσος εκτιμάται πως μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αφού οι μικρομέτοχοι εκτιμάται πως δεν θα εκπροσωπηθούν σε αξιόλογα ποσοστά. Αγνωστη πάντως παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Fosun, η οποία ελέγχει το 16% και η Fidelity που επίσης κατέχει σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η Επιτροπή έχει ήδη από καιρό στη διάθεσή της λίστα προσώπων που δύνανται να αναλάβουν όλες τις θέσεις του Δ.Σ. της Folli Follie, μαζί με τους ήδη δύο τοποθετηθέντες από την ίδια τον Δεκέμβριο, τα οποία έχει επιλέξει συμβουλευτικός οίκος ανθρώπινου δυναμικού εγνωσμένου διεθνώς κύρους και να διαχειριστούν τη σοβούσα επί 19 μήνες κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή