Μεγάλη ζήτηση για καθαρισμούς, απολυμάνσεις

Μεγάλη ζήτηση για καθαρισμούς, απολυμάνσεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 15%, σε σχέση με πέρυσι, καταγράφει τις τελευταίες ημέρες, με χρονική αφετηρία τη 10η Μαρτίου, ο όγκος των αιτημάτων προς τη διαδικτυακή πλατφόρμα εύρεσης επαγγελματιών Douleutaras, η οποία εξυπηρετεί 20.000 χρήστες σε μηνιαία βάση.

Συνολικά, από τις 10 Μαρτίου –οπότε με αρχή το κλείσιμο των σχολείων αυστηροποιήθηκαν τα μέτρα κατά της διασποράς του COVID-19– ζητήθηκαν από την πλατφόρμα περισσότερες από 4.000 εργασίες, ενώ ολοκληρώθηκαν περισσότερες από 1.000 από τους επαγγελματίες του δικτύου της. Τι αφορούν τα περισσότερα αιτήματα; Υπηρεσίες καθαρισμού και απολυμάνσεις, αλλά και επείγουσες εργασίες, όπως υδραυλικές – ηλεκτρολογικές βλάβες και επισκευές οικιακών συσκευών. Οι παραπάνω αριθμοί οδηγούν, ενδεχομένως, σε πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με τις προοπτικές των εταιρειών της ψηφιακής οικονομίας, αλλά και την ικανότητα προσαρμοστικότητας των Ελλήνων στην εποχή του «Μένουμε σπίτι».

Αρκεί να συγκριθούν με ένα ακόμη μέγεθος. Το ποσοστό της τάξης του -35% που αντιστοιχεί στην καθίζηση των αιτημάτων για αναζήτηση επαγγελματία για εργασίες σπιτιού, που καταγράφηκε κατά τις πρώτες τρεις ημέρες της καραντίνας.

«Η αύξηση –έναντι της αρχικής πτώσης– των αιτημάτων προς το douleutaras.gr, που φανερώνει ότι οι Ελληνες προσαρμόστηκαν σχετικά γρήγορα στη νέα κατάσταση, αποδίδεται σε δύο λόγους: Στη μεγαλύτερη παραμονή στο σπίτι, που δημιουργεί επιπλέον ανάγκες ή βλάβες, οι οποίες χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, όπως και στην εμπιστοσύνη του κοινού στην πλατφόρμα ως προς την τήρηση των κανόνων ασφαλείας από τους επαγγελματίες», εξηγεί στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του douleutaras.gr Ανδρέας Γραμμάτης. «Η άνοδος των αιτημάτων δεν έχει σημαντική επίδραση στον κύκλο εργασιών της εταιρείας, επειδή η πανδημία έχει αλλάξει το μείγμα των ζητούμενων εργασιών. Πριν, δηλαδή, από τον COVID-19, σημαντικό μέρος της ζήτησης αφορούσε ανακαινίσεις, αντικατάσταση κουφωμάτων και εν γένει μεγάλες εργασίες, οι οποίες έχουν πλέον αναβληθεί επ’ αόριστον. Και αντικαταστάθηκαν από επισκευές μικρής κλίμακας και μερεμέτια», εξηγεί ο κ. Γραμμάτης.

Σημαντική ζήτηση καταγράφουν και οι υπηρεσίες απολύμανσης, με τη…θωράκιση των κατοικιών κατά του COVID-19 να έχει την πρωτοκαθεδρία. Αυτός είναι ο λόγος, όπως σημειώνει ο κ. Γραμμάτης, για τον οποίο η douleutaras.gr θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα να παρέχει μία νέα υπηρεσία τακτικής απολύμανσης, με «τις οικιακές βοηθούς της πλατφόρμας να αναλαμβάνουν την απολύμανση όλων των επιφανειών ενός σπιτιού».

Τα περισσότερα αιτήματα που δέχεται η πλατφόρμα προέρχονται από το κέντρο της Αθήνας και ακολουθεί ο Πειραιάς, η Γλυφάδα, το Χαλάνδρι, το Περιστέρι, η Καλλιθέα και το Μαρούσι. Σημαντική ζήτηση προέρχεται και από τη Θεσσαλονίκη, η οποία, κάποια στιγμή, είχε ξεπεράσει την Αθήνα ως προς τον αριθμό των αιτημάτων.

Το 2019, οι επαγγελματίες του δικτύου της Douleutaras υλοποίησαν περισσότερες από 75.000 εργασίες, των οποίων ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ. H πλατφόρμα, που λανσαρίστηκε τον Μάρτιο του 2015, υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών PJ Tech Catalysts της τράπεζας Πειραιώς και VentureFriends, έχοντας αντλήσει, την τελευταία πενταετία, σε τρεις γύρους, συνολική χρηματοδότηση της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή