Στη Fortress δάνεια 200 εκατ. της «Χαραγκιώνης»

Στη Fortress δάνεια 200 εκατ. της «Χαραγκιώνης»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ του ομίλου Χαραγκιώνη ανέλαβε υπό τον έλεγχό του ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Fortress, ολοκληρώνοντας μια επίπονη και πολύπλοκη προσπάθεια διάρκειας σχεδόν τριών ετών. Η τελευταία συμφωνία αφορούσε δανεισμό του ομίλου ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων στην τράπεζα Eurobank, με το ποσό που πέρασε στην κατοχή της Fortress –με τη σύμφωνη γνώμη και του ομίλου Χαραγκιώνη– να ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί ανάλογες συμφωνίες με την Τράπεζα Πειραιώς για ποσό 90 εκατ. ευρώ, με την Αlpha Bank για ποσό 40 εκατ. ευρώ και με την HSBC για ποσό 10 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο επικεφαλής του ομίλου Θεόδωρος Χαραγκιώνης, με την ολοκλήρωση και της σχετικής διαδικασίας, το υπόλοιπο χρέος του ομίλου προς τις τράπεζες είναι πλέον κάτι παραπάνω από βιώσιμο, ενώ παράλληλα μπορεί να επικεντρωθεί στη μελλοντική ανάπτυξή του, χωρίς την πίεση για άμεσες ρευστοποιήσεις ακινήτων του. «Η συμφωνία μας με τον όμιλο της Fortress προβλέπει την επιλεκτική αξιοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου μας, μέσω νέων επενδύσεων, όπως επίσης και τη σταδιακή πώληση κάποιων ακινήτων, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, ώστε να εξασφαλίζουμε και το καλύτερο δυνατό τίμημα», σημειώνει ο κ. Χαραγκιώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα η εταιρεία πώλησε το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται κατάστημα της H&M στη Θεσσαλονίκη, επιφάνειας 2.000 τ.μ. Αγοραστής ήταν η Grivalia Management για λογαριασμό του ομίλου Eurobank, με το τίμημα να ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το κτίριο πωλήθηκε ως αυτοτελές, καθώς ο όμιλος Χαραγκιώνη συμφώνησε με τον έτερο ιδιοκτήτη, την οικογένεια Σίμου, ώστε να παραχωρήσουν από κοινού τα μερίδιά τους στο κτίριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα, ο όμιλος Χαραγκιώνη διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα στο παραπάνω ποσό να υπολογίζεται και το σημαντικό ακίνητο στο Παλαιό Φάληρο, πλησίον του γηπέδου Καραϊσκάκη και των πρώην εγκαταστάσεων της ΧΡΩΠΕΙ, το οποίο δύναται να αξιοποιηθεί εμπορικά στο μέλλον. Πάντως, το πλάνο ανάπτυξης του ομίλου δεν περιλαμβάνει πλέον την άμεση αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου, λόγω της αναπροσαρμογής που έχει επιβάλει η νέα κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί στην οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Οι σημαντικές απαιτήσεις σε χρηματοδότηση που χρειάζονται για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου ακινήτου μάς επιβάλλουν να κινηθούμε πιο προσεκτικά για το προσεχές διάστημα», αναφέρει ο κ. Χαραγκιώνης.

Ωστόσο, απρόσκοπτα θα προχωρήσουν οι προγραμματισμένες επενδύσεις για συγκεκριμένα ακίνητα του χαρτοφυλακίου, όπως, για παράδειγμα, η δεύτερη φάση ανάπτυξης του Ερμείον, του κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πανδρόσου και Μνησικλέους στο Μοναστηράκι. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει σε 4 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ακίνητο έχει κατασκευαστεί κατά το ήμισυ, με τη λειτουργία εμπορικού καταστήματος τα προηγούμενα χρόνια.

Η νέα του και πολύ πιο διευρυμένη μορφή θα περιλαμβάνει συνολικούς χώρους 5.000 τ.μ. (μαζί με τα υπόγεια) ή περίπου 2.500 τ.μ. ανωδομής. Εκεί θα αναπτυχθούν καταστήματα, εστίαση και πιθανώς και κατοικίες, που θα αξιοποιηθούν μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς η περιοχή είναι ιδανική για τέτοια χρήση. Προς ανακατασκευή βρίσκονται επίσης ακίνητα στου Παπάγου και την οδό Κριεζώτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή