Στενεύει ο κλοιός των πιστωτών για τη Yalco

Στενεύει ο κλοιός των πιστωτών για τη Yalco

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολα θα μπορούσε να… κολλήσει το γυαλί στη Yalco, που αποτελούσε στο παρελθόν έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς ειδών οικιακής χρήσης και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στην Ελλάδα, με εξαγωγές σε περισσότερες από 25 χώρες. Οι μετοχές της εισηγμένης επέστρεψαν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Τετάρτη 1η Απριλίου, παραμένοντας σε καθεστώς αναστολής από τον περασμένο Οκτώβριο, επειδή η εταιρεία δεν είχε δημοσιοποιήσει έγκαιρα την οικονομική έκθεσή της για το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ωστόσο, η Yalco, που συμπληρώνει τη φετινή χρονιά έναν αιώνα ζωής, βρίσκεται στον στενό κλοιό των πιστωτριών τραπεζών, με αποτέλεσμα, για ακόμη μία χρήση, οι καταστάσεις που δημοσιοποίησε για το πρώτο εξάμηνο του 2019 να είναι στη βάση της «ρευστοποιήσιμης αξίας», δηλαδή η αποπληρωμή των υποχρεώσεων της εισηγμένης θα πραγματοποιηθεί μέσω πώλησης των στοιχείων του ενεργητικού της. Η κρίση πανδημίας, που έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στον ξενοδοχειακό κλάδο, εντείνει τις δυσχέρειες της εταιρείας, αλλά δεν αποτελεί παρά ένα μικρό τμήμα από το ψηφιδωτό των χρόνιων προβλημάτων της. Στις 20 Μαΐου, με επισπεύδουσα την τράπεζα Eurobank, ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων τραπεζών, έχει προγραμματιστεί να εκπλειστηριαστούν, σε τιμή εκκίνησης 3,3 εκατ. ευρώ, οι αποθηκευτικοί χώροι της Yalco, στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης. Στις 10 Μαρτίου η Eurobank προχώρησε στην επίδοση στην εταιρεία διαταγής πληρωμής για την αποπληρωμή τμήματος, της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, ομολογιακού δανείου 10,9 εκατ. ευρώ, που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο. Η Yalco είχε λάβει το συγκεκριμένο δάνειο το καλοκαίρι του 2016, με στόχο την αναδιάρθρωση της δραστηριότητάς της, εγχείρημα που κατέληξε σε αποτυχία. Ως εκ τούτου, σήμερα η Yalco βρίσκεται αντιμέτωπη με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων των τόκων) ύψους 43,5 εκατ. ευρώ, που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες και αποτελούν τμήμα του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων τιτλοποιημένων δανείων Cairo.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η οικογένεια Κωνσταντίνου που διοικεί τη Yalco εμφανιζόταν συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η εταιρεία θα έλθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, μέσω της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή. Γι’ αυτό είχε παραιτηθεί από τη συζήτηση του δικογράφου της δήλωσης παύσης πληρωμών που θα συζητούνταν, τέλη του 2019, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, έως σήμερα, ο «λευκός ιππότης» δεν έχει φανεί για τη Yalco, της οποίας, πλέον, η διοίκηση δηλώνει, στην οικονομική έκθεση του πρώτου εξαμήνου 2019, ότι δεν είναι σε θέση να δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης που να διασφαλίζει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της, «γεγονός που καθιστά πιθανή την παύση λειτουργίας της στο άμεσο μέλλον».

Σε επίπεδο ομίλου, η Yalco εμφανίζει, βάσει των μεγεθών του α΄ εξαμήνου του 2019, αρνητική καθαρή θέση 34,5 εκατ. ευρώ, ζημίες προ φόρων 2,7 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών της τάξης των 5 εκατ. ευρώ. H εταιρεία ιδρύθηκε το 1920 στη Δράμα και έχει ταυτιστεί με την εμπορία προϊόντων γνωστών επωνυμιών, όπως Ιωνία και Fest.

Το 2008 ολοκλήρωσε μία από τις τελευταίες μεγάλες επενδύσεις της, ύψους 6 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή σύγχρονου κέντρου logistics 10.000 τ.μ. και αποθηκευτικής ικανότητας 20.000 παλετών στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή